Οικονομία

Οφειλές στην εφορία ως 3.000 ευρώ: Έρχεται νέα ρύθμιση – Ποιους αφορά

Ακούστε το άρθρο

Στη σκιά της διαπραγμάτευσης για τις συντάξεις το οικονομικό επιτελείο προωθεί μια νέα ρύθμιση ειδικά για μισθωτούς συνταξιούχους και κατ επάγγελμα αγρότες που θα φτάνει ως και τις 36 δόσεις για ποσά οφειλών έως και 3.000 ευρώ.

Το βασικό επιχείρημα του υπουργείου οικονομικών που υπέβαλε το αίτημα σε τεχνικό επίπεδο κατά τις διαπραγματεύσεις της αξιολόγησης την προηγούμενη εβδομάδα με το επιχείρημα μετά τις ρυθμίσεις για εξόφληση οφειλών προς το δημόσιο μέχρι και σε 120 δόσεις που έγιναν για τις επιχειρήσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού και για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοπασχολούμενους θα πρέπει να γίνει κάτι ανάλογο και με μισθωτούς συνταξιούχους και κατ επάγγελμα αγρότες . Τούτο διότι με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ η πάγια 12μηνη ρύθμιση που ισχύει σήμερα δεν μπορεί να καλύψει όλους όσους έχουν χρέη στην εφορία αφού αποδεδειγμένα τα εισοδήματά τους δεν μπορούν να καλύψουν την δόση που προκύπτει και «χάνουν» την ρύθμιση μετά από 2 η 3 δόσεις.

Η πρόταση του ΥΠΟΙΚ προβλέπει σε πρώτη φάση την κάλυψη όσων έχουν οφειλές στην εφορία μέχρι και 3.000 ευρώ με μια ρύθμιση που θα φτάνει υπό προϋποθέσεις έως και τις 36 δόσεις.

Το βασικό επιχείρημα είναι ότι μια τέτοια ρύθμιση θα καλύψει την συντριπτική πλειοψηφία των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία αφού με βάση τα πιο πρόσφατα ανακοινωμένα στοιχεία από τα περίπου 4 εκατομμύρια των φορολογούμενων που έχουν οφειλές στην εφορία τα 3.364.459 οφείλουν από ένα ως και 3000 ευρώ με το σύνολο της ληξιπρόθεσμης οφειλής να φτάνει το 1,7 δις ευρώ. ενώ 2.201 .810 από 1 έως και 500 ευρώ δηλαδή βρίσκονται κοντά στο όριο της οφειλής για την λήψη αναγκαστικών μέτρων ( δηλαδή κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών ) και είναι δεδομένο ότι θα το ξεπεράσουν αν υπάρξουν προσαυξήσεις και πρόστιμα.

Με την ρύθμιση που προτείνεται όλοι αυτοί οι οφειλέτες θα «πρασινίσουν» και το δημόσιο θα εισπράττει σταδιακά ποσά που σε διαφορετική περίπτωση ήταν «παγωμένα».

Απώτερος στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι να γίνει μια ρύθμιση ανάλογη με αυτή που ισχύει για οφειλές προς το δημόσιο όσων έχουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα με περισσότερες δόσεις για μεγαλύτερα ποσά οφειλής και αυστηρότερα κριτήρια . Ωστόσο θα πρέπει να ξεκινήσει από τους πολλούς να αποδείξει ότι η ρύθμιση έχει αποτέλεσμα για να περάσει και στην επέκταση της.

Το δύσκολο σημείο είναι να υπάρξουν κριτήρια που θα κάνουν μεν την ρύθμιση « προσβάσιμη» σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη Ωστόσο θα πρέπει να αποτρέπει στρατηγικούς κακοπληρωτές οι οποίοι θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία ρυθμίζοντας σε πολλές δόσεις τις οφειλές τους ενώ μπορούν να τις πληρώσουν στις αρχικές προθεσμίες που ορίζονται από το ΥΠΟΙΚ.

Επίσης οι θεσμοί σε κάθε ανάλογη περίπτωση να υπάρχει αποκλεισμός από την ρύθμιση για όσους χάνουν την ρύθμιση αυτή καθώς και ένα επιτόκιο ( για παράδειγμα το 5% που ισχύει για την 12μηνη ρύθμιση ) που θα διασφαλίσει τα δημόσια έσοδα.

Οι όροι αυτοί που θα περνούν και από εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση τουλάχιστον μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου με προοπτική το μέτρο αν τελικά εγκριθεί να νομοθετηθεί και να αρχίσει να ισχύει από την 1/1/2019.

Πηγή: news247.gr 

Όλη η επικαιρότητα