Ομογένεια

Ο Πατριάρχης μίλησε μέσω Skype στους συνέδρους της Κληρικολαϊκής

patriarxi_skype.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μίλησε ζωντανά κατά την έναρξη της Κληρικολαϊκής, χτες το πρωί, μέσω Skype (Σκάιπ) προς μεγάλη έκπληξη των 1.800 και πλέον που παρευρίσκονταν στη μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου «Μάριοτ» όπου συγκαλείται η 42η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να βλέπουν και να ακούνε ζωντανά τον Πατριάρχη, όπως βέβαια και εκείνος μπορούσε να βλέπει όλους στην ομήγυρη. Ο Πατριάρχης μίλησε πρώτα εκτενώς στην ελληνική γλώσσα και στη συνέχεια απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και στην Αγγλική. Ανάμεσα στα άλλα, είπε πως «δοξάζω τον Θεό διότι έχω την ευκαιρία να σας μιλώ απευθείας, σας εκφράζω την αγάπη μου και να σας στέλνω τις ευχές της Μητρός Εκκλησίας από εδώ τούτο το Ιερό μας Κέντρο, το Φανάρι, την βασιλεύουσα πόλη την Κωνσταντινούπολη».

Ο Πατριάρχης συγχάρηκε για την Κληρικολαϊκή και ευχήθηκε ευόδωση των εργασιών της, ενώ έκανε αναφορά στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο της Ρώμης στα Ιεροσόλυμα. Ολοι μαζί, κλήρος και λαός, έψαλλαν τον πολυχρονισμό του Πατριάρχη κι εκείνος ευλόγησε την ομήγυρη μέσω του Skype.

Η έκπληξη οφειλόταν στο γεγονός ότι η εμφάνιση ηλεκτρονικώς του Πατριάρχη έγινε λίγα λεπτά μετά την ανάγνωση του επίσημου μηνύματός του προς την Κληρικολαϊκή, το οποίο διάβασε στην ελληνική γλώσσα ο εκπρόσωπός του Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, ο οποίος πριν από το επίσημο μήνυμα του Πατριάρχη απηύθυνε και δικό του προσωπικό μήνυμα προς την Κληρικολαϊκή. Μήνυμα επίσης απηύθυνε και ο έτερος Πατριαρχικός εκπρόσωπος Μητροπολίτης Βελγίου Αθηναγόρας.

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος, ο οποίος μίλησε σε αμφότερες τις γλώσσες, στην ομιλία του στην έναρξη είπε, ανάμεσα στα άλλα, πως «έχω την τιμή να σας υποδέχομαι έναν έκαστο ξεχωριστά και όλους μαζί ως οικογένεια και μάλιστα στην πόλη της Φιλαδέλφειας, μιας πόλεως της οποίας το όνομα είναι πρόξενος αγαθών σκέψεων στη διάνοια και η οποία μας προτρέπει να αγαπήσουμε τον άλλον ως αδελφό υπενθυμίζοντάς μας το ιερό καθήκον της Χριστιανικής και ελληνικής μας καταγωγής».

Μηνύματα απηύθυναν η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αφροδίτη Σκιαδά, ο δήμαρχος Φιλαδελφείας Μάικλ Νάτερ, οι συμπρόεδροι της Κληρικολαϊκής Μιχάλης Καρλούτσος και Αναστασία Μάικλς, ο πρόεδρος του Church World Service Αιδεσιμότατος John McCullough, ο πρέσβης της Κύπρου Γεώργιος Σιακαλλής. Την ώρα που γραφόταν το ανά χείρας κείμενο ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ετοιμαζόταν να εκφωνήσει την εισηγητική του ομιλία για τον θεσμό της οικογένειας.

Εξοβελισμός της Ελληνικής Παιδείας από την Κληρικολαϊκή

Εξοστρακίστηκε από την Κληρικολαϊκή Συνέλευση η Ελληνική Παιδεία, αφού απουσιάζει τελείως ακόμα και η τυπική συνεδρίαση της Επιτροπής που γινόταν άλλες φορές στην Κληρικολαϊκή, πράγμα το οποίο επισήμαναν και σχολίασαν στον «Εθνικό Κήρυκα» οι ίδιοι οι σύνεδροι.

Συγκεκριμένα, ο β’ αντιπρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου της κοινότητας του Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ Νέας Υόρκης, Λάζαρος Χοντζόγλου, είπε ότι «κατά τα δώδεκα τελευταία χρόνια ερχόμαστε στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση κι ένα πράγμα που με ενοχλεί και απασχολεί είναι για τα Ελληνικά Γράμματα και την Ελληνική Παιδεία διότι κάθε χρόνο βλέπουμε όλο και λιγότερα» και τόνισε πως «φέτος είδαμε ότι δεν υπάρχει καθόλου, αλλά περιμένουμε να δούμε αν έχουν τίποτε στο πρόγραμμα».

Στο επίσημο πρόγραμμα που έχει διανεμηθεί στους συνέδρους δεν υπάρχει πουθενά συνεδρίαση ή Επιτροπή για την Ελληνική Παιδεία, ενώ υπάρχουν σεμινάρια για την οικογένεια, για τους τρόπους και μεθόδους μεγαλύτερης οικονομικής συνεισφοράς των πιστών στις κοινότητες και των κοινοτήτων στην Αρχιεπισκοπή. Η Κατηχητική Παιδεία έχει δύο συνεδριάσεις. Ακόμα και οι πρεσβυτέρες και οι συνταξιούχοι ιερείς έχουν τις δικές τους επιτροπές και συνεδριάσεις, εκτός από την Ελληνική Παιδεία.

Μέχρι αργά το απόγευμα της Κυριακής δεν υπήρχε κανείς από το Γραφείο Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, εκτός από την Μαρία Μακεδών, διευθύντρια του Γραφείου Παιδείας της Αμεσης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, η οποία είχε έκθεση Βιβλίων Ελληνικής Γλώσσας στον χώρο των εκθέσεων.

Τονίζεται ότι το πρόγραμμα θεματολογία και τις επιτροπές τις καταρτίζει η Αρχιεπισκοπή υπό την εποπτεία του Αρχιεπισκόπου.

Ο κ. Χοντζόγλου πρόσθεσε, πως «έπρεπε να υπήρχε η επιτροπή για να μπορέσουμε να εκφράσουμε κι εμείς τι προβλήματα έχομε στα Σχολεία μας και τι πρέπει να διορθώσουμε και να τα κάνουμε καλύτερα». Στην ερώτηση «πώς πηγαίνει η κοινότητά σας;», είπε ότι «πηγαίνουμε καλά, έχουμε Ημερήσιο και Απογευματινό Ελληνικό Σχολείο, είμαστε καλά αλλά σκεφτόμαστε για το μέλλον».

Ο Σαράντος Βάλλας, πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού του Μπρούκλιν, είπε στον «Ε.Κ.» πως «η κοινότητα του Τιμίου Σταυρού πηγαίνει πολύ καλά, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι». Για την Κληρικολαϊκή, ανέφερε ότι «η κάθε Κληρικολαϊκή είναι πολύ σπουδαία γιατί πρέπει να μιλήσουμε για τα θέματα της Εκκλησίας».

Ο Στέφανος Τσερπέλης είπε ότι «η Κληρικολαϊκή μέχρι στιγμής πηγαίνει καλά, το θέμα της είναι για την οικογένεια. Από όλες τις Κληρικολαϊκές που έχω παρακολουθήσει από το 1986 είναι η πρώτη φορά, αν θυμάμαι καλά, που είδα όλους τους Μητροπολίτες να είναι παρόντες». Είπε ότι «η Λειτουργία πήγε πολύ καλά και ήταν πολύ καλά οργανωμένη».

Στην ερώτηση «τι περιμένετε από αυτή την Κληρικολαϊκή;», υπογράμμισε ότι «από το 1986 έχω πάει σε όλες τις Κληρικολαϊκές και κάθε μία έχει τον χαρακτήρα της. Επειδή το θέμα είναι για την οικογένεια κι όπως βλέπουμε η οικογένεια σήμερα υποφέρει ίσως να πάρουμε μερικά μηνύματα, να ανταλλάξουμε σκέψεις ο ένας με τον άλλον για το πώς θα καλυτερεύσουμε τις οικογένειές μας».
Στην ερώτηση αν θα ασχοληθεί η Κληρικολαϊκή και με άλλα θέματα εκτός από την οικογένεια, είπε ότι «είναι τα ίδια θέματα, τα διοικητικά, τα οικονομικά, τα θέματα δεν αλλάζουν».

Στην επισήμανση ότι ο οικονομικός προϋπολογισμός ξεπέρασε τα 28 εκατομμύρια δολάρια κι αν είναι πολλά για τις κοινότητες οι οποίες αγκομαχούν, απάντησε: «συμφωνώ αλλά πρέπει να θυμίσω το δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν». Στην ερώτηση «πώς θα βγουν όμως αυτά τα 28 εκατομμύρια;», επεσήμανε ότι «η αλήθεια είναι πως όλες οι κοινότητες υποφέρουν και διαμαρτύρονται, αλλά είμαστε στον αγώνα. Οπως γράφετε κι εσείς, ψήνουμε γουρουνάκια και κατσικάκια και σουβλάκια και συνεχίζουμε» και συμπλήρωσε «ναι μεν διαμαρτύρονται οι κοινότητες, αλλά στο τέλος δίνουν».

Οταν τον ρωτήσαμε «η Ελληνική Παιδεία πού πηγαίνει;», είπε ότι «είμαι έκπληκτος διότι δεν έχω δει να υπάρχει ούτε συνεδρίαση, ούτε τον αντιπρόσωπο τον κ. Ευθυμιόπουλο». Οταν τον ρωτήσαμε «τι συμβαίνει;», ο κ. Τσερπέλης απάντησε «δεν ξέρω, δεν είμαι στην επιτροπή, ήμουν τα παλαιότερα χρόνια και θυμάμαι ότι δεν χωρούσαμε στο δωμάτιο».

Ο κ. Τσερπέλης αποκάλυψε ότι «όταν είχαμε στην Ουάσιγκτον πριν λίγο καιρό τη συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου στην επιτροπή «ήταν μόνο ο κ. Ευθυμιόπουλος και ο Επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός και σηκώθηκε ο άνθρωπος κι έφυγε διότι δεν ήταν κανένας» και πρόσθεσε «δεν ξέρω, κάτι συμβαίνει».

Οταν τον ρωτήσαμε «τι συμβαίνει με την Ελληνική Παιδεία, ποιος φταίει;», ο κ. Τσερπέλης απάντησε «νομίζω ότι φταίμε όλοι μας, ο καθένας κάτι να προσφέρει. Εάν απομακρυνόμαστε όλοι και περιμένουμε να το κάνει ο άλλος, ο άλλος είμαστε εμείς».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσερπέλης έχει προικοδοτήσει οικονομικά το Ελληνικό Σχολείο στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου του Φλάσινγκ, το οποίο φέρει το όνομα του ιδίου και της συζύγου του Αρετής.
Ο κ. Τσερπέλης είναι συντετριμμένος με τον αιφνίδιο θάνατο του Εμμανουήλ Δήμου, για τον οποίον είπε ότι «ήταν πολύ καλός μου φίλος επί πάρα πολλά χρόνια. Είχαμε σεβασμό ο ένας για τον άλλον. Ηταν ένας άνθρωπος δυναμικός αλλά και τόσο προσγειωμένος, τόσο αγνός, τόσο καλός με τον οποίον δεν μπορούσες να μην ήσουν φίλος μαζί του». Τόνισε ότι «η Εκκλησία αυτομάτως έχει χάσει διότι επρόκειτο να είναι εδώ ως πρόεδρος της ολομέλειας και να συντονίζει τη συζήτηση».


Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Όλη η επικαιρότητα