Life

Οι τροφές που πρέπει να εντάξεις στο καθημερινό σου διαιτολόγιο είναι αυτές

bf51585544b2196d61a2500eda03a04f_xl.jpg
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η υγιεινή ζωή να έχει γίνει “μόδα” με κάποιο τρόπο, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν έχει και θετικά να σου προσφέρει, το αντίθετο μάλιστα και καλό είναι να επωφεληθείς από αυτά.

Ένα από αυτά τα θετικά είναι ότι μπορείς να βρεις παντού πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή, την άσκηση και την ευεξία, ώστε να βελτιώσεις την καθημερινότητά σου.

Σημαντικό παράγοντα σε μια υγιεινή ζωή παίζει σαφώς ο τρόπος που τρέφεσαι. Έτσι λοιπόν, σου συγκεντρώσαμε τις τροφές που καλό θα είναι να εντάξεις στο καθημερινό σου διαιτολόγιο, καθώς η καθεμιά έχει πολλά θετικά να σου προσφέρει.

1) Σπανάκι

Είσαι ή όχι φίλη της πρασινάδας, το σπανάκι που τόσο αγαπούσε ο Ποπάι καλό θα είναι να αρχίσει να σε συγκινεί λίγο παραπάνω, διότι είναι πλούσια πηγή φυτικών Ω-3 λιπαρών και φυλλικού οξέος, τα οποία βοηθούν στη μείωση κινδύνου καρδιακών νοσημάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων και οστεοπόρωσης.

2) Γιαούρτι

Μπορεί να είναι πολλοί οι λαοί που φιλονικούν για την πατρότητα του γιαουρτιού, ωστόσο αυτό που παραμένει αδιαφιλονίκητο γι’ αυτή την τροφή των 2000 και πλέον ετών είναι η διατροφική του αξία. Στη διάρκεια της ζύμωσης, παράγονται εκατοντάδες εκατομμύρια προβιοτικοί οργανισμοί, οι οποίοι ενισχύουν τα ωφέλιμα βακτήρια στον οργανισμό σου. Αυτό σημαίνει καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα, στο σύνολο.

3) Τομάτα

Η τομάτα είναι πλούσια σε λυκοπένιο, το οποίο ενισχύει τον οργανισμό ενάντια σε διάφορους τύπους καρκίνου όπως της ουροδόχου κύστης, του πνεύμονα, του προστάτη, του δέρματος και του στομάχου. Περίπου 22mg από λυκοπένιο ημερησίως είναι όσο χρειάζεται ο οργανισμός (δηλαδή, περίπου 8 κόκκινα τοματίνια ή ένα ποτήρι τοματοχυμός).

4) Καρότο

Τα περισσότερα κόκκινα, κίτρινα ή πορτοκαλί λαχανικά περιέχουν καροτενοειδή, τα οποία σχετίζονται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων ειδών καρκίνου ή την εμφάνιση ασθενειών όπως το άσθμα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα αλλά κανένα από αυτά δεν είναι τόσο χαμηλό σε θερμίδες όσο το καρότο. Περίπου μισό φλιτζάνι την ημέρα είναι αρκετό.

5) Μύρτιλο (blueberry)

Θεωρείται από τα πλέον αντιοξειδωτικά φρούτα, βοηθώντας στην πρόληψη του καρκίνου, του διαβήτη και ασθενειών που σχετίζονται με την εξασθένηση της μνήμης. Ένα φλιτζάνι φρέσκα μύρτιλα την ημέρα ή μισό από κατεψηγμένα είναι ό,τι χρειάζεσαι.

6) Καρύδια

Πλουσιότερα σε Ω-3 λιπαρά από το σολωμό, με περισσότερες αντιφλεγμονώδεις πολυφαινόλες από το κρασί και πρωτείνες σχέδον όσες και το κοτόπουλο αλλά φυτικές, τα καρύδια θα μπορούσαν άνετα να χαρακτηριστούν ως μια “υπερτροφή” αλλά φυτρώνουν απλά στη γη. Περίπου 7 καρύδια την ημέρα είναι καλά οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και ειδικά ως snack μετά την προπόνησή σου είναι το κάτι άλλο.

7) Βρώμη

Για πολλούς διατροφολόγους παγκοσμίως, είναι η κορωνίδα της υγιεινής διατροφής και όχι άδικα. Περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ναι, για να σε προλάβουμε, περιέχει και υδατάνθρακες, αλλά η απελευθέρωσή τους επιβραδύνεται από την ύπαρξη των φυτικών ινών, με αποτέλεσμα να κατανέμονται ομοιόμορφα ως ενέργεια στον οργανισμό.

Για να μην αγχωθείς, προφανώς και δεν μπορείς να καταναλώνεις όλα αυτά καθημερινά, με “θρησκευτική” ευλάβεια. Προσπάθησε όμως, σε ένα εβδομαδιαίο διαιτολόγιο να υπάρχουν και αυτές οι τροφές από αρκετά έως πολύ συχνά στην καθημερινότητά σου.

ladylike

Όλη η επικαιρότητα