Ηλεία

Οδηγίες στους Ηλείους σχετικά με την υποβολή των δηλώσεων για το Κτηματολόγιο – «Αν πάτε προετοιμασμένοι δεν θα ταλαιπωρηθείτε»

Ακούστε το άρθρο

=Ενημέρωση ως προς το διάστημα που έχουν ακόμα διαθέσιμο οι Ηλείοι για την υποβολή των δηλώσεων για το Κτηματολόγιο, καθώς και για την εφαρμογή μιας καινοτόμας διαδικασίας, των εμπρόθεσμων ραντεβού, που θα δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους ακόμα και μετά τη λήξη της προθεσμίας, πραγματοποίησε η υπεύθυνη του νομικού τμήματος του Γραφείου Κτηματογράφησης Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, Μαρία Πετροπούλου από τα γραφεία της υπηρεσίας στον Πύργο.

Ειδικότερα, η κ. Πετροπούλου θέλησε αρχικά να ενημερώσει τον κόσμο για την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων για το Κτηματολόγιο, η οποία έχει ορισθεί για το τέλος Οκτώβρη, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν.

Υποστήριξε ακόμα πως η προσέλευση του κόσμου τις τελευταίες ημέρες είναι μεγάλη, τονίζοντας πως οι πολίτες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι καθώς η αναμονή για την εξυπηρέτησή τους μπορεί να μην είναι μικρής διάρκειας. Δεν παρέλειψε να εστιάσει και στην εφαρμογή των εμπρόθεσμων ραντεβού εντός των επόμενων ημερών, καθώς όπως ισχυρίστηκε το γραφείο κτηματογράφησης έχει συγκεκριμένη δυναμική και μπορεί να εξυπηρετήσει συγκεκριμένο αριθμό πωλητών. Με αυτό τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα από την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη (θα οριστεί η ακριβής ημερομηνία με ανακοίνωση στο σάιτ www.ktima2016.gr) να ορίζεται εμπρόθεσμο ραντεβού με υποβολή αίτησης.

Η διαδικασία των εμπρόθεσμων ραντεβού

Επιγραμματικά, πρόκειται για μια ηλεκτρονική φόρμα όπου κάθε ιδιώτης θα αναφέρει ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, Αριθμό δικαιωμάτων και Τοπική Κοινότητα στην οποία θέλει να δηλώσει την περιουσία του και εκεί θα του δίνεται η ευκαιρία να επιλέξει κάποιες ημερομηνίες. Αρχικά θα τεθούν σε διαθεσιμότητα οι πρώτες δυο εβδομάδες του Νοεμβρίου. Εκεί θα δίνεται η δυνατότητα επιλογής ημερομηνίας και ώρας που εξυπηρετεί τον εκάστοτε ιδιώτη, ώστε να λάβει εμπρόθεσμο ραντεβού. Θα προσφέρεται έντυπο που θα μπορεί να εκτυπώσει και το οποίο θα αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα, και το οποίο θα πρέπει να έχει μαζί κατά την προσέλευση στο Γραφείο Κτηματογράφησης. Πρόκειται για διαδικασία που εξυπηρετεί τον πολίτη και δίνει τη δυνατότητα να προσέλθει εμπρόθεσμα χωρίς την επιβολή προστίμου. Αυτή η φόρμα θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Για όσους δεν μπορούν να μπουν ηλεκτρονικά, υπάρχει δυνατότητα προσέλευσης τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης του Πύργου, όπου το προσωπικό θα τους εξυπηρετήσει και θα τους δώσει συγκεκριμένο ραντεβού.

Όσον αφορά τα άτομα που θα προσέλθουν μετά τις 31 Οκτώβρη, θα μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις που ναι μεν θα είναι εκπρόθεσμες, αλλά δε θα χάνουν την περιουσία τους. Βέβαια, ορατό είναι το ενδεχόμενο κάποιου προστίμου, εφόσον αυτό αποφασιστεί από το ελληνικό δημόσιο.

Αύξηση του κόσμου

Η κ. Πετροπούλου θέλοντας να βοηθήσει τον κόσμο να δηλώσει έγκαιρα την περιουσία του, πραγματοποιεί κάλεσμα προς όλους ώστε να έρθουν έγκαιρα. Ακόμα, πρόσθεσε πως υπάρχει και η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης που δε θα σταματήσει να είναι σε λειτουργία, ενώ σύστησε στον κόσμο υπομονή και ψυχραιμία μιας και η προσέλευση είναι μεγάλη, προτείνοντάς τους παράλληλα να επιλέξουν και τη φόρμα εμπρόθεσμων ραντεβού για να είναι καλυμμένοι.

Δεν παρέλειψε όμως να μιλήσει και για την αύξηση της προσέλευσης του κόσμου, γεγονός που οφείλεται στις προειδοποιήσεις του ελληνικού δημοσίου ότι λήγει η προθεσμία για το νομό και πρέπει να δηλώσει την περιουσία του.

Όλη η επικαιρότητα