Εκκλησία Ηλεία

Ο Τελευταίος Κατανυκτικός Εσπερινός στον Άγιο Σπυρίδωνα Πύργου

Ακούστε το άρθρο

Μέσα στη Κιβωτό και το Λιμάνι της σωτηρίας μας, την Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας, διανύοντας το ευλογημένο πέλαγος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και συνεχίζοντας την κοπιώδη αλλά ψυχωφελή οδοιπορία μας, για να φτάσουμε στην κορυφή του πνευματικού αγώνος το Άγιο Πάσχα,  μέσα σε κλίμα ιεροπρεπή και κατανυκτικό, τελέσθηκε το απόγευμα της Κυριακής 18ης Μαρτίου (Δ΄ Νηστειών), ο πέμπτος κατά σειρά και τελευταίος Κατανυκτικός Εσπερινός, στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου.

Στο Κατανυκτικό αυτό Αρχιερατικό Εσπερινό, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός, με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της πόλης του Πύργου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Χριστοφόρος Κωλέτης, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ο οποίος αναπτύσσοντας με σαφήνεια αλλά και γλαφυρότητα τον ψυχωφελή, θεολογικό και αγιοπατερικό λόγο του, τόνισε μεταξύ πολλών άλλων παίρνοντας αφορμή από τον  Ευαγγελικό λόγο της Κυριακής, «Τούτο το γένος ουκ εκπορεύεται ει μη εν προσευχή και νηστεία»,, ότι:  “Η Προσευχή και η Νηστεία αυτή ιδιαιτέρως την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι οι δύο όψεις του πνευματικού μας αγώνα. Η Προσευχή είναι η θεωρητική πλευρά του και η νηστεία η πρακτική. Με την προσευχή και την νηστεία δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να εκφράζουμε θεωρητικά και πρακτικά την αγάπη μας για τον Θεό. Οι παραπάνω λόγοι του Κυρίου, μας δίνουν το σύνθημα του αγώνα. Ο Όσιος Ιωάννης της Κλίμακος, δια μέσου του σπουδαίου βιβλίου του, μας δίνει τον τρόπο αυτού του αγώνα. Μας διδάσκει πως, για να προοδεύσουμε στην πνευματική ζωή, χρειάζεται να ανέβουμε με υπομονή την κλίμακα των αρετών, σκαλοπάτι-σκαλοπάτι. Ας ακούσουμε λοιπόν τον Κύριο και Θεό μας  και ας παλέψουμε, όπως μας διδάσκει ο τιμώμενος Άγιος Ιωάννης, με επιμονή, με υπομονή, αλλά και με προσοχή… Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να απολαύσουμε μία πλούσια  πνευματική καρποφορία, που θα μας χαρίσει ο Κύριος μας, ως υπέρτατο δώρο της αγάπης Του, με την λαμπροφόρο και ένδοξη Ανάστασή Του!”.

Αξίζει να σημειωθεί η αθρόα προσέλευση φιλακόλουθων Χριστιανών εκ της Ενορίας μας, αλλά και κατοίκων του Πύργου, οι οποίοι  με πνεύμα προσευχητικό, καθώς επίσης μέσα σε κλίμα κατανύξεως και περισυλλογής, παρακολούθησαν την Ιερή αυτή ακολουθία στον Ιερό Ναό μας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός στο τέλος του τελευταίου Κατανυκτικού Εσπερινού, ευχαρίστησε τον εκλεκτό ομιλητή, τον Ιερό Κλήρο, καθώς επίσης τους ευλαβείς και φιλακόλουθους Χριστιανούς μας, οι παρακολούθησαν τους φετεινούς Κατανυκτικούς Εσπερινούς, ευχόμενος  παράλληλα καλή και ευλογημένη πορεία, στο υπόλοιπο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και καλή Ανάσταση!

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Όλη η επικαιρότητα