Ιστορικά

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και οι μεγάλες μάχες του 1821, στη «Μηχανή του Χρόνου»

Ακούστε το άρθρο

Η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, επιστρέφει τη Μ. Δευτέρα  2/4 στις 21.00, με τη συνέχεια του αφιερώματος στην ηγετική μορφή της Επανάστασης του 1821, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ρίχνοντας φως στις πιο κρίσιμες μάχες.

Ο φακός της εκπομπής βρέθηκε στα σημεία των αναμετρήσεων, όπως στην Καρύταινα, όπου δόθηκε η πρώτη μάχη,στο Χρυσοβίτσι, στη Δημητσάνα, τόπο προμήθειας μπαρουτιού, στη Στεμνίτσα, που αποτέλεσε καταφύγιο για τον Κολοκοτρώνη μετά τη δολοφονία του γιού του, αλλά και στα θρυλικά Δερβενάκια, όπου ο ίδιος έστησε ενέδρα και κατατρόπωσε την στρατιά του Δράμαλη.

Παράλληλα, η έρευνα αναδεικνύει τις κρίσιμες αποφάσεις του «Γέρου του Μοριά», οι οποίες τον έφεραν σε ρήξη  με τους άλλους οπλαρχηγούς και παρουσιάζει το στρατηγικό του σχέδιο να πολιορκήσει την Τριπολιτσά. Ακόμα, παρουσιάζονται τα χρόνια του εμφυλίου πολέμου, κατά τα οποία ο Κολοκοτρώνης έζησε μια από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες της ζωής του, με τον θάνατο του γιού του και τη φυλάκισή του στην Ύδρα. Η έρευνα της εκπομπής αποκαλύπτει επίσης στοιχεία για τη δραματική περίοδο, κατά την οποία ο οπλαρχηγός κλήθηκε από την εξορία για να σώσει τον Αγώνα και να αντιμετωπίσει τον Ιμπραήμ.

Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD.

Όλη η επικαιρότητα