Υγεία

Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στη μείωση του ποσοστού κέρδους

farmaka.jpg
Ακούστε το άρθρο

Μειώσεις του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, οι οποίες φτάνουν στο 2% για τα φάρμακα που πωλούνται σήμερα στα φαρμακεία, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, με τους φαρμακοποιούς να αντιδρούν με την πρόταση του υπουργού Μάκη Βορίδη,  καταγγέλλοντας την τακτική του, να ανακοινώσει αιφνιδιαστικά τις προειλημμένες αποφάσεις που έχουν σχέση με τη διάλυση του φαρμακευτικού ιστού της χώρας.

Οι φαρμακοποιοί θα χάσουν ποσοστό από το κέρδος τους, ενώ οι φαρμακοβιομήχανοι κερδίζουν από τη μείωση του «claw back», με την πρόταση του υπουργού Υγείας κ.Βορίδη, αν και με προηγούμενη απόφαση του, ο πρώην υπουργός Υγείας κ.Γεωργιάδης, προβλεπόταν αύξηση της οροφής των δαπανών για φαρμακευτική δαπάνη. «Είχαμε διάφορες υποσχέσεις γιατί το ποσοστό κέρδους, το οποίο ήταν ήδη χαμηλό και δεν μπορούσαμε να το χαμηλώσουμε κι άλλο. Για μια ακόμα φορά όμως ,αποδείχθηκε, ότι δεν ήταν θέμα υπουργού. Δεν υπάρχουν καλοί ή κακοί υπουργοί, αλλά καλή ή κακή πολιτική και καλή ή κακή κυβέρνηση. Ο κ.Βορίδης παρέλαβε από τον κ.Γεωργιάδη και έσπευσε να υλοποιήσει ότι εκκρεμότητα είχε μείνει, με τη λογική ότι αυτά είναι προαπαιτούμενα μου ΔΝΤ για να πάρουμε την επόμενη δόση. Αυτή είναι η εύκολη δικαιολογία που ακούμε στα εκάστοτε μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια», λέει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Θεοδωρόπουλος.

Με τα μέτρα αυτά, που «τελειώνουν» τα φαρμακεία, ούτε ο καταναλωτής θα δει διαφορά στις τιμές των φαρμάκων από τη μείωση του κέρδους των φαρμακοποιών, ούτε το Δημόσιο ή ο ΕΟΠΥΥ θα έχουν όφελος. «Δυστυχώς με τον τρόπο που ελήφθη αυτό το μέτρο,  ούτε εμείς μπορούμε να βγάλουμε άκρη, αν κερδίζουμε, τι και πόσο κερδίζουμε. Στο τέλος του χρόνου δε, αφού κρατήσει και ότι κρατήσει η Εφορία, μπορεί να μην έχουμε βγάλει τίποτε», εξήγησε ο κ. Θεοδωρόπουλος. Αύριο δε, θα βρίσκεται στην Αθήνα, στην έκτακτη σύσκεψη των προέδρων των Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρα, που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

 

Όλη η επικαιρότητα