Οικονομία

Όλες οι αλλαγές στις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Ακούστε το άρθρο
Οι δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα που εξασφαλίζουν το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες αλλά και μια παγίδα για όσους εμφανίζονται ως φιλοξενούμενοι είναι οι δύο βασικές αλλαγές του νέου βασικού εντύπου της φορολογικής δήλωσης Ε1.

Ειδικά για τους φιλοξενούμενους μετά το αλαλούμ που δημιουργήθηκε πέρυσι με το κοινωνικό μέρισμα, οι φορολογούμενοι καλούνται φέτος να δηλώσουν υποχρεωτικά στην Εφορία εάν φιλοξενούν στην κατοικία τους πρόσωπα που είναι μεν υπόχρεα σε φορολογική δήλωση αλλά δεν είναι εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους, όπως για παράδειγμα κάποιο φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο.

Με την κίνηση αυτή, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επιχειρεί να περιορίσει τα φαινόμενα εικονικής φιλοξενίας για λόγους φοροδιαφυγής.

Τα νέα στοιχεία που θα δουν οι φορολογούμενοι στο βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης, το γνωστό Ε1, είναι τα εξής:
Ηλεκτρονικές αποδείξεις (Κωδ. 049-050). Υστερα από δύο χρόνια, ένας γνώριμος κωδικός της φορολογικής δήλωσης επανενεργοποιείται. Πρόκειται για τον κωδικό 049 του πίνακα 7 του Ε1, ο οποίος αφορά τις δαπάνες που έγιναν το 2017 με ηλεκτρονικό χρήμα (κάρτες, e-banking) που εξασφαλίζουν σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες την έκπτωση φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο 8.636 – 9.550 ευρώ. Στο έντυπο Ε1 που θα συμπληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι θα δουν ότι δίπλα στον κωδικό 049 έχει προστεθεί και ο κωδικός 050, ο οποίος αφορά τις δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα που πραγματοποίησε το 2017 η σύζυγος ή το μέλος του συμφώνου συμβίωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες οι τράπεζες θα στείλουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τα στοιχεία για τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα που είχαν πέρυσι οι φορολογούμενοι προκειμένου να φορτωθούν στο Taxisnet. Ο κωδικός 049-050 δεν θα είναι κλειδωμένος. Οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν και να προσθέσουν δαπάνες οι οποίες ενδεχομένως να μην εμφανίζονται, όπως για παράδειγμα πληρωμές που έχουν γίνει με μεταφορά χρηματικών ποσών από τον λογαριασμό τους σε λογαριασμό ελεύθερου επαγγελματία, π.χ. γιατρού, ο οποίος δεν έχει δηλωθεί μέχρι σήμερα ως επαγγελματικός. Στην περίπτωση αυτή ο φορολογούμενος μπορεί να επικαλεστεί τα ενημερωτικά (statements) των τραπεζών.

Οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες μέσω του συγκεκριμένου κωδικού θα διαπιστώσουν αν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο με τις αγορές που πραγματοποίησαν το 2017 με πλαστικό χρήμα (χρεωστική ή πιστωτική κάρτα) ή μέσω e-banking.

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα