Αρθρογραφία

Οι 10 άξονες πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας

nd.jpg
Ακούστε το άρθρο

Οι αποφάσεις που θα πάρουμε οι Έλληνες την ερχόμενη Κυριακή κρίνουν την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια.  Κρίνουν το μέλλον μας, κρίνουν το μέλλον της νέας γενιάς.  Τα επικίνδυνα πειράματα του τελευταίου 7μηνου απέτυχαν πλήρως.  Έσυραν τη χώρα μας στα πιο βαθιά νερά της κρίσης και μας κόστισαν πολλά, πάρα πολλά.  Η πρόβλεψη για ισχυρή ανάπτυξη, μετατράπηκε σε βαθιά ύφεση. Η χώρα από πρωτογενή πλεονάσματα, επέστρεψε στα ελλείμματα. Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι πλέον γνωστές σε όλους.

Η χώρα σήμερα χρειάζεται ένα νέο μοντέλο πιο αποτελεσματικής διακυβέρνησης που να εγγυάται σταθερότητα.  Ένα νέο μοντέλο που θα φέρνει επενδύσεις, επιχειρήσεις, θέσεις εργασίας.  Ένα νέο μοντέλο που θα βελτιώνει καθημερινά την πραγματική οικονομία. Ένας νέος τρόπος διακυβέρνησης που οφείλουν να αναλάβουν οι πολιτικές ηγεσίες. Μίας διακυβέρνησης που θα υπερβαίνει τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος και θα ενώνει τους Έλληνες κάτω από ένα νέο όραμα για την ανάπτυξη της χώρας μας.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κατέθεσε ένα ρεαλιστικό σχέδιο διακυβέρνησης, που συγκροτεί 3 Εθνικές Ομάδες και 7 άξονες πολιτικής. Η πρώτη δουλειά, άλλωστε, της δικής μας Κυβέρνησης θα είναι η ταχεία αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που γκρεμίστηκε τους τελευταίους μήνες. Να επιστρέψει η εμπιστοσύνη των εταίρων μας στην χώρα, η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της οικονομίας μας, η εμπιστοσύνη των πολιτών στο τραπεζικό σύστημα, στο κράτος, στην πολιτική, στους θεσμούς.

Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει:

Πρώτον, την Εθνική Ομάδα Διακυβέρνησης. Μια Κυβέρνησης, δηλαδή, που θα διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ομαλότητα. Θα επιδιώκει συνεννοήσεις, συνθέσεις, συνεργασίες.  Με όλες τις πολιτικές δυνάμεις ανεξαιρέτως. Αλλά κυρίως με όλους τους θεσμικούς φορείς. Μιας Κυβέρνησης με ικανούς, άξιους αλλά και αποφασισμένους να πάρουν αποφάσεις και να υλοποιήσουν τις αναγκαίες αλλαγές. Μίας Κυβέρνησης όλων των Ελλήνων.

Δεύτερον, τον σχηματισμό Εθνικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης. Μιας ομάδας που θα συγκροτείται από στελέχη με ειδική γνώση και εμπειρία. Στελέχη που θα εκφράζουν και θα δεσμεύουν όσο το δυνατόν ευρύτερα τις πολιτικές δυνάμεις.

Τρίτον, την Ομάδα Εθνικού Σχεδιασμού.  Η ομάδα εθνικού σχεδιασμού θα συγκροτείται από εκπροσώπους των φορέων, κοινωνικών εταίρων, επιστήμονες και τεχνοκράτες και θα στρέψει το βλέμμα της στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.  Σκοπός της είναι να καταρτίσει και να παρουσιάσει μέχρι την άνοιξη του ’16 ένα συγκροτημένο σχέδιο, που να αφορά όλους τους τομείς και όλες τις περιφέρειες της χώρας. Ένα σχέδιο που θα έχει μετρήσιμους στόχους, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξή του.  Σχέδιο που δεν θα αλλάζει ως προς τους βασικούς στόχους από Κυβέρνηση σε Κυβέρνηση. 

Το Σχέδιο Οικονομικής και Κοινωνικής Ανασυγκρότησης θα κινηθεί σε 7 άξονες:

Ο 1ος άξονας αφορά τις αλλαγές που προβλέπει η νέα συμφωνία για την αποκατάσταση της χαμένης εμπιστοσύνης, την ενίσχυση της ρευστότητας, την επανεκκίνηση της οικονομίας και το νέο επενδυτικό περιβάλλον.

Ο 2ος άξονας του σχεδίου μας αφορά την οριστική λύση για την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους αλλά και τη σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών που θα αποτυπώνεται στον νέο προϋπολογισμό που θα επιβεβαιώνεται σε μηνιαία βάση.

Ο 3ος άξονας στο σχέδιο που προτείνουμε αφορά στο εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Κεντρικός στόχος στον άξονα αυτό είναι η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας. Επενδύουμε πρώτα από όλα στην εκπαίδευση, στην έρευνα, στην καινοτομία που συνιστούν ατμομηχανές για μία ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική.

Ο 4ος άξονας του σχεδίου μας αφορά την αναμόρφωση του κράτους. Θέλουμε αποτελεσματικότερο κράτος με λιγότερους φόρους απέναντι σε αυτούς που θέλουν μεγαλύτερο κράτος με περισσότερους φόρους. Στόχος μας είναι η ριζική αναμόρφωση του ρόλου του κράτους, έτσι ώστε να λειτουργεί επιτελικά, ρυθμιστικά, φιλικά προς τον πολίτη και υποστηρικτικά προς την ανάπτυξη.

Ο 5ος άξονας της πρότασής μας αφορά την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Γιατί εδώ είναι ένα ζήτημα, το οποίο, επίσης, προσπαθεί ο κύριος Τσίπρας να εκμεταλλευτεί. Το βασικό κοινωνικό ζητούμενο είναι οι επενδύσεις και οι δουλειές. Προχωρούμε λοιπόν χωρίς καμία καθυστέρηση στη ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, την άμεση εφαρμογή προγραμμάτων απασχόλησης, που αφορούν τουλάχιστον 150.000 συμπολίτες μας το χρόνο, για κάθε επόμενο έτος.

            Ο 6ος άξονας της πρότασής μας, αφορά την εξωτερική πολιτική και την άμυνα της χώρας.  Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τα καλύτερα αποτελέσματα στα επιχειρησιακά αλλά και τα προσωπικά ζητήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα υλοποιήσουμε τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας με σταδιακή αποκατάστασή τους.

Ο 7ος άξονας της πρότασής μας θα είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η χώρα.  Αφορά τη θεσμική εμβάθυνση και τη συνταγματική αναθεώρηση. Σε μια νέα διακυβέρνηση με κορμό και βάση τη Νέα Δημοκρατία βασική προτεραιότητα θα είναι οι θεσμικές αλλαγές. Αυτές που θωρακίζουν τη δημοκρατία, αντιμετωπίζουν χρόνιες αγκυλώσεις, υπηρετούν βασικά ζητούμενα της εποχής μας, όπως η πολιτική σταθερότητα, η κοινωνική συνοχή, η οικονομική ανάπτυξη. Στόχος μας είναι να δρομολογήσουμε στους επόμενους μήνες την πρώτη φάση διαδικασίας για μια ευρεία συνταγματική αναθεώρηση.

 Τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία. Και αυτή η τελευταία ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί. Είναι η ώρα της ευθύνης. Δεν θα τάξουμε, ούτε θα μοιράσουμε κάλπικες υποσχέσεις. Είναι χρέος όλων μας να χτίσουμε στέρεες βάσεις για να πάμε την Ελλάδα μπροστά.  Όλοι μπορούμε να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Με αυτές τις αρχές μπορούμε να χτίσουμε μία καλύτερη Ελλάδα.


Του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη

Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού & Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας , υπ. Βουλευτή Β΄ Αθηνών

Όλη η επικαιρότητα