Ηλεία Κινηματογράφος

Ο σπουδαίος κινηματογραφιστής Νίκος Καβουκίδης στον Πύργο: Παρουσιάζει το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ «Μνήμες»

Ακούστε το άρθρο

Στον Πύργο, και πιο συγκεκριμένα στον κινηματογράφο «Ορφέα», θα βρεθεί την προσεχή Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, ο σπουδαίος Έλληνας κινηματογραφιστής, Νίκος Καβουκίδης. Σκοπός της επίσκεψης του στην ηλειακή πρωτεύουσα είναι η παρουσίαση του ντοκιμαντέρ του, με τίτλο «Μνήμες», το οποίο παρουσιάζει την κρίσιμη περίοδο 1936-1952 στην Ελλάδα μέσα από ανέκδοτα αρχειακά πλάνα.

«Από την Ελλάδα ολάκερη που έχει γίνει μια ψυχή και ένα στόμα, ανεβαίνει στο γαλάζιο αιθέρα το δοξολόγημα της λευτεριάς. Της μόνης αξίας του ανθρώπου.»

Σε τούτη την ταινία αποτυπώνεται η αβάσταχτη τραγικότητα μιας απ’ τις κρισιμότερες περιόδους του νεότερου ελληνισμού: Δικτατορία Μεταξά- Έπος του ΄40 και μεγαλείο Εθνικής Αντίστασης- Εμφύλιος σπαραγμός.

Με την ιστορία να παίζει ένα από τα πιο ύπουλα παιχνίδια της, με εναλλαγές μοναδικού μεγαλείου (αδικαίωτου!), και ανείπωτης τραγωδίας, καθώς η Ελλάδα, που έσερνε το χορό ψηλά με τους αντάρτες, βυθίστηκε στην εφιαλτική δίνη του εμφυλίου και στον μετεμφυλιακό ζόφο. Τα ανεκτίμητα και πρωτοπαρουσιαζόμενα «ντοκουμέντα» της, έργο τολμηρών και πρωτοπόρων οπερατέρ, όπως μάλιστα υπομνηματίζονται, από φωνές γνωστών ηθοποιών, με αποσπάσματα έγκριτων πνευματικών ανθρώπων και μεγάλων λογοτεχνών μας, εμπεριέχουν στον ίδιο το βαθύτερο πυρήνα του μεγάλου πόνου που προκαλούν και την «κάθαρση» της πρόδηλης διδαχής τους.

Συντελεστές

Αφήγηση: Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Σοφία Ρούμπου, Θανάσης Κουρλαμπάς, Θεοδώρα Σιάρκου, Μαρία Καβουκίδη, Κώστας Κουκουλίνης και η μικρή Σοφούλα

Παραγωγή: Telefilm
Σκηνοθετική επιμέλεια: Νίκος Καβουκίδης
Πρωτότυπη μουσική: Κώστας Κουκουλίνης
Μοντάζ: Νίκος Καβουκίδης, Γιάννης Τσιολάκης
Σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Τσιολάκης, Βάλια Τσέρου
Μιξάζ: Κώστας Βαρυπομπιώτης

Με συμμετοχή και υποστήριξη Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και ΕΡΤ Α.Ε.

*ΠΕΜΠΤΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ «ΟΡΦΕΑΣ» ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ

ΩΡΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ: 19:30 & 21:40

Όλη η επικαιρότητα