Περίεργα

Ο πίθηκος, η σέλφι και τα πνευματικά δικαιώματα

pithi.jpg
Ακούστε το άρθρο
Ουρά έχει αποκτήσει η… υπόθεση της selfie που είχε τραβήξει ένας Μακάκος (γένος πιθήκου) το 2011 όταν άρπαξε τη μηχανή φωτογράφου και έβγαλε τον εαυτό του. 

Ενώ αρχικά ο φωτογράφος είχε διεκδικήσει τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογραφίας σε σύγκρουση με τη Wikipedia, τώρα στη νομική μάχη μπαίνει και ο μακάκος -διά (αυτόκλητων) αντιπροσώπων του, της φιλοζωικής PETA που υπέβαλε μήνυση σε δικαστήριο των ΗΠΑ για να αναγνωριστούν τα δικαιώματά του.

Μήλον της έριδος (χωρίς, πιθανότατα, να το έχει καταλάβει) είναι ο εξάχρονος σήμερα Ναρούτο, ο πίθηκος που είχε γίνει διάσημος από το προστατευμένο πάρκο Τανγκκόκο στο νησί Σουλαουέσι της Ινδονησίας. Ο Ναρούτο άρπαξε μηχανή που είχε αφήσει χωρίς επιτήρηση ο βρετανός φωτογράφος Ντέιβιντ Σλέιτερ και πάτησε το πλήκτρο βγάζοντας αρκετές φωτογραφίες «στον αέρα», μία εκ των οποίων όμως ελήφθη όταν ο ίδιος κοιτούσε το φακό. 

Η αμερικανική οργάνωση PETA («Άνθρωποι για την Ηθική Μεταχείρηση των Ζώων») υπέβαλε λοιπόν μήνυση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, στην οποία ισχυρίζεται ότι οι φωτογραφίες προέκυψαν από «μια σειρά σκόπιμων και εθελοντικών πράξεων του Ναρούτο, χωρίς τη βοήθεια του Σλέιτερ». 

Έτσι, υποστηρίζει η αγωγή, ο Ναρούτο έχει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και «δικαίωμα να ωφεληθεί από το copyright … με τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο βαθμό όπως κάθε άλλος δημιουργός».

Ο Σλέιτερ σχολίασε στο Reuters πως «απορεί» με τη μήνυση και κατηγόρησε την οργάνωση για αυτοδιαφήμιση. Δήλωσε «πολύ απογοητευμένος» από την απόφαση της οργάνωσης να μην έρθει σε επαφή μαζί του νωρίτερα, και περιέγραψε τον εαυτό του ως χαμηλά αμειβόμενο φωτογράφο άγριας φύσης ο οποίος παλεύει να βγάλει τα προς το ζην.

«Οι προσπάθειές τους φαίνεται να εστιάζονται περισσότερο στο να αποδείξουν ότι είμαι κακοποιός παρά κάποιος που αγαπάει και σέβεται και πολεμά για τα ζώα. Μου δημιουργεί απορία ποιες είναι οι αληθινές σκοπιμότητες πίσω απ’ αυτή την επίθεση εναντίον μου» ανέφερε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Όλη η επικαιρότητα