Κόσμος

Οι πρόσφυγες στρέφονται στη Σλοβενία, η Ουγγαρία στήνει και εκεί ελέγχους

oi_prosfyges_strefontai_sti_slovenia_i_oyggaria_stinei_kai_ekei_eleghoys.jpg
Ακούστε το άρθρο
Μετά το κλείσιμο των συνόρων Ουγγαρίας και Κροατίας, το ρεύμα των προσφύγων που κινείται στο βαλκανικό διάδρομο στρέφεται αναγκαστικά προς τη Σλοβενία, στην οποία πλέον και έχουν αρχίσει να φτάνουν εκατοντάδες -και η οποία κινητοποιεί και τον στρατό για να διαχειριστεί την κατάσταση.

Η Ουγγαρία αποφάσισε στη συνέχεια την επανεισγωγή συνοριακών ελέγχων και προς τη Σλοβενία, μέχρι τα όρια που επιτρέπει η Συνθήκη του Σένγκεν.

Η Κροατία, υπενθυμίζεται, τα σύνορα με την οποία είχε κλείσει η Ουγγαρία από το μεσάνυχτα, δεν είναι στη ζώνη Σένγκεν. Η Σλοβενία, αντιθέτως, είναι, οπότε η διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσει η Βουδαπέστη είναι διαφορετική.

Η απόφαση της Ουγγαρίας να κλείσει και το σχετικά μικρό τμήμα των συνόρων με την Σλοβενία ακολούθησε, σύμφωνα με τον ούγγρο ΥΠΕΞ, αναφορές πως πρόσφυγες είχαν προσπαθήσει να περάσουν από εκεί στην ουγγρική επικράτεια.

Επί ποδός και ο σλοβενικός στρατός – «Ανοικτοί όσο μείνουν ανοικτοί κι οι άλλοι»

Προορισμός των περισσότερων προσφύγων που έχουν «εκτραπεί» πλέον στην Σλοβενία είναι η Γερμανία, και η Λιουμπλιάνα ανέφερε πως θα τους επιτρέψει τη διέλευση προς την Αυστρία -με την οποία και μοιράζεται το μεγαλύτερο μέρος των βορειων συνόρων της.

Μέχρι το μεσημέρι, στην Σλοβενία είχαν φτάσει με λεωφορεία από την Κροατία περίπου 600 άτομα.

Σύμφωνα με αναφορές των υπηρεσιών της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κατά τη διάρκεια του Σαββάτου αναμένεται να έχουν περάσει περίπου άλλοι 1.800.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσεράρ ανέφερε πως η χώρα είναι χώρα διέλευσης και «όταν οι χώρες που είναι προορισμός των μεταναστών αρχίσουν αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα, θα κάνουμε άμεσα το ίδιο».

Παράλληλα, τέθηκε σε ετοιμότητα ο στρατός για να συνδράμει τη σλοβενική αστυνομία στη διαχείριση της κατάστασης. Οι αρχές αναφέρουν πως ο στρατός θα υποστηρίξει την αστυνομία σε ζητήματα μεταφορών και προμηθειών και «δεν θα έχει αρμοδιότητες» επί των ίδιων των προσφύγων.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα