Life

Οι 5 πιο παράξενες διαταραχές ύπνου

sleep-disorder-100212-02.jpg
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ο ύπνος για τους περισσότερους από εμάς να είναι βάλσαμο, καθώς ηρεμούμε και ξεκουράζουμε σώμα και ψυχή, ωστόσο για κάποιους άλλους αποτελεί… μαρτύριο.

Μερικοί υποστηρίζουν πως ο ύπνος είναι το γιατρικό για ό,τι μας ταλαιπωρεί, τι συμβαίνει όμως όταν ο ύπνος εξελίσσεται στον απόλυτο εφιάλτη;

Οι 5 διαταραχές που περιγράφονται πιο κάτω θα σας κάνουν να εκτιμήσετε ακόμα περισσότερο τον υγιή σας ύπνο και να το σκεφτείτε διπλά την επόμενη φορά που θα αποφασίσετε πως ήρθε η ώρα για… γκρίνια.

Διαταραχή νυχθημερήσιου ρυθμού

Είναι μια κατάσταση απορρύθμισης του εσωτερικού μας ρολογιού, που οδηγεί σε αδυναμία συνειδητοποίησης των συνθηκών του περιβάλλοντός μας. Ο οργανισμός μας αδυνατεί να καταλάβει αν είναι μέρα ή νύχτα και να συμβαδίσει με αυτό, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε μια μόνιμη κατάσταση τζετ λαγκ.

Ναρκοληψία

Οι άνθρωποι που πάσχουν από τη συγκεκριμένη διαταραχή, κινδυνεύουν άμεσα από σοβαρότατα ατυχήματα και χρειάζονται διαρκή επιτήρηση. Αυτό συμβαίνει διότι οι ίδιοι μπορούν να κοιμηθούν βαριά ξαφνικά, ανά πάσα ώρα και στιγμή, την ώρα που περπατούν, διαβάζουν, οδηγούν ή… χορεύουν. Μάλιστα, περνούν απευθείας στο πέμπτο στάδιο του ύπνου, στο REM.

Σεξοβασία

Όσο δελεαστικό και να ακούγεται, στην ουσία πρόκειται για έναν απίστευτο εφιάλτη. Ο ασθενής «ξυπνά» και επιδίδεται σε σεξουαλική πράξη με κάποιον που βρίσκεται κοντά του ενώ ο εγκέφαλός του εξακολουθεί να κοιμάται κατά το ήμισυ. Σε περίπτωση που το άτομο αυτό κοιμάται μόνο του μπορεί να εκδηλώσει την έντονη σεξουαλικότητά του με οποιονδήποτε άλλο τρόπο όπως ο αυνανισμός ή η εκτόνωση σε έπιπλα. Σε κάθε περίπτωση όμως μετά την ολοκλήρωση της κατάστασης αυτής, δεν θυμάται τίποτα.

Σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης

Όσοι πάσχουν από το σύνδρομο αυτό νιώθουν συνεχώς κουρασμένοι και θέλουν να κοιμούνται όλη την ώρα, χωρίς ποτέ να ευχαριστιούνται την ξεκούραση που ένας φυσιολογικός ύπνος προσφέρει. Οι κρίσεις υπνηλίας είναι πιθανό να διαρκέσουν ολόκληρες μέρες ή εβδομάδες, ενώ όταν ο ασθενής ξυπνά έχει να αντιμετωπίσει τεράστια σύγχυση.

Αιφνίδιος θάνατος άγνωστης αιτιολογίας

Παρότι το θύμα μοιάζει να πέφτει ξαφνικά σε λήθαργο, στην πραγματικότητα πρόκειται για φυσικό θάνατο καρδιακής αιτιολογίας. Εκδηλώνεται με απότομη απώλεια συνείδησης μέσα σε διάστημα μίας ώρας από την εκδήλωση συμπτωμάτων.

 

koolnews.gr

Όλη η επικαιρότητα