ΟΑΣΗ: «Οι αγρότες έλαβαν μόνο ψίχουλα και υποσχέσεις…»

Στα σοβαρά ζητήματα που αφορούν τους αγρότες, με κυρίαρχο όλων την καθυστέρηση των αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές και την πρακτική που ακολουθεί ο ΕΛΓΑ για την καταγραφή ζημιών, που σύμφωνα με τους αγρότες έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν λεφτά, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ) Χρήστος Γιαννόπουλος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν τα μέλη της ομοσπονδίας στα τοπικά ΜΜΕ. Παράλληλα άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση για το γεγονός ότι ζητήματα όπως η μείωση τιμών και κόστους παραγωγής δεν έχουν αλλάξει καθόλου, με αποτέλεσμα να οδηγείται ο αγροτικός κόσμος στο ξεκλήρισμα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γιαννόπουλος εστίασε στη στάση της κυβέρνησης όσον αφορά τα θέματα των αγροτών: «Η κυβέρνηση προχωράει σε θεατρινισμούς και χρησιμοποιεί με τους βουλευτές της οργανισμούς που υποτίθεται ότι είναι για να βοηθάνε τον αγρότη στις δύσκολες στιγμές, όπως ο ΕΛΓΑ από τα καιρικά φαινόμενα. Οι εκτιμήσεις που βγάζουν είναι συγκεντρωτικές. Για παράδειγμα, τον Απρίλη που έριξε χαλάζι και με τον καύσωνα του καλοκαιριού, συνέβη να τις κάνουν σε ενιαίο πόρισμα και βέβαια δεν ήταν στο επίπεδο ζημίας που υπήρχε και έλαβαν υπόψη και την παραγωγή που υπήρχε πάνω στο κλίμα και είχε καταστραφεί από τον καύσωνα και το χαλάζι, βγάζοντας μικρό ποσοστό παραγωγής που σημαίνει μικρότερη ζημία και μικρότερη αποζημίωση. Κυμάνθηκε μεσοσταθμικά κάτω από το 45-50%, που σημαίνει πως αν αφαιρέσεις και το 17-20% που κρατάει ο ΕΛΓΑ και δεν το αποζημιώνει, οι αγρότες δεν πήραν τίποτα παρά μόνο ψίχουλα και υποσχέσεις». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα της συνέχισης της έρευνας για τους δυο μύκητες που καταστρέφουν τα αμπελοειδή και τα αίτια εμφάνισής τους, κάνοντας σαφές πως η οικονομική καταστροφή των παραγωγών είναι τεράστια, αφού το αμπέλι για να αποδώσει χρειάζεται αρκετό χρόνο.

Σε ένα αρκετά σημαντικό θέμα όπως αυτό της αναμπέλωσης αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης  Βομπίρης, όπου πρέπει να υπάρξει συνεργασία κράτους και αγροτών, όπου το πρώτο θα πρέπει να δίνει πλήρη αναφορά των προβλημάτων προκειμένου να μην πηγαίνουν χαμένοι πόροι για αναμπέλωση. Επιπλέον αναφέρθηκε στο θέμα της φέτας και του γάλακτος, όπου από τη στιγμή που ψηφίστηκε σχετικός νόμος θεωρούνται φρέσκα σε μια βδομάδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φέρνουν προϊόντα από το εξωτερικό και να τα παρουσιάζουν ως ελληνικά. «Αυτά είναι προβλήματα που δεν λύνονται μόνα τους αλλά με κινητοποιήσεις», είπε κλείνοντας ο κ. Βομπίρης.

Από την πλευρά του, το μέλος του ΔΣ της ΟΑΣΗ Σωτήρης Μητσόπουλος, επικεντρώθηκε στο πρόβλημα των πληρωμών των αποζημιώσεων από τον οργανισμό του ΕΛΓΑ. Αρκετές ζημιές που έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια, δεν έχουν πληρωθεί ακόμα και σε συνδυασμό με τα χρόνια της κρίσης μειώθηκαν και τα εκτιμώμενα χρήματα που ήταν να λάβουν. Επιπλέον, σχολίασε και την απαίτηση της κυβέρνησης να αγοράζουν μόνοι τους οι αγρότες υλικά και εφόδια, όπου σε τεράστιες ζημιές των 10 και 20.000€ είναι δύσκολο.

Με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, η ΟΑΣΗ επισημαίνει πως η στήριξη του αγρότη από την κυβερνητική πολιτική είναι πλέον καθοριστικός παράγοντας για την επιβίωση του πρωτογενούς τομέα, γιατί αν συνεχιστεί η συγκεκριμένη κατάσταση τότε αυτός θα οδηγηθεί στον αφανισμό.