Olympia Forum Αγροτικά Ηλεία Πολιτική

Ο Στ. Αραχωβίτης στο Olympia Forum: «Ον-λάιν εκτιμήσεις με τάμπλετ!»

Ακούστε το άρθρο

Απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις που του ετέθησαν (σ.σ. από εκπροσώπους Φορέων και Αγροτικών Συλλόγων), κατά την διάρκεια της 6ης Συνεδρίας του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Πελοποννήσου «Olympia Forum» με τίτλο «Αγροτική Ανάπτυξη, Τρόφιμα και Εξαγωγές» έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης. Με πολύ όρεξη για συζήτηση (σ.σ. χαρακτηριστική ήταν η ατάκα του «Μέχρι τη 1 να είμαστε εδώ να κουβεντιάζουμε δεν έχω πρόβλημα… η συζήτηση είναι ωραία»), το εκ Λακωνίας κυβερνητικό στέλεχος δεν απάντησε απλά αλλά «έβγαλε» και ειδήσεις για τον Αγροτικό κλάδο που σίγουρα έχουν ειδικό βάρος…

Δείτε παρακάτω τα σημαντικότερα από τα λεγόμενα του κ. Αραχωβίτη στη Συνεδρία που «έκλεισε» την 2η ημέρα του Συνεδρίου (Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου)…

Πριν και τώρα…

“Το πρώτο που με στεναχωρεί είναι να ξεχνάμε… να μην ξεχνάμε πως ήταν τα πράγματα το 2014 που ο νόμος 4172/2013 που ίσχυε για τους αγρότες έλεγε ότι από το πρώτο ευρώ έχει φορολογία για όλες τις επιδοτήσεις και αποζημιώσεις… για εισόδημα 9.000 ευρώ ο φόρος ήταν 1.170 ευρώ… με το σημερινό σύστημα ο φόρος που πληρώνει είναι μηδέν ευρώ! Ήταν ο νόμος που έκανε τον αγρότη επιτηδευματία”.

Δασικοί χάρτες

“Οι δασικοί χάρτες δεν δημιούργησαν ένα πρόβλημα αλλά το ανέδειξαν και μόλις τελειώσουν θα είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που θα διαθέτει δασικούς χάρτες. Οι αγρότες δεν θα πηγαίνουν στα δασαρχεία να παρακαλάνε και να διαπραγματεύονται αν το χωράφι είναι ή δεν είναι δασικό”.

Ιστορικά Δικαιώματα

“Αυτά που ισχύουν τώρα είναι το μοντέλο που επιλέχτηκε το καλοκαίρι του 2014. Το τραγικότερο όλων είναι ότι δημιουργήθηκαν τρείς Αγορανομικές Περιφέρειες… Δενδρωδών, Αλλοτρέων και η τρίτη για τους βοσκοτόπους/κτηνοτροφία που μπήκαν μαζί η ορεινή αιγοπροβατοτροφία μαζί με τη σταβλισμένη βοοτροφία. Πώς να κάνεις διαχείριση; Πως θα χαράξεις Στρατηγική με την νέα ΚΑΠ; Κάθε βήμα οδηγεί στο επόμενο, ν` αλλάξεις κατεύθυνση μπορείς, να γυρίζεις πίσω δεν μπορείς”.

Εργάτες Γης

“Φτιάχτηκε το άρθρο 13Α για τους παράτυπα διαμένοντες μετανάστες που λέει ότι μπορεί να δουλέψουν ως εργάτες γης αφού πάρει αναστολή απομάκρυνσης για 6 μήνες με δικαίωμα εργασίας. Επιλύσαμε το πρόβλημα με τους εργάτες γης –που το ανακοινώσαμε και στους εκπροσώπους των μπλόκων- από 3η χώρα που είναι κοντά μας, δηλαδή κυρίως με την Αλβανία. Μπαίνουν με τουριστική βίζα στην Ελλάδα αλλά με αυτή δεν μπορούν να δουλέψουν. Αν αφήσουν και λήξει η βίζα τους γίνονται παράτυπα διαμένοντες και μπορούν να δουλέψουν με το 13Α. Αν μπουν παράτυπα από τα σύνορα μπορούν να πάνε να δουλέψουν νόμιμα. Αυτό είναι στρέβλωση που καταφέραμε να επιλύσουμε… στην καλλιεργητική περίοδο που τρέχει και οι εργάτες γης από τρίτες ψώρες όπως η Αλβανία θα μπορούν να δουλεύουν κανονικά”.

Δημόσιες Γαίες

“Καταγραφή αλλά… έγκαιρα είπαμε ότι αυτό που ισχύει αποτελεί παράταση ενός στρεβλού καθεστώτος τελειώνει. Αναγνωρίζουμε ότι οι Περιφέρειες για την εφαρμογή του έχουν ζητήματα. Χρειάζονται χρόνο. Θα μας το κάνουν γραπτό, η Ένωση Περιφερειών, για να διαπιστώσουμε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα κι από κει και πέρα θα το συζητήσουμε. Εγώ να συνεχίσω μια παρανομία δεν θα το κάνω. Εφ όσον οι Περιφέρειες μας αναφέρουν συγκεκριμένο πρόβλημα ευχαρίστως να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε”.

Για τα ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ

“Ένα πρόβλημα που στην περιοχή σας είναι πολύ έντονο. Βρήκαμε μια κατάσταση τραγική! Βρήκαμε ανείσπρακτες οφειλές χρόνων, αντιμετωπίσαμε μικροπολιτική διαχείριση εσωτερική, για μικροπολιτικούς, τοπικούς λόγους, που είχε φτάσει στο μη περαιτέρω… ΓΟΕΒ που δεν μπορούσαν αναπληρώσουν ούτε την ΔΕΗ τους, απλήρωτους εργαζόμενους, ασυντήρητα δίκτυα. Μια πραγματικά τραγική κατάσταση. Την ξέρετε και την βιώνετε εσείς εδώ στην Ηλεία. Τι κάνουμε; Τα επαναφέραμε πάλι στην Περιφέρεια για να δημιουργήσουμε την Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων. Δώσαμε την δυνατότητα στους ΓΟΕΒ να προχωρήσουν σε είσπραξη των οφειλομένων τους. Προχωράμε να δούμε αν χρειάζεται παρέμβαση και στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΓΟΕΒ. Αλλά αυτή η κατάσταση δεν θα συνεχιστεί… η ανοχή σε μια τέτοια κατάσταση εις υγεία των κορόιδων δεν θα συνεχιστεί! Γιατί το πρόβλημα είναι ότι δημιουργούνται δυο ταχύτητες αγροτών μέσα στην ίδια περιοχή… οι συνεπείς που είναι τα κορόιδα κι αυτοί που δεν πλήρωναν με τίποτα. Πως θα συντηρηθούν τα δίκτυα έτσι. Πως θα προσλάβουμε επιστημονικό προσωπικό; Πως θα γίνουν μελέτες;  Βγάλαμε το μέτρο 4.3 που ότι είναι ώριμο σε μελέτες για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων τα προχωράμε. Από 400 εκατομμύρια ευρώ θα αυξήσουμε τον προϋπολογισμό αρκετά παραπάνω και θα δούμε αν μπορούμε να προσθέσουμε κι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ευελπιστώ ότι ίσως φτάσουμε και σε υπερδιπλασιασμό του ποσού”.

Δακοκτονία

“Το γλοιοσπόριο δεν είναι κάτι καινούργιο, υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Με τις υγρασίες που αναπτύχθηκαν διαρρήχτηκε ο φλοιός του δέντρου και αναπτύχθηκε το γλοιοσπόριο. Την ανθρωποφαγία την έχουμε και λίγο μέσα μας στην Ελλάδα… η δακοκτονία το 2017 ήταν καλή… το 2016 όχι, το 2015 ήταν πάλι καλή. Δεν γίνεται τη μια χρονιά να είναι όλοι καλοί και την επόμενη να όλοι «κρέατα»! Να βλέπουμε την πραγματικότητα και τα φαινόμενα που επαναλαμβάνονται να δούμε πως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε μόνιμα”.

ΕΛΓΑ

“Το θεσμικό του πλαίσιο είναι του 1987 που έχουν αλλάξει πολλά μαζί και οι καιρικές συνθήκες. Έχει ήδη παρθεί απόφαση αλλαγής αυτού του πλαισίου αλλά… για να πάρεις απόφαση για κάτι που θα διαρκέσει άλλα 30 χρόνια πρέπει να κάνεις αναλογιστική μελέτη με νέα δεδομένα. Να δεις που θα αλαφρώσεις ή θα αυξήσεις το ασφάλιστρο γιατί δεν είναι ίδιες όλες οι περιοχές. Το προχωράμε και πρέπει και για λόγους Κοινωνικής Δικαιοσύνης να τα φέρεις όλα σε ισορροπία. Ελπίζω ότι το 2020 θα πάμε με τον καινούργιο οργανισμό ασφάλισης. Θα προηγηθεί διαβούλευση. Ο ΕΛΓΑ εκσυγχρονίζεται και ήδη βάζει τάμπλετ… όταν ο γεωπόνος πηγαίνει στο χωράφι και γράφει το πόρισμα του θα το κάνει με το τάμπλετ έτσι ώστε μετά να μην πάει στο γραφείο να το σκεφτεί, να του πούνε κλπ… θα είναι ον-λαιν! Έτσι θα έχουμε αδιαμφισβήτητες εκτιμήσεις χωρίς παρεμβάσεις και ήδη το προχωράμε. Και θα εφαρμοστεί και από τη φετινή χρονιά!”

Αποζημιώσεις

“Ο χρόνος πληρωμής είναι πιο άμεσος σε σχέση με το παρελθόν. Πλέον πληρώνονται ζημιές του έτους μέσα στο ίδιο έτος ενώ παλιότερα ήθελε πάνω από 12μηνο. Για τη χρηματοδότηση του 20% προβλέπεται όταν δεν υπάρχει αποθεματικό. Ο ΕΛΓΑ έχει αποθεματικό άρα δεν χρειάζεται χρηματοδότηση άρα δεν είναι ζήτημα έλλειψης χρημάτων. Σύντομα θα κατατεθεί και ό νόμος για την εκπροσώπηση των αγροτών-συνδικαλιστών σε όλους τους Οργανισμούς”.

Νέες τεχνολογίες

“Βγήκε το προτζεκτ για την Ψηφιακή Γεωργία στην Ελλάδα. Προβλέπει ένα δίκτυο 6 χιλιάδων μετεωρολογικών σταθμών που θα συνδεθεί με άλλα δίκτυα συγκεντρώνοντας δεδομένα που θα μπαίνουν σε μια βάση που θα βρίσκεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με ελεύθερη, δωρεάν πρόσβαση. Το πρόγραμμα που ο Επίτροπος κ. Χόγκαν το χαρακτήρισε πρωτότυπο για να μην λέμε ότι είμαστε ουραγοί παντού…”

Ρευστότητα

“Μετά το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας ο αγροτικός τομέας έχασε την πηγή χρηματοδότησης του. Είναι το εντονότερο πρόβλημα… Η Αναπτυξιακή Τράπεζα –που ανακοινώθηκε- είναι αυτό που περιμέναμε”.

Χύμα προϊόντα

“Στην Ελλάδα έχουμε πολλές μικρές οικογενειακού χαρακτήρα επιχειρήσεις που κάνουν τυποποίηση. Στο λάδι δεν «περπατάει» τόσο καλά όσο στο κρασί… το ζητάει η αγορά! Σε άλλες χώρες δουλεύουν με μεγάλα μεγέθη, πολυεθνικές δηλαδή. Στην Ελλάδα δεν θέλουμε πολυεθνικές, θέλουμε μεγάλους και υγιείς, παραγωγικούς Συνεταιρισμούς! Πέρασαν δεκαετίες που δυσφημίστηκε το Συνεταιριστικό κίνημα. Υπάρχουν όμως στην Ελλάδα Συνεταιρισμοί που αντέχουν και πάνω από αιώνα. Πρέπει να λειτουργήσει διαφορετικά ο χώρος με πλάνο για την αύξηση των εξαγωγών. Έχουμε δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιήσουμε κι όχι να καθόμαστε να κλαίμε πάνω στο χυμένο γάλα”.

Οικονομική διπλωματία

“Μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών οι εμπορικοί ακόλουθοι, από το 2015, «χαρτογραφούν» την περιοχή/χώρα τους και στέλνουν αναφορές σχετικά με τα προϊόντα μας που έχουν ζήτηση. Γίνεται αθόρυβη δουλειά”…

Σταφίδα

“Θα μπει στο επόμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης γιατί μαζί με τα σύκα θεωρούμε ότι είναι υπέρ τροφές. Εδώ όμως θα πρέπει να μετράμε την αποτελεσματικότητα και να βλέπουμε που πάνε τα χρήματα… μέτρηση αποτελέσματος δηλαδή”.

Ελληνοποιήσεις

“Φέτα και γραβιέρα δημιουργούνται μόνο με Ελληνικό γάλα… αν γίνει με εισαγόμενο η ονομασία τους θα είναι κοινή. Έχουμε ένα στοιχείο όμως στο Υπουργείο που λέει ότι ενώ τα ζώα μειώνονται φαίνεται ότι η απόδοση τους σε γάλα αυξάνεται! Τι τα ταΐζουμε εκείνα τα ζώα; Θέλω να πάω σε μια τέτοια μονάδα να δω πως συμβαίνει αυτό… δεν θα πάμε! Θα το βρούμε αλλιώς! Ο ΕΦΕΤ από την αρχή της χρονιάς έχει εκδώσει τρία διαφορετικά είδη προστίμων… την επόμενη εβδομάδα ο ΕΛΓΟ θα ανακοινώσει άλλα πρόστιμα. Προβλέπεται ότι στην δεύτερη υποτροπή  θα σου αφαιρείται η άδεια!”

Όλη η επικαιρότητα