Ελλάδα

Ολλανδοί έρχονται τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα για να παραλάβουν πρόσφυγες

Ακούστε το άρθρο

Εβδομήντα αυτοκίνητα και ένα μεγάλο λεωφορείο θα ξεκινήσουν από την Ολλανδία με προορισμό τη Βουλή των Ελλήνων στην Αθήνα με σκοπό να παραλάβουν 150 πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας.

Την παραμονή των Χριστουγέννων οι υπεύθυνοι της πρωτοβουλίας «Ας τους φέρουμε εδώ» που διοργανώνεται από Ολλανδούς πολίτες θα ζητήσουν από τις ελληνικές αρχές να μεταφέρουν στις Κάτω Χώρες το συμβολικό αυτό ποσοστό προσφύγων που διαθέτουν νόμιμα έγγραφα.

«Θεωρούμε ως κατάφωρη αδικία η Ελλάδα η Ιταλία και η Ισπανία που βρίσκονται στην άκρη των ευρωπαϊκών συνόρων να σηκώνουν μόνες τους όλο το βάρος» αναφέρει η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, 10 εκατ. Έλληνες δεν μπορούν να αντέξουν 70.000 πρόσφυγες, την ώρα που η οικονομική κρίση δεν έχει παρέλθει.

«Οι πρόσφυγες πρέπει να διαμοιραστούν σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Από τους 70.000 πρόσφυγες και μετανάστες οι 19.000 διαμένουν υπό άθλιες συνθήκες σε hot spots εκ των οποίων το 45% είναι γυναίκες και παιδιά.
Η Ολλανδία συμφώνησε το 2015 να λάβει 8.712 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017. Τώρα είναι Δεκέμβριος του 2018 και η χώρα έχει δεχθεί μόλις 1755.»

Όπως υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι της εν λόγω πρωτοβουλίας μόνο δυο χώρες της ΕΕ, η Μάλτα και η Φινλανδία έχουν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους έναντι της Ελλάδας και της Ιταλίας. Όλες οι υπόλοιπες απέτυχαν.

Τα οχήματα θα ξεκινήσουν από την Ολλανδία και μέσω Γερμανίας, Σλοβενίας, Κροατίας, Σερβίας και ΠΓΔΜ, θα φθάσουν στην Αθήνα στις 24 Δεκεμβρίου.

Πηγή: protothema 

Όλη η επικαιρότητα