Πολιτική

Όλα ανοιχτά στη συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα

tsipas.jpg
Ακούστε το άρθρο

«Η Ελλάδα έχει διανύσει το 70% του δρόμου, ας κάνουμε το υπόλοιπο μαζί, δεν μπορούμε να βαδίζουμε μόνοι μας». Με αυτή τη φράση κυβερνητική πηγή περιέγραψε τι σκοπεύει να πει ο κ. Τσίπρας στη σημερινή του συνάντηση το μεσημέρι με την κ. Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό. Σύμφωνα με την ίδια πηγή «αν δεν επιτευχθεί σύγκλιση μέχρι τις 30 Απριλίου, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, τότε αυτή παύει να ισχύει και όλα είναι ανοιχτά, ακόμα και οι εκλογές». Ωστόσο το Μεγάρο Μαξίμου διαψεύδει ότι θα τεθεί τελεσίγραφο στη γερμανίδα καγκελάριο αναφέροντας πως: «Η ελληνική κυβέρνηση όπως δεν δέχεται τελεσίγραφα έτσι και δεν θέτει».

 

Οπως ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας σε έλληνες δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης της ελληνικής αποστολής για Βρυξέλλες, ο έλληνας πρωθυπουργός προσδοκά ότι θα υπάρξει λύση μέχρι την άλλη εβδομάδα. Οι ίδιες πηγές απέδιδαν την αισιοδοξία που διατυπώνεται στο γεγονός πως «μετά το Παρίσι υπήρξε σημαντική πρόοδος και στις επαφές με το Brussels Group».  

Σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή: «Αν η ηγεσία της ΕΕ ήθελε ρήξη, θα το έκανε στις 28 Φεβρουαρίου ή κάποια άλλη στιγμή στο μεταξύ» ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως «αν περιμένουν να υπογράψουμε, δεν θα το κάνουμε». 

Πάντως η εκτίμηση στην ελληνική αποστολή είναι πως μπορεί ακόμα και αύριο, στο Eurogroup της Ρίγα, να υπάρξει ένα σημαντικό βήμα, ενώ αν δεν επιτευχθεί άμεσα πρόοδος «θα υπάρξουν συζητήσεις και τις επόμενες ημέρες για να βελτιωθεί η κατάσταση».

Oσον αφορά τέλος τα σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας, η ίδια κυβερνητική πηγή σημείωσε με σκωπτική διάθεση: «Μας έχουν χρεοκοπήσει πολλές φορές μέχρι τώρα! Πρώτη φορά ήταν στις 28 Φεβρουαρίου… Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει!».

Η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ θα πραγματοποιηθεί στις 3.30 το μεσημέρι στις Βρυξέλλες. Ο κ.Τσίπρας μετά θα συναντηθεί και με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ.

Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα