Αρθρογραφία

Οι καιροί ου μενετοί…

makis-mpalaoyras.jpg
Ακούστε το άρθρο

Αν και άστοχο, λαθεμένο και αποπροσανατολιστικό, το σύνθημα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας “go west” μπορεί να δράσει καταλυτικά αφυπνίζοντας  τις ζώσες και δημιουργικές δυνάμεις του Νομού μας, για να βγει η Ηλεία από την κατάπτωση και το τέλμα που επί δεκαετίες την οδήγησαν οι πελατειακές πρακτικές του σάπιου και διαφθαρμένου πολιτικού συστήματος. Χωρίς δρόμους, τρένο, υποδομές  και χωρίς φροντίδα για τα ανταγωνιστικά προϊόντα του τόπου μας, όπως είναι τα αγροτικά και η μεταποίησή τους, καθώς και ο τουρισμός.

Μερικά μόνο στοιχεία: Η Ηλεία από το 83,4% του μέσου κατά κεφαλήν εισοδήματος στη δεκαετία του ΄80, κατρακύλησε το 2009 στο 54,4%. Επιπλέον, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στη φτώχεια, και στον …αναλφαβητισμό!!

Από την άλλη η Περιφέρεια, η οποία σχηματίστηκε με όρους εξυπηρέτησης κομματικών-πελατειακών συμφερόντων χωρίς να συσχετιστούν οι οικονομικές αναγκαιότητες, οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και οι μεταξύ τους αλληλοεπιδράσεις, έχει μονοσήμαντο προσανατολισμό.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα στον Πύργο, πέραν των ελάχιστων κραυγών από αυτούς που ακόμα νομίζουν ότι βρίσκονται στην εποχή του «πάρτα όλα», της λαμογιάς και του πελατειακού «δούναι και λαβείν», ξεπήδησαν φωνές αγωνίας για το μέλλον του Νομού μας.

Με τη θετική αυτή αύρα κατέθεσα πρόταση, που έγινε ομόφωνα αποδεχτή, για άμεση συνάντηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων, από συλλογικότητες που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή, τη μεταποίηση, την εργασία και την επιχειρηματικότητα, καθώς  και τον τουρισμό, πλαισιούμενες από εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και των κομμάτων.    

Οι δυνάμεις αυτές θα εκπονήσουν έναν οδικό χάρτη συνεργειών που θα βγάλει την, κατά τα άλλα «ευλογημένη» Ηλεία, από όλες τις απόψεις (εύφορη γη, πανέμορφες παραλίες και κυρίως μοναδικές παγκοσμίως αρχαιότητες) από το τέλμα, οδηγώντας την στην ανάπτυξη.   

Υλικό από  δημιουργικούς ανθρώπους που έχουν κατάρτιση, τεχνογνωσία, εμπειρία και θέληση υπάρχει.

Αρκεί, χωρίς εξαρτήσεις και παρωπίδες, να οργανωθούμε, να επεξεργαστούμε και να διεκδικήσουμε δυναμικά ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα από την Περιφέρεια και την Κυβέρνηση. Η κοινωνία μας κρίνει όλους…

Οι καιροί ου μενετοί!           

Μάκης Μπαλαούρας
Βουλευτής Ηλείας
 

Όλη η επικαιρότητα