Αγροτικά

«Οίνοι Πελοποννήσου, Φυσικά» και… επιτυχημένα!

14396_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Πολλαπλασιάστηκε και φέτος το οινόφιλο κοινό που επισκέφθηκε την εκδήλωση γευστικής δοκιμής «Οίνοι Πελοποννήσου, Φυσικά», που οργανώθηκε για 7η συνεχή χρονιά στο χώρο που καθιερώθηκε, στο ξενοδοχείο Χίλτον.

Οι επισκέπτες της μονοήμερης εκδήλωσης «Οίνοι Πελοποννήσου, Φυσικά» έφτασαν φέτος σχεδόν τους 2.500, από 2.000 περίπου πέρυσι, επιβεβαιώνοντας τη δήλωση του προέδρου της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ), οινοποιού Γιάννη Τσέλεπου: «η δυναμική των πελοποννήσιων οινοπαραγωγών κοντράρει την κρίση».

Όλες οι οινοπαραγωγικές περιοχές της Πελοποννήσου εκπροσωπήθηκαν στο Χίλτον, μέσω 27 οινοποιείων που παρουσίασαν μια ευρύτατη γκάμα κρασιών η οποία επιβεβαιώνει τον αμπελοοινικό πλούτο της «Πολυστάφυλου» Πελοποννήσου, γνωστής και ως «Αμπελόεσσας».

Το αμπελουργικό διαμέρισμα της Πελοποννήσου είναι το τρίτο μεγαλύτερο της χώρας και φιλοξενεί επτά ονομαστές «Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης», στη Νεμέα (κόκκινα κρασιά από την ποικιλία αγιωργίτικο), στη Μαντινεία (λευκά κρασιά από μοσχοφίλερο), στη Μονεμβασιά (λευκά γλυκά κρασιά Malvazia) και στην Πάτρα, όπου, εκτός από τα λευκά κρασιά από ροδίτη, υπάρχουν και τα περίφημα γλυκά κρασιά Μοσχάτος Πατρών, Μοσχάτος Ρίου Πατρών και Μαυροδάφνη Πατρών.

Εκτός αυτού, ο ιδιαίτερος γεωκλιματικός πλούτος της Πελοποννήσου, που μεταφράζεται σε δεκάδες διαφορετικά αμπελοτόπια, ορεινά και πεδινά, έχει οδηγήσει το νομοθέτη να αναγνωρίσει 14 διαφορετικούς «Τοπικούς Οίνους», που σήμερα πλέον ονομάζονται «Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις» (ΠΓΕ).

Οι Πελοποννήσιοι οινοποιοί παρουσίασαν λευκά κρασιά εσοδείας 2011, που παραμένουν σε εξαιρετική κατάσταση και πολλά κόκκινα κρασιά, κυρίως του 2009 και 2008, αλλά και παλαιότερων εσοδειών, καταδεικνύοντας τη δυνατότητά τους για βελτιούμενη παλαίωση στη φιάλη, για ένα ακόμα πιο πολύπλοκο και ενδιαφέρον γευστικό αποτέλεσμα.

Όλη η επικαιρότητα