Βιβλίο

«Ο Πύργος της Κατοχής» του Γιάννη Νικολόπουλου

nikolopoulos.jpg
Ακούστε το άρθρο

«Ο Πύργος της Κατοχής» είναι το νέο βιβλίο του εκλεκτού συνεργάτη μας δημοσιογράφου – λογοτέχνη κ. Γιάννη Νικολόπουλου που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Στις σελίδες του καταγράφονται εικόνες, γεγονότα και περιστατικά της ζωής της πόλης μας της μαύρης Κατοχής 1941-1944.

Για το βιβλίο ο κ. Νικολόπουλος μας είπε τα ακόλουθα:

Κύριε Νικολόπουλε, τι ακριβώς είναι το νέο βιβλίο σας;

«Είναι ένα χρονικό μνήμης. Εκδόθηκε από την «Πατρίδα» με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 χρόνων από την Κατοχή. Είναι αφιερωμένο στη μνήμη όσων μαρτύρησαν από τους κατακτητές».

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του;

«Η εγκυρότητα και αυθεντικότητά του. Όλο το «υλικό» του έχει αντληθεί από αφηγήσεις, αφηγήματα και δημοσιεύματα που έχουν απαθανατισθεί στον Τοπικό Τύπο και σε βιβλία Ηλείων και όχι μόνο, συγγραφέων. Στην ουσία είναι μια «ιστορική αναφορά», ανοιχτή για συμπλήρωση και… ολοκλήρωση…

Ποιο ήταν το «κυρίαρχο» της Κατοχής στην πόλη;

 

«Η πείνα… Για Περισσότερους από 30 μήνες οι Πυργιώτες – όπως και όλοι οι Ηλείοι – ζούσαν υποτυπωδώς. Τα συσσίτια, που υπήρχαν, πρόσφεραν λίγη φασολάδα και πιρουνιές χόρτα χωρίς λάδι. Τουλάχιστον 280 άτομα έχασαν τη ζωή τους τη διετία ’42-’43.

Ποια σελίδα θα ξεχωρίζατε;

 

«Όλες οι σελίδες έχουν το δικό τους «χρώμα». Πολύ ενδιαφέρουσα είναι αυτή που αναφέρεται στη νέα γενιά της Κατοχής, όπως πολύ αυθεντικά την περιγράφει ο αείμνηστος συμπολίτης ποιητής Παύλος Σινόπουλος.

Και το «μήνυμα» του βιβλίου;

 

«Ο Πύργος είναι η μνήμη του και οι μνήμες των ανθρώπων του, αυτών που τον έζησαν και αυτών που τον ζουν. Οι μνήμες που δηλώνουν την ταυτότητά της και ορίζουν την ιστορική μοίρα της».

Όλη η επικαιρότητα