WEB tv Ελλάδα

Κατάμεστη η πλατεία Συντάγματος – Κοσμοσυρροή για το συλλαλητήριο – “Μακεδονία Ελληνική” το σύνθημα που ακουγόταν σήμερα στην Αθήνα (PHOTOS – VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Με τους βασικούς ομιλητές να παίρνουν τον λόγο ξεκίνησε σήμερα το συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Μετά τους χαιρετισμούς, τον λόγο πήρε ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων πατριώτης διεθνιστής και τόνισε πως περιφρονεί και μάχεται τον φασισμό σε όλες τους τις μορφές. «Και προπαντός στην πιο επικίνδυνη μορφή του: την αριστερόστροφη», ήταν μία από τις πιο αιχμηρές αναφορές του.

Ο κόσμος ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου παρέμενε στην πλατεία Συντάγματος ενώ οι δρόμοι του κέντρου κατακλύστηκαν από διαδηλωτές που έδωσαν τον τόνο με συνθήματα και πανό για το Σκοπιανό.

Η κυκλοφορία είχε διακοπεί στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας ενώ κλειστοί παρέμειναν και οι σταθμοί του μετρό στο Σύνταγμα, το Πανεπιστήμιο και την Ομόνοια.

Μια πύρινη ομιλία για την Μακεδονία και την ΠΓΔΜ εκφώνησε ο Μίκης Θεοδωράκης το μεσημέρι στο Σύνταγμα, όπου καταγράφηκε κοσμοσυρροή για το συλλαλητήριο. Την ίδια ώρα, αντισυγκέντρωση πραγματοποιούσαν αντιεξουσιαστές στα Προπύλαια.

Μικροένταση πριν λίγο στα Προπύλαια – Χρυσαυγίτες επιτέθηκαν σε κλούβες των ΜΑΤ

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης τόνισε ότι όταν υπερασπίζεται κανείς τα δίκαια της πατρίδας του και του λαού του δεν είναι εθνικισμός, αλλά πατριωτισμός. «Η Μακεδονία είναι, ήταν και θα είναι ελληνική» ήταν το μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη, με το πλήθος κόσμου να φωνάζει το σύνθημα: “Μίκη αλλάζεις την ιστορία”.

Οι συμμετέχοντες έφτασαν στην Αθήνα από νωρίς το πρωί, με πλοία και πούλμαν, από πολλά μέρη της Ελλάδας, και στις 2 άρχισαν οι επίσημες ομιλίες. Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης και ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος.

Η εκτίμηση της αστυνομίας για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αθήνας

Ανακοίνωση για το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο Σύνταγμα για το Σκοπιανό εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία, κάνοντας λόγο για συμμετοχή 140.000 πολιτών. Ειδικότερα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Από ώρα 12:00 σήμερα (04-02-2018) πραγματοποιείται εκδήλωση με τη συμμετοχή περίπου εκατόν σαράντα χιλιάδων (140.000) πολιτών στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος και σε έκταση 50.000 τ.μ. περίπου. Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έλαβε από νωρίς το πρωί σήμερα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, τροχαίας και τάξης για την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης. Για την εκδήλωση αφίχθησαν στην Αττική 283 λεωφορεία, από τα οποία 189 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών και 94 από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας. Τα λεωφορεία φυλάσσονται από αστυνομικές δυνάμεις σε χώρους στάθμευσης».

Στη δημοσιότητα βίντεο του συλλαλητηρίου από το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ.

metkjn2

Οι παριστάμενοι αποθέωσαν, νωρίτερα, τους Εύζωνες, σε μια εξαιρετικά εντυπωσιακή αλλαγή φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με την μπάντα να παίζει το «Μακεδονία Ξακουστή».

Η κυκλοφορία είχε διακοπεί στο κέντρο της Αθήνας ενώ από τις δέκα το πρωί είχαν κλείσει οι σταθμοί του μετρό σε Σύνταγμα, Ομόνοια και Πανεπιστήμιο.

Κλειστή ήταν η Σταδίου και η Πανεπιστημίου στο μήκος των οποίων είχαν στηθεί ηχεία για να ακούγονται όσα λέγονται από την εξέδρα. Περιμετρικά των οδών βρίσκονταν άνδρες με στρατιωτικές στολές.

syd01syd02syd03syd04syd05syd06syd07syd08syd09syd10syd11syd12syd13syd14

Οι Κρητικοί έφτασαν στην Αθήνα

Διαδηλωτές και από την Κρήτη έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά λίγο πριν τις 7 το πρωί της κυριακής. Σύμφωνα με το cretalive.grπρώτα έφτασαν περίπου 1.000 άτομα με τρία πλοία από τα Χανιά και το Ηράκλειο. Οι διαδηλωτές φρόντισαν να στείλουν το μήνυμά τους τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο, το Πότε θα κάνει ξαστεριά και το Μακεδονία Ξακουστή ενώ δεν έλειψαν και τα μηνύματα κατά των πολιτικών.

https://www.youtube.com/watch?v=AwJ0Ot20SQ4

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιος ντύθηκε Κολοκοτρώνης, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δηλώσει την «παρουσία» του στρατηγού της ελληνικής επανάστασης στο συλλαλητήριο, δίνοντας παλμό στους συμμετέχοντες.

Απροσπέλαστο το κέντρο της Αθήνας την Κυριακή

Αυστηρά τα μέτρα της Τροχαίας λόγω του Συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία.

Σύμφωνα με απόφαση της Τροχαίας Αττικής απαγορεύεται η στάση και στάθμευση από τις 22.00 του Σαββάτου έως τις 23.59 της Κυριακής καθώς επίσης θα επιβληθεί σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας από τις 06.00 έως τις 23.59 της Κυριακής (04/02) σε οδούς και Λεωφόρους:

• 28ης Οκτωβρίου – Πατησίων στο τμήμα μεταξύ των οδών Κοδριγκτώνος και Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

• Χαλκοκονδύλη στο τμήμα μεταξύ της οδού Γ΄ Σεπτεμβρίου και της πλατείας Κάνιγγος

• Σόλωνος, σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

• Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

• Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

• Πλατεία Συντάγματος

• Αιόλου, στο τμήμα μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και Σταδίου

• Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς), στο τμήμα μεταξύ της Ιεράς Οδού και της πλατείας Ομονοίας

• Αθηνάς, σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

• Ερμού, στο τμήμα μεταξύ των οδών Αθηνάς και Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς)

• Σταδίου, σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

• Β. Γεωργίου Α’ σε όλο το μήκος της

• Λ. Βασ. Αμαλίας σε όλο το μήκος της και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

• Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

• Λ. Συγγρού, στο τμήμα μεταξύ των οδών Καλλιρόης και Αθ. Διάκου και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

• Λ. Βασ. Κωνσταντίνου, σε όλο το μήκος της και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

• Αρδηττού, σε όλο το μήκος της και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

• Λ. Βασ. Σοφίας, σε όλο το μήκος της και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

• Γέλωνος, στο τμήμα μεταξύ των οδών Δορυλαίου και Π. Κόκκαλη

• Π. Κόκκαλη, στο τμήμα μεταξύ της οδού Γέλωνος και της Λ. Βασ. Σοφίας

• Δορυλαίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Βασ. Σοφίας

• Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο

• Ιπποκράτους σε όλο το μήκος της

• Ζαχάρωφ, στο τμήμα μεταξύ των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Βασ. Σοφίας

• Λ. Κηφισίας, στο τμήμα μεταξύ των λεωφόρων Κατεχάκη και Αλεξάνδρας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα

• Λ. Μεσογείων, στο τμήμα μεταξύ της Λ. Κατεχάκη και της οδού Φειδιππίδου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα

• Λ. Κατεχάκη στο τμήμα μεταξύ της Λ. Μεσογείων και της οδού Πίνδου και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας

• Φειδιππίδου στο τμήμα μεταξύ των λεωφόρων Μεσογείων και Βασ. Σοφίας

• Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα μεταξύ των οδών Φειδιππίδου και Σπ. Μερκούρη και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας

Πώς θα γίνεται η μετάβαση των πολιτών στο Σύνταγμα

Η Συντονιστική Επιτροπή του Συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τον τρόπο που θα κινηθούν την Κυριακή οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση αλλά και μέτρα ασφαλείας που θα ισχύουν από την ΕΛ.ΑΣ..

Η Συντονιστική Επιτροπή μεταξύ άλλων τονίζει στην ανακοίνωσή της πως δεν ανησυχεί για τις αντισυγκεντρώσεις καθώς έχει εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία.

 Αναλυτικά η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής:

«Το συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου 2018 εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες που πιστεύουν πως ο όρος “Μακεδονία” δεν θα πρέπει να υφίσταται ως προσδιορισμός του κράτους των Σκοπίων και ο στόχος είναι να εκφραστεί ξεκάθαρα η βούληση του Ελληνικού λαού. Όσον αφορά στις προθέσεις μεμονωμένων και ολιγάριθμων ομάδων, που φέρεται να στοχεύουν στη διοργάνωση αντι-συγκεντρώσεων, η συντονιστική επιτροπή δεν έχει καμία απολύτως ανησυχία, καθώς είναι δεδομένη η εμπιστοσύνη της στην Ελληνική Αστυνομία με την οποία και έχει άριστη συνεργασία. Σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμε όλους τους Έλληνες που θα προσέρθουν στο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου, είτε μεμονωμένα είτε ομαδικά, να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αστυνομικών και των ανθρώπων του συντονιστικού. Θεωρούμε πάνω από δεδομένη την ομαλή διεξαγωγή του συλλαλητηρίου, όπως και ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα σχετικά με την ασφάλεια των συγκεντρωμένων.

Πρόσβαση στο χώρο συγκέντρωσης

Κατόπιν συνεννόησης με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, η πρόσβαση στην Πλατεία Συντάγματος και στον περιβάλλοντα αυτής χώρο για τους προσερχόμενους με μισθωμένα λεωφορεία από την Επαρχία θα γίνεται ως εξής:

Για τα λεωφορεία που θα κατευθύνονται στην Αθήνα από την Νότιο Ελλάδα, μετά από τα Διόδια Μάνδρας, αυτά θα συνοδεύονται (κατά ομάδες των 10 ή 15 λεωφορείων) από περιπολικά της Τροχαίας και της Αμέσου Δράσεως και θα οδηγούνται μέσω των λεωφόρων Κηφισού και Ποσειδώνος στη λεωφόρο Συγγρού. Εκεί με τη βοήθεια και την καθοδήγηση της Τροχαίας, οι επιβαίνοντες σε αυτά θα αποβιβάζονται στο τμήμα της Λεωφόρου Συγγρού από τον σταθμό του Μετρό “Φιξ” έως τη συμβολή αυτής με τη Λεωφόρο Αμαλίας. Από εκεί, οι διαδηλωτές πεζή θα κατευθύνονται προς το χώρο συγκέντρωσης, ενώ τα λεωφορεία με τους οδηγούς τους μόνο θα κατευθύνονται με σκοπό την ασφαλή – φυλασσόμενη στάθμευσή τους στο χώρο του “Tae-kwon-do”. Στο σημείο εκείνο, μπορούν να σταθμεύσουν περί τα 80 λεωφορεία, ενώ τα υπόλοιπα θα σταθμεύουν στο δεξιό ανερχόμενο και κατερχόμενο ρεύμα κυκλοφορίας της λεωφόρου Συγγρού από το ύψος του Μετρό “Φιξ” έως τη συμβολή αυτής με τη Λεωφόρο Αμαλίας.

Για τα λεωφορεία που θα κατευθύνονται στην Αθήνα από την Βόρειο Ελλάδα, μετά από τα Διόδια Αφιδνών, αυτά θα συνοδεύονται (κατά ομάδες) από περιπολικά της Τροχαίας και της Αμέσου Δράσεως και θα οδηγούνται μέσω της λεωφόρου Κηφισίας πλησίον του ξενοδοχείου Χίλτον, για αποβίβαση των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο. Στο “Μπάντμιντον” (στη λεωφόρο Κατεχάκη – Κοκκινοπούλου), θα οδηγούνται τα λεωφορεία για στάθμευση. Στο σημείο αυτό μπορούν να σταθμεύσουν περί τα 300 λεωφορεία. Τα υπόλοιπα θα σταθμεύσουν φυλασσόμενα στο ανερχόμενο της Κοκκινοπούλου, μετά το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και κατόπιν οδηγιών της Τροχαίας, καθώς και στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ».

Συγκεντρώσεις και αντισυγκεντρώσεις την ίδια ώρα

Την ίδια ώρα με το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, θα πραγματοποιήσουν αντισυγκεντρώσεις ομάδες του Αντιεξουσιαστικού χώρου στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου στην ομώνυμη οδό.

Όλη η επικαιρότητα