Αγροτικά

ΟΓΑ: Βοήθημα 1.000 ευρώ σε 1.300 πολύτεκνες αγρότισσες

Ακούστε το άρθρο

Χρηματικό βοήθημα 1.000 ευρώ θα λάβουν 1.300 πολύτεκνες αγρότισσες μέσω του προγράμματος του ΟΓΑ, που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα. Οι αιτήσεις σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού θα γίνονται ηλεκτρονικά σε οποιοδήποτε ΚΕΠ της χώρας από 6/10/2017 έως και 6/11/2017.

Προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι οι πολύτεκνες μητέρες να είναι συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ προερχόμενες από τον πρώην ΟΓΑ ή ασφαλισμένες στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, που έχουν υπαχθεί στον ΕΦΚΑ και να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές ή να έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση καταβολής των οφειλών και να τηρούν τους όρους της ρύθμισης, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής τους στο πρόγραμμα της παροχής. Θα πρέπει επίσης, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, να έχουν αποκτήσει τουλάχιστον 4 παιδιά τα οποία να είναι άγαμα, ηλικίας μέχρι 18 ετών ή μέχρι 24 ετών, εφόσον είναι άνεργα ή σπουδάζουν στην Ελλάδα στην ανώτατη ή ανώτερη εκπαίδευση ή σε ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης (ΙΕΚ), ή είναι ανίκανα για εργασία σε ποσοστό 67% και άνω, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 18ου ή 24ου έτους ηλικίας θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους 2017.

Τέλος, οι μητέρες αλλά και τα τέκνα θα πρέπει να δικαιούνται περίθαλψη με ενεργή ασφαλιστική ικανότητα κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε όλους τους νομούς της χώρας. Ειδικά για τον νομό Λέσβου, μετά τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό, το ποσό του βοηθήματος ορίστηκε στα 1.500 ευρώ, ενώ για όλες τις υπόλοιπες πολύτεκνες μητέρες της χώρας το ποσό είναι 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση που οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας –δηλαδή εκτός αυτών του νομού Λέσβου– ξεπεράσουν τον προσδιοριζόμενο αριθμό των δικαιούχων, θα ακολουθήσει ηλεκτρονική κλήρωση.

Πηγή: Καθημερινή

Όλη η επικαιρότητα