Αρθρογραφία

Οικολογικά και όχι πλαστικά

image002.jpg
Ακούστε το άρθρο

Έρευνα του Δικτύου «Μεσόγειος SOS» δείχνει ότι το 50% του ρυπαντικού φορτίου του πυθμένα της θάλασσας  αποτελείται από πλαστική σακούλα μιας χρήσης, πλαστικό μπουκάλι νερού και αλουμινένιο κουτάκι, το δε συνολικό φορτίο της ρύπανσης αποτελείται από πλαστικό κάθε είδους.

Παρόλα αυτά και παρότι τα στοιχεία είναι γνωστά από πολύ παλιά και υπολογισμένα από πολλούς φορείς η πολιτεία ,μαζί και με τις περισσότερες χώρες του πλανήτη, αποφεύγουν ή αδυνατούν να λάβουν μέτρα  κατά της χρήσης της πλαστικής σακούλας, μάλιστα δε η χώρα μας είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν έχει νομοθετήσει μέτρα εναντίον του τρόπου μεταφοράς τροφίμων σε πλαστικές συσκευασίες και σακούλες.

Ότι γίνεται είναι αποσπασματικό και για το θεαθήναι ουσιαστικά, παρότι μπορεί να υπάρχουν αγαθές προθέσεις, αλλά δυστυχώς συμψηφίζονται και εξαφανίζονται μέσα στην γενική απάθεια και αποφυγή της πολιτείας, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που είναι η προστασία της ζωής του πλανήτη.

Σε λίγες μέρες θα δούμε στις παραλίες και σε λοιπούς κοινόχρηστους χώρους, κυρίως μαθητές  σχολείων ή προσκόπους, να μαζεύουν σκουπίδια σε πλαστικές σακούλες φυσικά και να οδηγούνται στις ανεξέλεγκτες και ημιπαράνομες ή παράνομες χωματερές, όπου θα θαφτούν ,δηλαδή ουσιαστικά θα καλυφθούν ως βραδυφλεγείς βόμβες, και  ένα μέρος τους θα καταλήξει πάλι στην θάλασσα, για να έχουμε δουλειές επίδειξης μάλλον και την επόμενη χρονιά.

Βέβαια για την περιοχή μας  συμβαίνει το πιο ακραίο , να βρίσκονται δηλαδή τα σκουπίδια,  οικιακά και λοιπά,  για πολλές βδομάδες στους δρόμους και στις πλατείες, ως να έχουν μετατραπεί οι πόλεις μας σε διαμετακομιστικά κέντρα του σκουπιδαριού μας και ως αξιοθέατο του εξευτελισμού μας στους αλλοδαπούς επισκέπτες που έρχονται στον τόπο μας.

Προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν για την αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας και συσκευασίας, ατόνησαν και εγκαταλείφθηκαν, με ευθύνη ασφαλώς της πολιτείας, που ποτέ δεν νομοθέτησε όπως προαναφέραμε, αλλά και ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε να εφαρμόσει τις εγκυκλίους που κατά περιόδους εκδίδει , μάλλον για επικοινωνιακούς λόγους και ανεξήγητη προπαγάνδα.

Άρα λοιπόν ,όπως φαίνεται «αρμενίζουμε»  σε λάθος διαδρομές  και παριστάνουμε τους ανήξερους και τους αμαθείς,  μέχρι που να μοιάζουμε ηλίθιοι,  με τέτοια ηλιθιότητα που  «χτυπάει» από μακριά, αλλά νομίζουμε πως αφορά τους άλλους και όχι εμάς, όλους μας ,μέλη αυτής της κοινωνίας,  της αποφυγής, της σιωπής και του συμβιβασμού .

Δυστυχώς, διανύοντας και προεκλογική περίοδο, αρκούμαστε να ακούμε πλαστικές κουβέντες και συνθήματα υποψηφίων, χωρίς ίχνος αναφοράς  στο περιβάλλον και στην  επιβίωση της μάνας γης, ως πότε όμως και γιατί;  Μήπως αλήθεια πρέπει όλοι μας να οργανωθούμε οικολογικά και πράσινα και να  ξεφύγουμε από το συνηθισμένο και χρεοκοπημένο μοντέλο; Ίσως είναι καιρός, ο πλανήτης εκπέμπει  SOS!!!

Δημήτρης Μάλλιος

Όλη η επικαιρότητα