Αρθρογραφία

Ο συστημικός στη νεοαριστερά

Ακούστε το άρθρο
Εκνευρισμένος ήταν ο φίλος μας χθες το μεσημέρι στην καθιερωμένη πλέον συνάντηση της ουζοποσίας στο γωνιακό καφενείο της πλατείας, όπου πέραν των Βακχικών δραστηριοτήτων, υπάρχουν και πολλές φιλοσοφικές αναζητήσεις  και ερμηνείες σύγχρονων πολιτικών γεγονότων και φαινομένων της καθημερινότητας.
«Θέλω να πάω στον ΣΥΡΙΖΑ» λέει ο φίλος, χωρίς να του δείχνει κανείς ιδιαίτερη προσοχή, αναγκάζεται να επαναλάβει μέχρι που ενοχλείται πλέον το «φιλοσοφικό» τμήμα της παρέας και παίρνει την απάντηση «και γιατί δεν πας άσε μας στην ησυχία μας», αλλά συνεχίζει και τελικά το πρόβλημά του μπαίνει σε συζήτηση, ώστε να ξεκαθαρίσει, γιατί συνήθως τέτοια υπαρξιακά ζητήματα πολιτικής φύσεως δεν συζητούνται.
Επιχείρησα λέει να έρθω σε κάποιου είδους επικοινωνία και συναναστροφή με γνωστούς και κατά κάποιον τρόπο φίλους, οι οποίοι σήμερα εκφράζονται ιδεολογικοπολιτικά μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κατάλαβα ότι μάλλον τους είμαι ανεπιθύμητος, εκτός και αν αποκηρύξω το παρελθόν μου, δηλώσω αντιμνημονιακός και κυρίως αντισυστημικός και με γύρισαν πολύ πίσω, σε καταστάσεις που εγώ δεν τις έζησα, αλλά τις άκουσα και τις διάβασα.
Ουσιαστικά ζητάνε κάτι σαν πιστοποιητικό κάθαρσης από το παρελθόν μου, ώστε άσπιλος και αμόλυντος να εισέλθω στα άδυτα των αδύτων της νεοαριστεράς, του ιδεολογικού δήθεν εφευρήματος, που πασχίζει να σώσει την πατρίδα, αλλά με έναν ιδιότυπο και μοναδικό τρόπο, χρησιμοποιώντας τα ίδια υλικά και τις ίδιες πολιτικές αυτών που μας χρεοκόπησαν και των ίδιων που τώρα λένε ότι μας σώζουν.
Και εγώ , συνεχίζει, παρόλα αυτά θέλω πολύ να γίνω νεοαριστερός, αλλά οι όροι και προϋποθέσεις  είναι απαράδεκτοι, γιατί από τότε που απαρνήθηκα την δεξιά, αυτοπροσδιορίζομαι ως παλαιοαριστερός, με οικογενειακές καταβολές από το ΚΚΕ εσ. έως στο ΠΑΣΟΚ αργότερα, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις ήταν πραγματικά αριστερό και προοδευτικό και εν προκειμένω λέει, δεν μπορεί ο κάθε άσχετος πρώην ότιδήποτε άλλο πλην αριστερός, να μου πουλάει  αριστερή εθνικοφροσύνη και να μου ζητάει προσαρμογή μου στις ασυναρτησίες του.
Εντάξει φίλε ,του απαντά ο επικοινωνιολόγος της παρέας, να μην πας στον ΣΥΡΙΖΑ και σε κανέναν,  ή πήγαινε όπου θέλεις, αλλά εμάς γιατί μας τα λες αυτά και γιατί επιμένεις να δημιουργείς στην παρέα μας ιδεολογικό ρήγμα, αφού ξέρεις ότι στην ουζοποσία δεν χωράνε άλλες ιδεολογίες και μάλιστα προερχόμενες από αντιγραφές και παραποιήσεις βασικών κανόνων και συνηθειών ,που έχουν καθιερωθεί στο πέρασμα των χρόνων.
Με συγχωρείτε για την ενόχληση, μονολογεί ο φίλος μας, αλλά εγώ σας τα είπα, ξαλάφρωσα και εσείς ,αν θέλετε, αναλάβετε τις ευθύνες σας, αλλιώς αφήστε με, στις καινούργιες μου αναζητήσεις στην νεοαριστερά , και αν το αντέχετε ας με χάσετε και από φίλο σας.-
Σημείωση: Επαναδημοσίευση από τις
ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ της 26.8.2015.-

Όλη η επικαιρότητα