Ηλειούπολη

Οι Ηλείοι της Αμερικής: Η αγάπη τους για την πατρίδα

11313106_999119570132106_8822009578629802052_o.jpg
Ακούστε το άρθρο

Την ζωή μας τις πιο πολλές φορές καθορίζουν οι βαθιές αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων, που είναι ριζωμένες στην ψυχή μας και γυρίζουν στη μνήμη μας σαν κινηματογραφική ταινία.

Οι τρυφέρες αυτές στιγμές υπάρχουν πάντα μέσα μας και δένονται πάντα με τα αγαπημένα πρόσωπα μας που είναι οι γονείς, οι παπούδες, οι γιαγιάδες μας. Και γίνονται πιο έντονες όταν κάποιος κάνει την επιλογή του και καταλήγει να φύγει από την πατρίδα και τους δικούς του ανθρώπους αναζητώντας  καλύτερο μέλλον σ’ άλλη χώρα.

Αυτούς τους ανθρώπους τους Ηλείους της ξενιτιάς συναντήσαμε στη Ν. Υόρκη. Εκεί μας έδειξαν την αξία να παλεύεις για την ίδια σου την ζωή. Στις σελίδες της Ηλειούπολης, οι φωτογραφίες είναι «χίλιες λέξεις» για το αντάμωμά μας.

Οι θύμησες από την αλλαγή της ζωής τους, η αγωνία τους, αλλά και η επιτυχία τους είναι αυτή που τους σφράγισε μέσα τους την αυτοπεποίθηση ότι τα κατάφεραν – πέτυχαν.

Αυτό είναι το μήνυμα που δίνουν στην δύσκολη εποχή μας. Αποτελούν ίσως το «φάρο» για τους χιλιάδες Σύριους πρόσφυγες που θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους και αψηφούν τον ίδιο τον θάνατο για να κερδίσουν μια ήσυχη και όμορφη ζωή.

Κι εμείς δεν πρέπει να ξεχνούμες αυτές τις εικόνες που γι’ αυτές δεν θα πεις «χίλιες λέξεις» παρά θα πεις «όχι άλλο». Ποιος μπορεί να μην προβληματιστεί βλέποντας την φωτογραφία που συγκίνησε όλο τον κόσμο.

Τον πατέρα να προσπαθεί να σώσει το 2χρονο παιδί του μέσα από τα κύματα.

Εικόνες που μας σοκάρουν, και μας φέρνουν προ των ευθυνών μας…

Οι Έλληνες της Αμερικής

Η αγάπη τους για την πατρίδα

Τους συναντήσαμε στο ταξίδι μας στη Ν. Υόρκη. Η πρόσκληση της αδελφοποιημένης ελληνικής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυκας» για τα 100 της χρόνια, μας έφερε κοντά με τους Έλληνες που ζουν και δημιουργούν στην Αμερική.

Μαζί μας ο Δήμαρχος -του καλού λόγου- Αμαλιάδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο επικοινωνιακός γενικός γραμματέας του δήμου Λυκούργος Πολυχρονόπουλος και ο αθόρυβος σε χαρακτήρα φαρμακοποιός της Αμαλιάδας Κώστας Λάβδας.

Εμείς σαν εφημερίδα 115 χρόνων και η μικρή ομάδα της πόλης της Αμαλιάδας είμασταν κοντά στον πανέξυπνο, δραστήριο και χαρισματικό εκδότη Αντώνη Διαμαντάρη για να τον συγχαρούμε γιατί συνεχίζει εδώ και 36 χρόνια να κρατά την ελληνικότητά της μεγάλης εφημερίδας του σ’ όλη την Αμερική, πιστός στην ιδέα του πιο μεγάλου ιδρυτή της του Πέτρου Τατάκη που καταγόταν από την πόλη της Αμαλιάδας, και το 1915 τη δημιούργησε, όταν πήγε μετανάστης στη Ν. Υόρκη.

Εκεί ζήσαμε στιγμές συγκίνησης, στιγμές που οι εικόνες της μεγάλης αυτής γιορτής ήταν χίλιες λέξεις. Ήταν όλοι τους εκεί οι Έλληνες της Ν. Υόρκης, του πνεύματος, εφοπλιστές, επιχειρηματίες και όχι μόνο άνθρωποι που ο κάθε ένας τους είχε και μία ιστορία που δεν έμοιαζε με τον άλλον.

Μόνο σ’ ένα έμοιαζε ο αγώνας, το φευγιό τους, η αγωνία τους για την επιτυχία, για μια καλύτερη ζωή.

Όλοι τους, ακόμη και αυτοί που έφτασαν πολύ ψηλά ήταν άνθρωποι χαμηλών τόνων, ευγενικοί μιλώντας από καρδιάς με ευαισθησία.

Αυτοδημιούργητοι, έχοντας ως μοναδικό τους όπλο την εργατικότητα και το ελληνικό δαιμόνιο της δημιουργίας, κατάφεραν να κάνουν την ζωή τους καλύτερη. Η εντυπωσιακή διαδρομή τους, η περιπλάνηση τους και η επιτυχία τους δεν είχαν τελειωμό στα λόγια τους, που μιλούσαν και για την αστείρευτη αγάπη τους για την πατρίδα. Όλοι έδειξαν την πιο μεγάλη ευαισθησία της καρδιάς τους, την Ελλάδα τους.

Κάθε τους λόγος είχε και μία ενημέρωση για τα μεγάλα της προβλήματα, κάθε τους λέξη ήταν και μία θύμηση από τις αναμνήσεις τους στην πατρίδα.

Τους κάναμε φίλους μας, δεθήκαμε μαζί τους και τους αναγνωρίσαμε ένα μεγάλο προτέρημα την μεγάλη αγάπη που έχουν μεταξύ τους, νιώθοντας ότι είναι μίξη μιας μεγάλης οικογένειας, έχοντας όλοι μια αδυναμία καρδιάς και ψυχής την πατρίδα τους.

Στα λόγια του ο Πρόεδρος της Πανηλειακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά ο γνωστός δικηγόρος της Ν. Υόρκης Αντώνης Παπαδόπουλος, που είναι γιος της π. Προέδρου του συλλόγου της Ν. Υόρκης Γεωργίας Παπαδοπούλου από το Σιμόπουλο και με τον μπαμπά του Γιάννη να είναι από την Κουτσοχέρα μας είπε: Είμαι υπερήφανος που είμαι Έλληνας. Γεννήθηκα εδώ στη Ν. Υόρκη το 1977, έμαθα ελληνικά και νοιάζομαι να διατηρήσω την ελληνικότητα όλων μας στην Αμερική και στον Καναδά.

Ο Πρόεδρος των Ηλείων της Ν. Υόρκης Σωτήρης Κωνσταντακόπουλος από το Μαζαράκι Αμαλιάδας έχοντας πετύχει επαγγελματικά. Διαθέτει εστιατόρια στη Ν. Υόρκη, στην καρδιά του Μανχάταν μας είπε: «Η οικογένειά μου είναι όλη εδώ όμως η κόρη μου είναι στην Ελλάδα φαρμακοποιός και θέλει να μείνει εκεί. Η αγάπη μας στην πόλη που γεννηθήκαμε είναι αυτή που μας μένει για πάντα στην καρδιά μας και όταν θα πεθάνουμε η τελευταία μας λέξη θα είναι «Πατρίδα» – «Ελλάδα».

Από την Σοφία Βαρουξή

sophie.epiloges@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα