Ηλεία Ποδόσφαιρο

Οδύσσεια Ηλείων ναυτικών – Πως ένα ταξίδι στη Γαλλία τους έχει θέσει σε… περιπετειώδη καραντίνα

Ακούστε το άρθρο

Η Ισπανία και η Ιταλία είναι οι δυο χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη λόγω του κορωνοϊού με χιλιάδες νεκρούς ενώ κάθε μέρα που περνά αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του COVID-19.

Ανάμεσα στις δύο αυτές χώρες, «ισορροπούν» και δυο Ηλείοι, δυο ποδοσφαιριστές που μεταξύ άλλων έχουν συνδέσει το όνομα τους με την Θύελλα Καταραχίου. Ο λόγος για τον Σπήλιο Κόρδο, πρώην παίκτη της Πυργιώτικης ομάδας και τον Σπύρο Καββαθά, νυν ποδοσφαιριστή των «Γενναίων».

Οι δυο τους εργάζονται στον τομέα της ναυσιπλοΐας και μαζί με ένα ακόμα άτομο, τον Γιώργο Αντύπα, στις 12 Μαρτίου βρέθηκαν για επαγγελματικούς λόγους στη Γαλλία, με το πρόγραμμα τους να έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε μέσω Γιβραλτάρ και Σικελίας να επιστρέψουν στην Ελλάδα, έχοντας ολοκληρώσει τη δουλειά τους.

«Αναγκαστική» στάση στην πληγείσα Ισπανία

Στα μέσα της διαδρομής ωστόσο, τα άσχημα καιρικά φαινόμενα κατέστησαν αναγκαστική την στάση στην Ισπανία και συγκεκριμένα στη Λα Κορούνια, πριν ωστόσο ξεσπάσει η μεγάλη έξαρση του κορωνοϊού αλλά και τα αυστηρότατα μέτρα της Ισπανικής κυβέρνησης.

Η κατάσταση που βίωσαν εκεί ήταν τραγική… Στον δρόμο δεν κυκλοφορούσε άνθρωπος και τα μόνα ανοικτά ήταν νοσοκομεία, φαρμακεία, σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα. Απαγορευόταν να κυκλοφορούν πλην των σούπερ μάρκετ, στα οποία υπήρχε όριο αγορών στα 20 ευρώ για κάθε πελάτη προκειμένου να μην τελειώσουν τα προϊόντα.

Εκείνοι πρόλαβαν να μπουν στην πρωτεύουσα της Γαλικίας πριν γίνουν τόσο αυστηρά τα μέτρα γιατί αλλιώς δεν θα τους άφηναν να «δέσουν».

Σε θαλάσσια «καραντίνα» στην Νότια Σαρδηνία

Η Οδύσσεια τους όμως δεν είχε τελειώσει εκεί! Για την ακρίβεια δεν είχε ξεκινήσει καν… Μετά την αναχώρηση τους από την Λα Κορούνια και με προορισμό την μαρίνα Αλίμου που θα σήμαινε και το τέλος του ταξιδιού άρχισαν να αντιμετωπίζουν τα πρώτα σοβαρά προβλήματα.

Τα απαγορευτικά μέτρα της Κυβέρνησης στα πλαίσια προφύλαξης και μη διάδοσης του κορωνοϊού δεν τους επιτρέπει να προσεγγίσουν το λιμάνι του Σαρωνικού με αποτέλεσμα αυτοί την στιγμή να βρίσκονται 11 συνεχόμενες ημέρες δεμένοι με την άγκυρα κοντά στην Νότια Σαρδηνία γιατί όπως παραδέχονται και οι ίδιοι, ενώ μπορούν, φοβούνται να δέσουν στην Ιταλία υπό την απειλή του Κορωνοϊού.

Πλωτά φράγματα σε όλα τα λιμάνια της Αττικής, απαγορεύεται η είσοδος

Σύμφωνα με πληροφορίες, με εντολή του λιμενάρχη Σαρωνικού, έχουν τοποθετήσει πλωτά φράγματα σε όλες τις μαρίνες της Αττικής προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος ενώ όπως τονίζεται από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας θα τηρηθεί στο ακέραιο η ισχύουσα νομοθεσία

Στην ίδια θέση με εκείνους βρίσκονται αλλά δέκα σκάφη με μίνιμουμ τρία άτομα προσωπικό το καθένα, τα οποία αυτή τη στιγμή και υπό τον φόβο τόσο του κορωνοϊού, όσο και του να τελειώσουν τα καύσιμα και οι προμήθειες, κυριολεκτικά δεν γνωρίζουν τι τους «ξημερώνει» βιώνοντας την δική τους Οδύσσεια εν πλω και ενώ αναμενόταν να φτάσουν στον Άλιμο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, χωρίς όμως πλέον να επιτρέπεται να προσεγγίσουν.

«Μας τελειώνουν προμήθειες και καύσιμα!»

Χαρακτηριστικές είναι και οι χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνήτη του σκάφους, Σπήλιου Κόρδου στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ:

«Εμείς αυτή τη στιγμή είμαστε νότια της Σαρδηνίας εν πλω. Από ένα σημείο και μετά, είναι επικίνδυνα τα πράγματα γιατί δεν θα έχουμε καύσιμα, νερό να εφοδιαστούμε. Μπορούμε ανά πάσα στιγμή να μπούμε στην Ιταλία σε κάποιο λιμάνι για να πάρουμε νερό και καύσιμα αλλά δε θέλουμε να το κάνουμε αυτό για ευνόητους λόγους. Όπως όλοι όσοι έρχονται από το εξωτερικό στην Ελλάδα μπαίνουν σε μια διαδικασία καραντίνας, το ίδιο θέλουμε και εμείς!»

Όλη η επικαιρότητα