«Οδομαχία» στο Συνέδριο για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος: Σφοδρή επίθεση των εκπροσώπων της Ηλείας στον υπουργό Υποδομών

«Οδομαχία» έστησαν χθες στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο της Πάτρας οι αιρετοί της Ηλείας με τον υπουργό Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη, με… πεδίο δράσης τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος και την πορεία του έργου.

Ο κ. Σπίρτζης δήλωσε λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίας για τις Υποδομές ότι «ο δρόμος θα ξεπεράσει τον Πύργο» και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν πιθανότατα πριν από το καλοκαίρι. Σχετικά με τις υψηλές εκπτώσεις στις εργολαβίες, ο υπουργός επισήμανε για το συγκεκριμέναο έργο δεν αποτελούν πρόβλημα και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφ. «Πατρίς», είπε ότι θα μπορούσαν να έχουν συμβασιοποιηθεί τα δύο από τα έξι οδικά τμήματα, αλλά το απέφυγε για νομικούς

«Κίνδυνος απόρριψης θα υπήρχε αν πηγαίναμε με τους παλιούς προϋπολογισμούς. Με τη θετική εισήγηση και της Τζάσπερς δεν υπάρχει κίνδυνος. Θα μπορούσαμε να είχαμε συμβασιοποιήσει δύο εργολαβίες, αλλά θα είχαμε άλλες οδυνηρές διαδικασίες με δικαστικές προσφυγές. Οι χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούσαν να αποδείξουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι με τα χρήματα αυτά θα μπορούσε να γίνει το έργο. Εννοείται ότι το καλοκαίρι –ή και νωρίτερα- θα έχουν ξεκινήσει τα έργα», δήλωσε ο κ. Σπίρτζης, προσθέτοντας ότι το έργο πρωτύτερα είχε σειρά παραμέτρων με παρατυπίες, που ουσιαστικά θα το ακύρωναν.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός Υποδομών ανέφερε ότι ως τις 12 Μαρτίου αναμένεται η οριστικά απάντηση της Κομισιόν για τη χρηματοδότηση του έργο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συμβασιοποίηση του έργου. Παράλληλα, ο κ. Σπίρτζης δήλωσε ότι εγκρίνει την πρόταση της Περιφέρειας για την άμεση επαναλειτουργία του τρένου Πάτρα-Πύργος με την έγκριση της συντήρησης της μετρικής γραμμής.

Έκρηξη Καστρινού και ομαδικά πυρά

Η ομιλία Σπίρτζη, η οποία ήταν διανθισμένη και με αναφορές στο παρελθόν αλλά και με αιχμές για τα όσα είπε η ΚΕΔΕ μετά την ενημέρωση από την Κομισιόν για τον φάκελο μεγάλου έργου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δημάρχου Πηνείου, Αλ. Καστρινού, ο οποίος στην τοποθέτησή του απάντησε σε υψηλούς τόνους.

Ο κ. Καστρινός άσκησε δριμεία κριτική στον υπουργό Υποδομών για την καθυστέρηση του έργου, επαναδιατυπώνοντας τις ενστάσεις που του μεταφέρθηκαν από την Κομισιόν για τον φάκελο του έργου.

«Στη συνάντηση που έγινε τον Φεβρουάριο του 2015, παρουσία δημάρχων και βουλευτών, μας είπατε για έναρξη των εργασιών την άνοιξη του 2016. Ενάμιση χρόνο μετά την πρώτη δημοπρασία και τρία χρόνια από τότε, το έργο δεν έχει συμβασιοποιηθεί. Έστω και αργά, μακάρι να γίνει», υπογράμμισε ο κ. Καστρινός, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκαλεί η νομοθεσία του υπουργείου Υποδομών στην απρόσκοπτη υλοποίηση των έργων.

«Έχουμε λεφτά και δεν μπορούμε να κάνουμε έργα. Ο νόμος 4412/2016 έχει πάρει έξι αλλαγές και 100 τροπολογίες. Αδικείτε και εσάς και την κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καστρινός, εξάροντας τη συνεργασία με την πλειονότητα των υπουργών, προεξαρχόντων Σκουρλέτη και Χαρίτση.

Γ. Παπαναστασίου, δήμαρχος Αγρινίου και πρόεδρος ΠΕΔ Δυτ. Ελλάδας

«Η Ολυμπία Οδός δεν πάει στην Ολυμπία και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αυτό. Είναι αδιανόητο, η Ολυμπία είναι το σημείο αναφοράς για αυτόν τρόπο, δεν γίνεται ο αυτοκινητόδρομος να μη φτάνει εκεί».

Γ. Γεωργιόπουλος, αντιπερ/ρχης Ηλείας

«Ό,τι και να πάρουμε από δω και πέρα, δεν αντικαθιστά την απώλεια του χρονικου διαστήματος του αυτοκινητόδρομου. Πρέπει να πάρουμε ένα σαφές και τελικο χρονοδιάγραμμα για να ξέρουμε πού βρισκόμαστε. Το έργο έχει διαχρονικές ευθύνες, από τις συμβάσεις του Σουφλιά, την αποκοπή από τη σύμβαση παραχώρησης και την τμηματοποίηση που μας πήγε πίσω»

Χρ. Χριστοδουλόπουλος, δήμαρχος Ήλιδας

«Θέλουμε σαφή χρονοδιαγράμματα για το έργο και να μη γίνει το έργο έπειτα από 17 χρόνια, όπως η Αμβρακία Οδός και η Περιμετρική της Πάτρας. Επίσης ο δρόμος πρέπει να συνδεθεί με την περιμετρική της Αμαλιάδας, καθώς και με το Φράγμα Πηνειού και την Αρχαία Ήλιδα. Επίσης θα πρέπει να ενωθεί ο παραλιακός δρόμος με το τμημα της Γαστούνης»

Γιάννης Λυμπέρης, επικ. Μείζονος μειοψ. Ήλιδας

«Προβλέπω ότι το έργο, με εσάς υπουργό, δεν πρόκειται να γίνει. Το έργο κινδυνεύει λόγω της κατάτμησης, όπως προέκυψε από την ενημέρωση της Κομισιόν στην ΚΕΔΕ. Οι εκπτώσεις είναι μεγάλες και το έργο θα βγει εκτός χρονοδιαγράμματος και θα απεναχθεί χάνοντας τη χρηματοδότηση»

Β. Αϊβαλής, πρόεδρος ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας

«Θέλουμε να τρέξουν παράλληλα οι εργολαβίες του αυτοκινητόδρομου ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος κατασκευής και να μη χαθεί άλλο έδαφος για το έργο»