Υγεία

Ο παιδικός καρκίνος μπορεί να θεραπευτεί: Νικητές 8 στα 10 παιδιά!

Ακούστε το άρθρο

Η 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης σχετικά με τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνο)…

Με σύνθημα ο παιδικός καρκίνος μπορεί να ιαθεί, αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από την ιατρική κοινότητα καθώς το 70% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνονται καλά και μέγιστο επίτευγμα της ιατρικής αποτελεί το γεγονός ότι οκτώ στα δέκα παιδιά με λευχαιμία τη σημερινή εποχή  θεραπεύονται. Στην Ελλάδα όπως και σε όλες τις προηγμένες χώρες αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου, μετά τα ατυχήματα.

Όμως με την αλματώδη πρόοδο της ιατροφαρμακευτικής επιστήμης υπάρχει ελπίδα για να θεραπευτούν ολοένα και περισσότερα παιδιά, αρκεί βέβαια να υπάρχουν και οι ανάλογες υποδομές, κάτι που δε συμβαίνει στη Δυτική Ελλάδα καθώς κανένα περιστατικό παιδικού καρκίνου δεν αντιμετωπίζεται νοσοκομειακά, με το πιο κοντινό νοσηλευτικό ίδρυμα για τους κατοίκους να είναι στην Αθήνα.

Ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες σε επόμενο στάδιο της ίασης είναι οι εξετάσεις που καλείται να κάνει το παιδί, τόσο από πλευράς κόστους καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία δικαιολογούν συγκεκριμένο αριθμό και μέρος αυτών όσο και λόγω της πολύμηνης αναμονής μέχρι να κλειστεί το πολυπόθητο ραντεβού, καθώς μπορεί να καθυστερήσει ακόμη και 3 με 4 μήνες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ιατρούς τα παιδιά προσβάλλονται πολύ σπανιότερα από καρκίνο σε σχέση με τους ενήλικες, ωστόσο, ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας δεν είναι κληρονομικός, δεν είναι μεταδοτικός και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει θάνατο, συνήθως προκύπτει  ξαφνικά.

Όταν η ασθένεια
χτυπά την πόρτα…

Η Χρίστίνα μιλά στην εφημ. Πατρίς για την περιπέτεια της κόρης της

Κι εκεί που όλα μοιάζουν να είναι ήσυχα κι ευτυχισμένα, ξαφνικά και απροειδοποίητα έρχονται τα πάνω κάτω, καθώς η διάθεση και η οπτική εικόνα του παιδιού αλλάζουν και η επίσκεψη στον παιδίατρο κρίνεται αναγκαία. Και μετά τις εξετάσεις έρχεται το σοκ, γιατί η διάγνωση καρκίνου είναι επώδυνη, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα παιδί.

Ο Γολγοθάς της οικογένειας αρχίζει και η επιλογή μονόδρομος, σε έναν ανηφορικό δρόμο με πολύ κόπο, προσπάθεια και αγωνία για ολόκληρη την οικογένεια, μα πάνω απ’ όλα με αγάπη και μοναδικό στόχο την ίαση του παιδιού, γιατί στα δύσκολα τελικά δοκιμάζονται οι σχέσεις. Εντοπίσαμε μια οικογένεια από την Ηλεία που πριν από 14 περίπου χρόνια ο καρκίνος της χτύπησε την πόρτα. Ο δρόμος για την επιστροφή στη ζωή, ήταν δύσκολος και σήμερα η μητέρα της κοπέλας θυμάται και δίνει δύναμη σε όλες τις οικογένειες που έχουν χτυπηθεί από τη νόσο και που παλεύουν με χίλιες δυσκολίες να σώσουν τα παιδιά τους.

Η Χριστίνα 51 ετών που για ευνόητους λόγους επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία της θυμάται τη σκληρή περιπέτεια της κόρης της  « Ήταν ότι χειρότερο μου έχει συμβεί. Περάσαμε 8 εφιαλτικούς μήνες μέχρι να πάρουμε το θετικό μήνυμα από τους γιατρούς.

Η μικρή τότε παιδάκι 9 χρονών υπέφερε. Δεν μπορούσε να δεχτεί τις αλλαγές στο σώμα της, κάποια στάδια της θεραπείας ήταν επίπονα. Με τον καιρό έμαθε να συνεργάζεται ώσπου τα κατάφερε. Σε όλο αυτό μας στήριξαν πολύ η αδερφή μου και η κουνιάδα μου. Που κράτησαν τα άλλα 2 παιδιά μου, γιατί εγώ με το σύζυγο θα έπρεπε να είμαι για μεγάλα διαστήματα στην Αθήνα. Όλη η οικογένεια δοκιμάστηκε, φτάσαμε στα όριά μας πολλές φορές.

Ευτυχώς τα κατάφερε και επανήλθε πλήρως. Φέτος αν όλα πάνε καλά θα πάρει το πτυχίο της Βέβαια πάντα υπάρχει μέσα μου ο φόβος, αλλά δε θέλω να το βάζω κάτω.

Σήμερα είναι καλά, κάνει τις εξετάσεις της, ακολουθεί τις συμβουλές του γιατρού της. Η πολιτεία όμως πρέπει να δει με ανθρωπιά όλα αυτά τα άτομα και να τα βοηθήσει με καλύτερες παροχές, δε γίνεται να περιμένουν 3 μήνες για μία εξέταση, να μην υπάρχουν φάρμακα, να μην υπάρχει εξυπηρέτηση, αν όχι στον Πύργο έστω στην Πάτρα.

Δύναμη, πίστη και θετικές σκέψεις, αυτό έχω να πω στις οικογένειες και να μην περιμένουν τίποτε από το κράτος».

Γίνε η ελπίδα ενός παιδιού…

Η Κωστούλα Χριστοδουλοπούλου με το μικρό Γιωργάκη

Αίσθηση προκάλεσε στο πανελλήνιο η πράξη αγάπης της Κωστούλας Χριστοδουλοπούλου από τη Ζαχάρω που πριν από 4 χρόνια έγινε δότρια μυελού των οστών στο Γιωργάκη 10 ετών σήμερα  σε μία υπόθεση που έγινε γνωστή μέσα από τον τηλεοπτικό σταθμό STAR και την εκπομπή της Ζίνας Κουτσελίνη.

Αφού πέρασε το χρονικό διάστημα των 2 ετών που επιβάλλεται μέχρι να συναντηθεί ο δότης με το λήπτη κατάφεραν να βρεθούν και όπως ήταν αναμενόμενο η συγκίνηση ήταν διάχυτη και από τις δύο πλευρές. Σε επικοινωνία μας με την κ. Κ. Χριστοδουλοπούλου μιλήσαμε για την ιστορία της, για τα συναισθήματα αγάπης που ένιωσε μόλις αντίκρισε το μικρό Γιώργο και έκανε ειδική αναφορά στον εθελοντισμό και ιδιαίτερα στην ενημέρωση που πρέπει να αποκτήσει η κοινωνία έτσι ώστε να αυξηθούν οι δότες, γιατί μόνο έτσι θα γιατρευτούν οι ασθενείς, λέγοντας χαρακτηριστικά «γίνε κι εσύ συνειδητοποιημένος δότης μυελού των οστών, γιατί η ελπίδα ενός παιδιού μπορεί να είσαι μόνο εσύ.

Μπορείς να δώσεις ελπίδα ζωής σε κάποιον ασθενή για να ονειρευτεί ξανά καινούρια ζωή, όλοι μπορούμε αρκεί να ενημερωθούμε».

Όλη η επικαιρότητα