Οικονομία

Οι «κωδικοί» που οδηγούν σε φόρους 7 δισ. ευρώ: Όλες οι παγίδες

e1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Νέους «κωδικούς» με βάση τους οποίους θα κληθούν να πληρώσουν φέτος 7 δισ. ευρώ σε φόρους για τα εισοδήματα του 2013, καλούνται να συμπληρώσουν 5,5 εκατομμύρια φορολογουμένοι.

Το νέο έντυπο Ε1 της εφορίας κρύβει μεγάλες αλλαγές, αφού αλλάζει άρδην ο τρόπος που θα υπολογιστεί ο φόρος για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Στο νέο έντυπο καταργούνται οι κωδικοί που αφορούσαν μια σειρά εκπτώσεων και φοροαπαλλαγών, όπως για ενοίκιο κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής.

Αντιθέτως θα αναγνωρίζονται προς έκπτωση 10% από το φόρο τα έξοδα για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερβαίνουν το 5% του συνολικού δηλωθέντος και μόνο κατά το μέρος που υπερβαίνουν το όριο αυτό!

Από το νέο έντυπο Ε1 έχουν εξαφανιστεί οι κωδικοί που αφορούν στα προστατευόμενα μέλη και στη μείωση του φόρου λόγω αναπηρίας.

Ουσιαστικά οι μόνοι κωδικοί που θα προσφέρουν εκπτώσεις από το φόρο εισοδήματος μισθωτών και των συνταξιούχων θα είναι το 10% της διατροφής που καταβλήθηκε λόγω διαζυγίου και το 10% των δωρεών προς το Δημόσιο και προς ιδιωτικούς φορείς.
 
Προσοχή σε εργόσημο και μπλοκάκια
 
Στη νέα φορολογική δήλωση προστέθηκαν νέοι κωδικοί για όσους παρέχουν εργασία με εργόσημο, ενώ προσοχή θα πρέπει να δείξουν και όσοι αμείβονται με μπλοκ παροχής υπηρεσιών. Μόνο αν έχουν το πολύ μέχρι τρεις εργοδότες και υπογεγραμμένη σύμβαση θα μπορέσουν να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών, συμπληρωνοντας τον χετικό κωδικό.  Όποιος δεν ενταχθεί σε αυτό το καθεστώς, θα μπει σε καθεστώς φορολόγησης όπως  των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, με συντελεστές 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και 33% για υψηλότερα. Ο φόρος μετράει από πρώτο ευρώ, ωστόσο οι επιτηδευματίες έχουν τη δυνατότητα να εκπίπτουν το σύνολο των επαγγελματικών τους δαπανών και των ασφαλιστικών τους εισφορών.
Όσοι ξεκίνησαν νέα επιχείρηση αλλά ξεχάσουν να το δηλώσουν στον ειδικό κωδικό Ε1, θα φορολογηθούν με 26% και όχι 13% για τα πρώτα 13.000 ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, δε θα υπάρχουν οι κωδικοί που αφορούν στις εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς μεταφέρονται στο έντυπο Ε3, αλλά και οι κωδικοί για τους τόκους των στεγαστικών δανείων, των δαπανών για την αποκατάσταση ακινήτων κι εκείνοι που αφορούν στα φροντιστήρια των παιδιών.
 
Εξαιρούνται μόνον οι … θυρίδες
 
Σε ξεχωριστούς κωδικούς θα καταγράφονται από φέτος στο νέο έντυπο Ε1 όλες οι δαπάνες φυσικών προσώπων που αποτελούν τεκμήριο και αυξάνουν το φορολογητέο εισόδημα.
Ό,τι αναγράψουμε φέτος στο Ε1 θα αποτελέσει «παγίδα» και για το φόρο που θα πληρώσουμε …του χρόνου, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία που δηλώνονται αποτελούν τη βάση για τα ακόμη πιο σκληρά τεκμήρια φορολόγησης εισοδημάτων που αρχίζουν να ισχύουν από το 2014 και θα πληρωθούν με την εκκαθάριση φόρου το 2015.
 
Στους νέους κωδικούς ζητούνται να γραφτούν σχεδόν τα πάντα, με μόνη ίσως εξαίρεση τις τραπεζικές θυρίδες! Συγκεκριμένα θα καταγραφούν  για να φορολογηθούν και να γίνουν διασταυρώσεις «πόθεν έσχες» τα ποσά:
–          για αγορά ακινήτων ή και α΄κατοικίας,
–          για αγορά μετοχών,
–          για αγορά ομολόγων και εντόκω γραμματίων του Δημοσίου,
–          για μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων
–          για οικοδομές
–          για σύσταση νέων επιχειρήσεων
–          για αυξήσεις στα μετοχικά κεφάλαια υφιστάμενων επιχειρήσεων.
 
Τα νέα αυτά «τεκμήρια» θα προστίθενται στα ποσά των υπολοίπων τεκμηρίων που ήδη ισχύουν όπως τα ποσά για την εξόφληση στεγαστικών, καταναλωτικών ή προσωπικών δανείων και πιστωτικών καρτών, για την αγορά αυτοκινήτων, δικύκλων, τρικύκλων, σκαφών αναψυχής, κινητών αντικειμένων αξίας μεγαλύτερης των 10.000 ευρώ κ.λπ..
 
Όλα αυτά θα προστεθούν στα ποσά των αντικειμενικών δαπανών (τεκμηρίων) διαβίωσης που ήδη ισχύουν και για την εκκαθάριση φόρου του 2013, όπως για τη χρήση ΙΧ αυτοκινήτων, κατοικιών, σκαφών αναψυχής κ.λπ., με συνέπεια να εκτοξευθούν στα ύψη τα ποσά των τεκμαρτών εισοδημάτων που θα πρέπει να καλύπτουν οι φορολογούμενοι με βάση τα πραγματικά τους έσοδα και εισοδήματα.

Έτσι έχουν προστεθεί, ειδικοί κωδικοί για τους κατόχους σκαφών, αεροσκαφών και ελικοπτέρων αλλά και νέοι που θα πρέπει να αναγράφονται οι τόκοι καταθέσεων σε τράπεζες της ημεδαπής, καθώς και κωδικοί που αφορούν στην ετήσια αντικειμενική δαπάνη πρώτης και δεύτερης κατοικίας.

Επιπλέον προστίθενται και κωδικοί για να τους συμπληρώσουν όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους με το νόμο 4178/2013. Θα δηλωθούν ξεχωριστά η επιφάνεια των κύριων χώρων που νομιμοποιήθηκαν αλλά και των αντίστοιχων βοηθητικών χώρων, για λόγους που αφορούν στα τεκμήρια.
 

Πηγή: newmoney.gr

Όλη η επικαιρότητα