Υγεία

Οδηγίες για τον καύσωνα από τον Ιατρικό Σύλλογο Αμαλιάδας

kausonas11.jpg
Ακούστε το άρθρο
 
 
Σαραντάρι «χτύπησε» ο υδράργυρος προκαλώντας δυσφορία όχι μόνο σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αλλά σε ολόκληρο τον πληθυσμό που αναζητά πλέον τρόπους αντιμετώπισης του καύσωνα. 


Μετά τις κλειστές τράπεζες, το capital control και τα μέτρα που φέρνουν τα πάνω- κάτω στα ελληνικά νοικοκυριά και όλες τις επαγγελματικές ομάδες, ο καύσωνας ήρθε για να δοκιμάσει περισσότερο τα νεύρα των ελλήνων που κινούνται σε τεντωμένο σχοινί. 

 
 
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας πάντως συνιστά προσοχή, και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες, έτσι ώστε να ξεπεραστεί ο καύσωνας χωρίς προβλήματα. 

 
Οι βασικοί κανόνες 


Οι οδηγίες που δίνει προς τους πολίτες είναι απλές, αρκεί να τηρηθούν, προκειμένου οι «καυτές» ημέρες του Ιουλίου να κυλήσουν ανώδυνα. 


Πιο συγκεκριμένα, ο Ιατρικός Σύλλογος συνιστά την αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και καλεί τους πολίτες να παραμένουν σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους, ενώ σε περίπτωση που κάποιος πρέπει να αναγκαστικά να εκτεθεί στον ήλιο, θα πρέπει να χρησιμοποιεί καπέλο, ενώ τα ρούχα θα πρέπει να είναι από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα και κυρίως βαμβακερά υφάσματα και φυσικά να αποφεύγει τη σωματική κόπωση.
Φυσικά είναι απαραίτητη η λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών και πρέπει να αποφεύγονται τα σακχαρούχα και τα ανθρακούχα ποτά.



Τις ημέρες με τις υψηλές θερμοκρασίες η τροφή θα πρέπει να είναι ελαφριά, χωρίς λίπη, αλατισμένη και να κατανέμεται σε μικρά και συχνά γεύματα. 



Βοηθούν ιδιαίτερα τα δροσερά ντους και η τοποθέτηση ψυχρών αποθεμάτων, ενώ όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Κώστας Τσαούσης, όσοι βρίσκονται σε φαρμακευτική αγωγή και κυρίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊστασμινικά και άλλα παρεμφερή φάρμακα, θα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους, προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες. 
 
 
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται με όσους πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, του κεντρικού νευρικού και του αναπνευστικού συστήματος, τους διαβητικούς, τους νεφροπαθείς και όσους πάσχουν από πάσης φύσης βαριά νοσήματα, οι οποίοι θα πρέπει να είναι σε επαφή με τους γιατρούς τους. 
 
 
Να σημειωθεί ότι στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού συγκαταλέγονται τα βρέφη, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και οι υπερήλικες. 
 
 
Όπως ανέφερε ο κ. Τσαούσης, σε περίπτωση που κάποιος εμφανίσει το παραμικρό σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες, όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμέτους, κράμπες, θα πρέπει να απευθύνεται αμέσως στο γιατρό του ή τις υγειονομικές αρχές. 
 
 
 
Μαρία Καραμπάτση
(karabatsimaro@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα