Εκπαίδευση Πολιτισμός

Ο «πόλεμος» Εκκλησίας-Πολιτείας για τα Θρησκευτικά και οι καλλιτέχνες

Ακούστε το άρθρο

Μείζον θέμα έχει προκληθεί με το μάθημα των Θρησκευτικών και τις «παρεμβάσεις» της Εκκλησίας σχετικά με το ποια οφείλει να είναι η διδακτέα ύλη του μαθήματος, Το όλο ζήτημα έχει προκαλέσει  και την αντίδραση καλλιτεχνών.

Την έντονη αντίθεσή του στα όσα δημοσιεύτηκαν περί παρέμβασης της Εκκλησίας εκφράζει ο Γιάννης Αγγελάκας και ζητά να μην συμπεριληφθούν τα τραγούδια του στην ύλη του μαθήματος. Με άρθρο-παρέμβασή του στο tvxs που έχει τίτλο «Περί της ταλαίπωρης μεταρρύθμισης στην Παιδεία», απευθύνεται στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ζητώντας του να αφαιρέσει το τραγούδι «Γιορτή» από τις Τρύπες από την διδακτέα ύλη, σε περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς όπως λέει, «δεν θέλω να συμμετέχω σε εκπαιδευτικά πονήματα εάν αυτά χρειάζονται την έγκριση οποιουδήποτε ιερατείου». Μάλιστα, τονίζει πως «Ακόμα κι αν με εγκρίνουν αυτοί, δεν τους εγκρίνω εγώ γι’ αυτόν τον ρόλο».

Η θέση του υπουργείου

Ρητά και κατηγορηματικά διαψεύδει το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία αποσύρθηκαν από τα βιβλία των Θρησκευτικών τραγούδια της Ριάνα και του Άσιμου μετά από υπόδειξη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνεται ότι και τα δύο είχαν αφαιρεθεί από τον Οκτώβριο του 2016 από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, πριν την έναρξη του διαλόγου μεταξύ της Επιτροπής του ΙΕΠ και της Επιτροπής της Εκκλησίας. Σε ότι αφορά τη «Συννεφούλα», σύμφωνα με το υπ.Παιδείας, εξακολουθεί να βρίσκεται στον Οδηγό του Λυκείου για τον Εκπαιδευτικό (βλ. σελ. 60).

Σύμφωνα με το ίδιο ανακοινωθέν το προτεινόμενο διδακτικό υλικό δεν αποτέλεσε αντικείμενο του διαλόγου μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών αλλά η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα Προγράμματα Σπουδών. Επίσης, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι όποιες προσθαφαιρέσεις έγιναν ή πρόκειται να γίνουν, «όπως είναι απολύτως φυσικό και συμβαίνει σε όλα τα μαθήματα, αποφασίζονται από το επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής».

«Συνεπώς, τα περί υπογραφής «θρησκευτικού μνημονίου» και άλλων τραγελαφικών ευφυολογημάτων εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική στρατηγική εναντίον της κυβέρνησης. Οι διακριτοί ρόλοι Πολιτείας και Εκκλησίας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, θα συνεχίσουν να αποτελούν οδηγό των αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων… Το μάθημα των Θρησκευτικών άλλαξε και δεν υπάρχει επιστροφή στο παρελθόν», αναφέρει χαρακτηριστικά στο ανακοινωθέν του το υπουργείο Παιδείας.

Ιεραρχία: Έγιναν δεκτές οι θέσεις μας – Έκλεισε το θέμα

Η Ιεραρχία το Ανώτατο Διοικητικό Όργανο της Εκκλησίας συνεδρίασε την Τρίτη 28 Ιουνίου, προκειμένου να κάνει απολογισμό της συνεργασίας που είχε με το ΙΕΠ για τα Θρησκευτικά. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος και στη συνέχεια ο μητροπολίτης Υδρας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία του διαλόγου και ενημέρωσαν τους υπόλοιπους ιεράρχες ότι  διατηρείται ο Ορθόδοξος χαρακτήρας των Θρησκευτικών και έγιναν δεκτές οι παρεμβάσεις, προσθήκες, διορθώσεις, αφαιρέσεις της Εκκλησίας.

ΙΕΠ: Η Ιεραρχία έκαμψε τις ακραίες φωνές

Σημειώνεται ότι σε ανακοινωθέν που εξέδωσε το ΙΕΠ εξέφρασε την ικανοποιησή του για απόφαση της Ιεραρχίας που «αψήφησε τις ακραίες φωνές ορισμένων κληρικών και λαϊκών και αποδέχθηκε ομόφωνα τα νέα προγράμματα σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών στην Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

«Τα νέα προγράμματα», αναφέρει το ίδιο ανακοινωθέν, «σχεδιάστηκαν από την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή του ΙΕΠ και, σύμφωνα με την εντολή του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνου Γαβρόγλου, συζητήθηκαν εκτενώς με την τριμελή επιτροπή της Ιεραρχίας.Το προϊόν αυτού του διαλόγου, που αποτυπώθηκε σε συγκεκριμένες βελτιώσεις των προγραμμάτων, έγινε αποδεκτό από την Ιεραρχία».

Πηγή: CNN

Όλη η επικαιρότητα