Οικονομία

ΟΑΕΔ – Προσλήψεις: Έρχονται 35.000 θέσεις σε δήμους και περιφέρειες

Ακούστε το άρθρο

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις –  Ποια είναι τα κριτήρια μοριοδότησης

Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες,  η προκήρυξη και η έναρξη αιτήσεων για το νέο μεγάλο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που θα αφορά σε 35.000 ανέργους.

Οι προσλήψεις που θα ξεκινήσουν από το 2020 αφορούν σε θέσεις εργασίας σε δήμους, περιφέρειες και κέντρα κοινωνικής πρόνοιας της χώρας, καθώς και σε 37 υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών).

Το νέο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί από τον ΟΑΕΔ θα απευθύνεται σε μακροχρόνια ανέργους και θα περιλαμβάνει απασχόληση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, η οποία θα παρέχεται με την μορφή έργων με συγκεκριμένα παραδοτέα. Τα έργα αυτά δεν θα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και θα έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα όσον αφορά τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων των Περιφερειών (αναβάθμιση υπηρεσιών, εξυπηρέτηση μεγαλύτερου πλήθους κατοίκων κ.λπ.).

Πρόκειται δηλαδή για στοχευμένα έργα των Δήμων και Φορέων όπως η συντήρηση και αναβάθμιση μικρών υποδομών, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατοίκους, ην αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ.

Ειδικότερα, τα έργα που θα υλοποιηθούν, επιλέγονται από τις ίδιες τις περιφέρειες ανάλογα με τις ανάγκες τους. Ενδεικτικά, τα έργα πρέπει να στοχεύουν: στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατοίκους, τη συντήρηση και αναβάθμιση μικρών υποδομών, την αναβάθμιση της λειτουργίας των υπηρεσιών, την αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ.

Κριτήρια μοριοδότησης

Στη διαδικασία της μοριοδότησης δεν πρέπει να αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις στα κριτήρια. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι ωφελούμενοι που υποβάλλουν αίτηση αξιολογούνται με βάση:

-Χρονικό διάστημα συνεχόμενης ανεργίας, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες: 1 μόριο ανά μήνα, το οποίο διπλασιάζεται για τους ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών

-Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/ης συζύγου με ανώτατο όριο τους 60 μήνες: 1 μόριο ανά πλήρη μήνα

Αναπηρία 50% και άνω.

-Ετήσιο εισόδημα του φορολογικού έτους 2018, ατομικό ή οικογενειακό

-Ηλικία με ιδιαίτερη πριμοδότηση των μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων.

-Αριθμός ανηλίκων τέκνων.

-Γονέας προστατευόμενου ή προστατευόμενων τέκνων ΑΜΕΑ, ανηλίκων ή και ενηλίκων, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
Δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (νυν ΚΕΑ).

-Πριμοδοτούνται επίσης με έξτρα μόρια ωφελούμενοι που δεν είχαν τοποθετηθεί σε αντίστοιχα προγράμματα του παρελθόντος

-Εντοπιότητα.

Όλη η επικαιρότητα