Αποδράσεις

Ο τέλειος προορισμός για το Πάσχα

sdim3569_70_71000001.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η Κέρκυρα είναι σίγουρα το πιο κοσμοπολίτικο νησί του Ιονίου και από τα πιο ωραία νησιά για να επισκεφτεί κανείς ειδικά το Πάσχα! 

Η Κέρκυρα είναι ένα υπαίθριο μουσείο αρχιτεκτονικής, ένας τόπος φυσικής ομορφιάς, ένα πολιτιστικό κέντρο, ένας ιστορικός σταθμός και ένα σταυροδρόμι ιδεών και επιρροών. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί τον προορισμό χιλιάδων επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Δείτε δύο υπέροχα βίντεο timelapse που απεικονίζουν την ομορφιά του νησιού. 

Το Πάσχα η Πόλη της Κέρκυρας είναι υπέροχα στολισμένη πένθιμα, με φλάμπουρα να κρέμονται από τα μπαλκόνια, ενώ αν ακολουθήσετε τον Επιτάφιο της Μητρόπολης που περνάει από την Σπιανάδα θα σας συνεπάρει η κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ακούγεται ο ήχος των κανατιών που σπάνε οι ντόπιοι, οι καμπάνες ηχούν, οι μπάντες παιανίζουν χαρμόσυνα εμβατήρια για την πρώτη ανάσταση! Το βράδυ η αναστάσιμη λειτουργία στον Άγιο Σπυρίδωνα θα σας μαγέψει.

Το αρχαίο νησί των Φαιάκων γνώρισε πολλούς δεσπότες, τα σημάδια των οποίων έμειναν στα ενετικά κάστρα, τα στενά καντούνια, τις παλιές γειτονιές, τις εκκλησίες, τα παλάτια και τις πλατείες με τα μοναδικά αρχοντικά κτίρια. 12 μουσεία, 18 Φιλαρμονικές, Συμφωνική Ορχήστρα, Χορωδίες και συγκροτήματα χορών αποδεικνύουν καθημερινά τον πολιτισμό αυτού του σημαντικού νησιού.

Καρδιά του η πρωτεύουσα, λίκνο της πνευματικής αναγέννησης της Ελλάδας όπου άνοιξε το πρώτο ελληνικό Πανεπιστήμιο, η Ιόνιος Ακαδημία, το 1819. Από τις εντυπωσιακότερες πόλεις της Ελλάδας είναι ένα μείγμα ναπολιτάνικου, γαλλικού, αγγλικού, γεωργιανού, βυζαντινού και ενετικού ρυθμού.

Δύο βενετσιάνικα κάστρα, ένα στα ανατολικά που είναι παλαιότερο και ένα στο λόφο του Αγίου Μάρκου, δεσπόζουν στον οικισμό ενώ η κίνηση ολόκληρου του νησιού συγκεντρώνεται στην τεράστια πλατεία Σπιανάδα με τις καμάρες της, το Λιστόν που θυμίζει τη Rue Rivoli του Παρισιού.

Η γνωριμία με την πόλη περιλαμβάνει σπουδαία κτίρια όπως το Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου (19ος αιώνας), που στεγάζει το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, το βενετσιάνικο Δημαρχείο, την Ιόνιο Ακαδημία (μέγαρο της οικογενείας Καποδίστρια), τη Νομαρχία, το κτίριο της Αναγνωστικής Εταιρείας.

Μεγάλης θρησκευτικής αξίας είναι ναοί σαν του Αγίου Σπυρίδωνα όπου φυλάσσεται το σκήνωμά του και της μπαρόκ Μητρόπολης Παναγίας Σπηλιώτισσας του 16ου αιώνα, που φιλοξενεί τα λείψανα της αυτοκράτειρας Θεοδώρας και αξιόλογες εικόνες Κρητικής Σχολής.

Απόλαυση αποτελεί η βόλτα στη συνοικία Καμπιέλο με τα στενά βενετσιάνικα καντούνια, στην παλιά εβραϊκή συνοικία, στην πλατειά Σαρόκο και τη γειτονιά της Γαρίτσας. Απαραίτητη είναι μια στάση στο πολυφωτογραφισμένο Κανόνι απ’ όπου ξεχωρίζει η νησίδα με την μονή της Βλαχέρνας αλλά και το πασίγνωστο Ποντικονήσι.

Εξίσου σημαντική είναι η επίσκεψη στην περιοχή Μον Ρεπό, όπου κυριαρχεί η υπέροχη εξοχική κατοικία του Άγγλου Αρμοστή Άνταμ και στο Γαστούρι, όπου στέκει το υπέρλαμπρο ανάκτορο Αχίλλειο που έχτισε η αυτοκράτειρα της Αυστρίας Ελισάβετ ή Σίσσυ σε αναγεννησιακό στιλ.

Όσο για κολύμπι, χρυσές αμμουδιές και διαυγή νερά μας περιμένουν στις κοντινές Μπενίτσες ή αν πάμε βόρεια, στον Ύψο όπου απλώνεται το υπέροχο ‘Χρυσό Μίλι’.

Που να μείνετε:

Στο κεντρικό ξενοδοχείο ‘Cavallieri’ (26610-39041) στη Σπιανάδα, που μοιάζει με παλάτι Ιπποτών, ενώ η θέα προς την πλατεία και το παλιό φρούριο από το roof garden γοητεύει τον επισκέπτη.

Στο κέντρο επίσης της Κέρκυρας λειτουργεί στο παλιό νεοκλασικό κτίριο του Γυμνάσιου Θηλέων, το κομψότατο ξενοδοχείο ‘Bella Venezia’ (26610-44290/46500).

Το Pelecas Country Club (26610-52239), 8 χλμ από την πρωτεύουσα λειτουργεί μέσα σε κτήμα διακοσίων στρεμμάτων με ελιές και κυπαρίσσια. Ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό και 3 ακόμα κτίρια (παλιά υποστατικά) κοσμούνται με αγγλικά, φλωρεντινά και βασιλικής καταγωγής έπιπλα. Στον ελαιώνα θα βρούμε ακόμα ελαιοτριβείο, αποθήκες, στάβλους και πισίνα.

Που να φάτε:

Δοκιμάστε ‘μπουρδέτο’ – μπακαλιάρο με κόκκινο πιπέρι, κρεμμύδι, σκόρδο, ντομάτα και πατάτες, ‘σοφρίτο’ -λεπτές φέτες μοσχαριού με σκόρδο και ξίδι και ‘παστιτσάδα’ -μακαρόνια χοντρά με πικάντικη κόκκινη σάλτσα με κανέλα από κόκορα ή μοσχάρι. Γλυκαθείτε κουμ κουάτ σε φρουί γκλασέ και λικέρ, μαντολάτα, τα αμυγδαλωτά ‘μουτσατσώνια’ και συκωμαϊδα (βρασμένα ξερά σύκα με μούστο, φύλλα δάφνης και πιπέρι).

Περίφημο στέκι του νησιού ο ‘Τρύπας’ (22610-56333) στο χωριό Κυνοπιάστες.

Κλασικό εστιατόριο είναι και το ‘Ρεξ’ που σερβίρει μαγειρευτά και αστακομακαρονάδα (22610-39649).

Και βέβαια μην φύγετε χωρίς να πάτε να φάτε στο υπέροχο εστιατόριο του Εκτορα Μποτρίνι, Etrusco, που έχει το όνομα του πατέρα του σεφ! (26610-93342).

etrusco

Όλη η επικαιρότητα