Ηλεία

Οι Ηλείοι τίμησαν τα Κούλουμα! (Photos και Videos)

kourouta1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε και φέτος το λιμάνι του Κατακόλου για να γιορτάσει την Καθαρά Δευτέρα και να πάρει μέρος στις παράλληλες εκδηλώσεις που οργάνωσαν η τοπική κοινότητα και το δημοτικό λιμενικό ταμείο. Αψηφώντας το τσουχτερό για την εποχή κρύο αλλά και τη συννεφιά, κάτοικοι και επισκέπτες διασκέδασαν με την ψυχή τους τιμώντας ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη του χρόνου.

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημαίνει το τέλος της περιόδου της Αποκριάς.

Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Ορθόδοξους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η νηστεία διαρκεί 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Στην κεντρική πλατεία της τοπικής κοινότητας στήθηκε μια μεγάλη εξέδρα όπου χορευτικά τμήματα παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς από κάθε γωνιά της Ελλάδας ενώ το κρασί έρρεε άφθονο.

Κάτοικοι και επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν σαρακοστιανά εδέσματα, ενώ δεκάδες ήταν οι χαρταετοί που εκμεταλλευόμενοι τον ισχυρό άνεμο υψώθηκαν στον ουρανό. Με μουσική χορό και πολύ κέφι υποδέχθηκαν την Καθαρά Δευτέρα στην Κουρούτα που και φέτος αποτέλεσε πόλο έλξης για τους κατοίκους του κάμπου. Ο άσχημος καιρός, με κύρια χαρακτηριστικά το ψιλόβροχο και το τσουχτερό κρύο, επηρέασε σημαντικά την προσέλευση, ωστόσο όσοι τελικά βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια σειρά από παραδοσιακούς χορούς, ενώ οι διοργανωτές προσέφεραν σαρακοστιανά εδέσματα καθώς και κρασί.

Αρκετές ήταν οι οικογένειες που επέλεξαν την παραλία της Κουρούτας για να πετάξουν τους χαρταετούς τους, δημιουργώντας ένα πολύχρωμο παζλ στο συννεφιασμένο ουρανό του κάμπου.

Α.Α.Σ.

Όλη η επικαιρότητα