Οικονομία

Οι μετανάστες-εργάτες γης να αποκτήσουν φωνή

balaouras.jpg
Ακούστε το άρθρο

Αυτές τις μέρες συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Ιθαγένεια. Είναι αναγκαίο και σωστά προσανατολισμένο στο δικό μας δικαιακό, αξιακό και πολιτισμικό σύστημα. Είναι μία μεροληπτική παρέμβαση για την κοινωνία όπως έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχα, και για την οικονομία.


Είναι τομή. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι το θέμα της μετανάστευσης έχει “πονέσει” πολύ τη χώρα μας κατά το παρελθόν. Ας θυμηθούμε τους μετανάστες μας, τους Έλληνες, στη Γερμανία ή πολύ περισσότερο στις Η.Π.Α. όπου εκεί ήταν και η δεύτερη μεγαλύτερη εθνική μεταναστευτική ομάδα.


Παρόλο όμως που, με το νομοσχέδιο, τολμήσαμε δεν ολοκληρώσαμε την τόλμη μας. Πάρα πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέσαμε μία τροπολογία με τον τίτλο “Άδειες παραμονής και ιδιαίτερα εργατών γης” που αφορά κυρίως την Ηλεία, την περιοχή της Μανωλάδας-Λεχαινών, απ’ όπου κατάγομαι, που διαθέτει μεγάλες μονάδες φραουλοπαραγωγής.


Ξέρουμε όλοι πώς ζουν και δεν πρέπει να το κρύβουμε κάτω από το χαλί. Ας μην ξεχνάμε ότι, πρόσφατα, το κράτος, ζήτησε απ΄αυτούς, τους μετανάστες που χτυπήθηκαν από τη συμμορία με τα τουφέκια τους, να καταβάλλουν και τα έξοδα του δικαστηρίου! Καλώ τον Υπουργό Δικαιοσύνης να ρυθμίσει άμεσα το θέμα, για το οποίο έχω άλλωστε καταθέσει σχετική ερώτηση, και ελπίζω και οι άλλοι Υπουργοί να αναλάβουν πρωτοβουλία, γιατί θα εξεγερθεί όλη η κοινωνία και πρώτα απ’ όλα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.


Σε ελέγχους μεικτών κλιμακίων ελεγκτών του ΙΚΑ, της εφορίας κλπ οι μετανάστες για να μην συλληφθούν, γιατί αν συμβεί αυτό θα ταλαιπωρηθούν αφάνταστα και επιπλέον δεν θα τους επαναπροσλάβουν οι εργοδότες, πηδούσαν σαν τα βατράχια στα κανάλια.



Πρόσφατα, ως βουλευτής πια, συνάντησα και μετανάστες και παραγωγούς. Οι παραγωγοί θέλουν και αυτοί κάποια λύση για να βγάλουν από πάνω τους το άγος του σλόγκαν που έχει επικρατήσει και λέγεται ¨φράουλες και αίμα¨.

Πολλές φορές κατά το παρελθόν έχω συμμετάσχει σε κινηματικές ενέργειες, για να προασπίσουμε, για να παλέψω κι εγώ μαζί με συντρόφους και συντρόφισσες για τα δικαιώματα των εργατών-μεταναστών και εναντίον της στυγνής εκμετάλλευσης.



Είναι πια γόνιμο το έδαφος των συγκλίσεων στα εργασιακά και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι εργάτες, θέλουν δικαιώματα, δεν θέλουν ¨προστάτες¨ συμπατριώτες τους. Θέλουν- και απαιτούν- και πρέπει να τους παράσχουμε, μεταξύ άλλων, και ιατρική περίθαλψη. Επιπλέον, μπορούμε να μιλήσουμε και για τα εργόσημα προκειμένου να ενισχυθούν τα ασφαλιστικά ταμεία όπως συμβαίνει με κάθε πολίτη που εργάζεται στη χώρα.



Κάνω έκκληση, έστω και την τελευταία στιγμή, θυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της Αντιπολίτευσης είχε καταθέσει μια προωθητική τροπολογία σε ένα νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει, προφανώς, συνέχεια της κοινοβουλευτικής δουλειάς του ΣΥΡΙΖΑ.



Πρέπει να προστατεύσουμε και να προασπίσουμε τα δικαιώματα αυτών που δεν έχουν φωνή. Επομένως, όλες οι  άλλες λέξεις ή υπεκφυγές δεν ταιριάζουν σε μας. Οι μόνες λέξεις που ταιριάζουν είναι οι λέξεις αυτών των ανθρώπων που δεν έχουν φωνή, για να μπορέσουν επιτέλους να μιλήσουν όπως κι εμείς.  

Όλη η επικαιρότητα