Κόσμος

Οι δέκα πόλεις με το μεγαλύτερο κυκλοφοριακό πρόβλημα στον κόσμο

for.jpg
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί τα νεύρα της στιγμής να μην επιτρέπουν να δούμε τη γενικότερη εικόνα πέρα από την ατελείωτη μηχανοκίνητη ουρά στους δρόμους της πόλης, όμως μελέτες δείχνουν ότι δεν χάνουμε απλά μερικά παραπάνω στο δρόμο για τη δουλειά, το σπίτι ή την διασκέδαση, αλλά ολόκληρες ώρες από τη ζωή μας.

Το φαινόμενο αυτό είναι παγκόσμιο, κι ιδιαίτερα αυξανόμενο.

Ας δούμε ποιες είναι οι «πρωταθλήτριες» πόλεις σ’ αυτό

Μόσχα

Ένα θλιβερό στατιστικό στοιχείο: ο μέσος οδηγός περνά οκτώ εργάσιμες ημέρες κάθε χρόνο σε κυκλοφοριακή συμφόρηση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη για την παγκόσμια κίνηση από την εταιρεία κατασκευής GPS TomTom. Όμως αναλογιστείτε τους οδηγούς στη Μόσχα. Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις της TomTom η Μόσχα είχε τη χειρότερη κατάταξη ανάμεσα σε 169 πόλεις παγκοσμίως με κυκλοφοριακά προβλήματα. Μια διαδρομή με αυτοκίνητο κατά τις πρωινές ώρες στη Μόσχα διαρκεί το διπλάσιο χρόνο απ’ ότι σε ώρες μη αιχμής. Ο δείκτης της TomTom εμφανίζει τις πόλεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στη διάρκεια κάθε ταξιδιού σε ώρες αιχμής/μη-αιχμής.

Κωνσταντινούπολη

Η γέφυρα μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, η Κωνσταντινούπολη, έχει τη δεύτερη χειρότερη κατάταξη σε κυκλοφοριακή συμφόρηση με τη μέση διαδρομή να διαρκεί 57% περισσότερο σε ώρες αιχμής απ’ ότι σε ώρες μη-αιχμής. Ο Νικ Κον, ειδικός σε θέματα κυκλοφοριακής συμφόρησης της TomTom, εξηγεί ότι οι μεγάλες υδάτινες μάζες στο κέντρο της πόλης δημιουργούν μποτιλιάρισμα, καθώς οι οδηγοί αναγκαστικά χρησιμοποιούν τις γέφυρες της πόλης. Τα στενά του Βοσπόρου είναι η πηγή του προβλήματος.

Ρίο ντε Τζανέιρο

Το Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία είναι από τις πόλεις με το μεγαλύτερο κυκλοφοριακό πρόβλημα στη Νότια Αμερική. Η Βραζιλία επενδύει στην  επέκταση του μετρό και τη βελτίωση της υποδομής των οδών στην προσπάθεια να μειώσει την κίνηση. Σύμφωνα με την TomTom  η μέση διαδρομή στο Ρίο διαρκεί 50% περισσότερο σε ώρες αιχμής απ’ ότι σε ώρες μη-αιχμής.

 

Βαρσοβία

Η εμφάνιση της Βαρσοβίας ανάμεσα στις 10 πόλεις με το μεγαλύτερο κυκλοφοριακό πρόβλημα μπορεί να προκαλεί έκπληξη σε ορισμένους αλλά η χρήση των ΙΧ στην πρωτεύουσα της Πολωνίας διπλασιάστηκε τα τελευταία 15 χρόνια –αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης– και η επέκταση των οδικών δικτύων δεν μπόρεσε να ακολουθήσει στους ίδιους ρυθμούς.

Οι οδηγοί στη Βαρσοβία χρειάζονται 44% περισσότερο χρόνο για τις διαδρομές τους σε ώρες αιχμής απ’ ότι σε ώρες μη-αιχμής.

Παλέρμο

Ίσως το τελευταίο πράγμα που θα σκέφτονταν οι τουρίστες για την πρωτεύουσα της Σικελίας να ήταν το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Η πρωτεύουσα όμως του μεγαλύτερου νησιού της Μεσογείου έχει πληθυσμό κάτω του εκατομμυρίου αλλά τεράστια μποτιλιαρίσματα. Σύμφωνα με την TomTom  η μέση διαδρομή στο Παλέρμο διαρκεί 40% περισσότερο σε ώρες αιχμής απ’ ότι σε ώρες μη-αιχμής.

Μασσαλία

Ακόμα μια μεσογειακή πόλη με προβλήματα κίνησης. Το λιμάνι στη νότια Γαλλία έχει χειρότερο κυκλοφοριακό πρόβλημα από το Παρίσι παρότι ο πληθυσμός της είναι κάτω από ένα εκατομμύριο. Ο Κον, ειδικός σε θέματα κυκλοφοριακής συμφόρησης, εξηγεί ότι το λιμάνι και η ακτογραμμή είναι το πρόβλημα. «Δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές διαδρομές για να φτάσει κανείς στο κέντρο της πόλης, ή για να φύγει από εκεί,» είπε. Οι οδηγοί στη Μασσαλία χρειάζονται 40% περισσότερο χρόνο για τις διαδρομές τους σε ώρες αιχμής απ’ ότι σε ώρες μη-αιχμής.

Σάο Πάολο

Η Βραζιλία είναι φημισμένη για τις παραλίες και τα μπικίνι της όμως οι ντόπιοι γνωρίζουν πως οι πόλεις μπορούν να μποτιλιαριστούν ανά πάσα στιγμή. Το Σάο Πάολο είναι η δεύτερη σε κατάταξη πόλη στη Βραζιλία με το χειρότερο κυκλοφοριακό πρόβλημα και η εβδόμη παγκοσμίως. Όπως και στην περίπτωση του Ρίο, οι ειδικοί προσπαθούν  να επιλύσουν το πρόβλημα της κίνησης. Οι συγκοινωνιακές αρχές στο Σάο Πάολο αύξησαν τις τιμές των εισιτηρίων για τα μέσα μαζικής μεταφοράς το καλοκαίρι προκαλώντας μαζικές δημόσιες διαμαρτυρίες.

Ρώμη

Για πολλούς η Ρώμη είναι η πιο όμορφη και ιστορική πόλη στον κόσμο. Όμως έχει και σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα εξαιτίας την πυκνής δόμησης και των στενών δρόμων, και η κατάσταση χειροτερεύει σταθερά τα τελευταία χρόνια. «Η Ρώμη έχει δίκτυο δημόσιων μέσων μεταφοράς αλλά δυσκολεύεται εξαιτίας του πεπαλαιωμένου οδικού δικτύου το οποίο δεν είχε κατασκευαστεί με τα αυτοκίνητα κατά νου,» λέει ο Κον.

Παρίσι

Το Παρίσι θεωρείτε από πολλούς ως η πιο ρομαντική πόλη στον κόσμο. Είναι επίσης μια από τις πόλεις με τα μεγαλύτερα κυκλοφοριακά προβλήματα. Η πρωτεύουσα της Γαλλίας είναι η δεύτερη χειρότερη σε κατάταξη ανάμεσα στις πόλεις με κυκλοφοριακά προβλήματα, μετά τη Μασσαλία στο νότο. «Το Παρίσι είναι πολύ μεγαλύτερο [από τη Μασσαλία] και έχει πολύ πιο εκτεταμένο οδικό δίκτυο. Οπότε όταν δημιουργηθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση, υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές που μπορούν να επιλέξουν οι οδηγοί,» είπε ο Κον. Οι επισκέπτες που βλέπουν το μποτιλιάρισμα γύρω από τη φημισμένη Αψίδα του Θριάμβου θα το σκέφτονταν πολύ πριν νοικιάσουν ένα αμάξι για να οδηγήσουν.

 

Στοκχόλμη

Το δίκτυο καναλιών και γεφυρών γύρω από τη Στοκχόλμη -που συχνά αποκαλείτε η Βενετία του Βορρά -συντελεί στην κυκλοφοριακή συμφόρηση της πόλης. Μια διαδρομή με αυτοκίνητο κατά τις ώρες αιχμής στη Στοκχόλμη διαρκεί 36% περισσότερο χρόνο απ’ ότι σε ώρες μη αιχμής.

Πηγή: fortunegreece.com

Όλη η επικαιρότητα