Οικονομία

Όλο το σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Ακούστε το άρθρο

Παρά τους χαμηλούς τόνους που περνάει προς τα έξω κανείς από το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει να κρύψει την ικανοποίηση του από την ανυπομονησία που δείχνουν οι αγορές για την επιστροφή της Ελλάδας στο δανεισμό από τον «ιδιωτικό τομέα».

Το να περνάει η Αθήνα ένα μήνυμα ψυχραιμίας δικαιολογείται από το ότι η συγκυρία είναι μεν θετική αλλά δεν υπάρχουν που ανάγκες που θα πρέπει να καλυφθούν με χρήματα εκτός του δανείου του ESM που παρέχει ένα επιτόκιο κοντά στο 1%.

Επίσης, όσο και αν φαίνεται περίεργο η πρώτη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές δεν φοβίζει τόσο, όσο η… δεύτερη. Το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει με τίποτα να επαναληφθεί η βιασύνη που υπήρξε το 2014 όταν ένα γεγονός στην Πορτογαλία είχε οδηγήσει την έκδοση του τριετούς ομολόγου αναφοράς του Ιούνιο το οποίο λήγει στις 17 του μήνα σε επιτόκιο 4,95% ενώ η πρώτη έκδοση για πενταετές ομόλογο είχε κλείσει με μεγάλο ξένο ενδιαφέρον και επιτόκιο και επιτόκιο 4,75% παρότι αφορούμε μεγαλύτερη διάρκεια ομολόγου.

Το οικονομικό επιτελείο μιλά όχι τόσο για μια δοκιμαστική έξοδο αλλά για ένα μίνι πλάνο δανεισμού ενός έτους με τρεις ή τέσσερις εκδόσεις μέχρι και τον Αύγουστο του 2018 ώστε η πλήρης επάνοδος στις αγορές να έρθει ως φυσική συνέπεια και με μικρότερο ρίσκο (και άρα χαμηλότερα επιτόκια) αφού οι Ελλάδα έχει σημαντικές υποχρεώσεις από τα μέσα του 2019 και μετά.

Το ενδιαφέρον των αγορών είναι αυτονόητο αφού η Ελλάδα , παρά την σημαντική πτώση των επιτοκίων που είχαν με από τον Μάιο προσφέρει αποδόσεις που δεν θα βρουν σε καμμία άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Το ζητούμενο όμως είναι οι ξένοι θεσμικοί να συνεχίζουν να δηλώνουν παρόντες και στις επόμενες εκδόσεις κρατικών ομολόγων.

Μέχρι στιγμής το επιτοκίου του διετούς εντόκου μειώθηκε χθες στα 3,64% από 3,71% που ήταν μια μέρα πριν ενώ το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου μειώθηκε χθες στο 5,23% από 5,34% που ήταν μια ημέρα πριν . Την διάθεση των αγορών αποτυπώνει και η έκδοση του των τρίμηνων εντόκων το οποίο είχε μεγάλη μείωση του επιτοκίου στο 2,33% έναντι 2,74% της προηγούμενης έκδοσης του Ιουνίου και καλύφθηκε κατά 59% από ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Συνεχίζονται οι καλές ειδήσεις από το εξωτερικό

Στο μεταξύ ενώ ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης βλέπει ξένους θεσμικούς στο Λονδίνο οι εκπρόσωποι των δανειστών συνεχίζουν να ενισχύουν το θέμα της δοκιμαστικής εξόδου .

Το κολλέγιο των Επιτρόπων σε χθεσινή συνεδρίαση του αποφάσισε την άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα όπου εισήλθε με κάποιες διακοπές από το 2005 και μετά και έμεινε μόνιμα μετά το 2009 . Μπορεί η κίνηση να μην έχει ουσιαστικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα αλλά δίνει ένα σαφώς θετικό μήνυμα .

Ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, δήλωσε: «Οι συστάσεις μας για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα είναι άλλο ένα θετικό σημάδι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης στη χώρα. Καλώ την Ελλάδα να αξιοποιήσει τα επιτεύγματά της και να συνεχίσει να ενισχύει την εμπιστοσύνη στην οικονομία της, σημαντικό στοιχείο για την προετοιμασία της επιστροφής της στις χρηματοπιστωτικές αγορές»

Ο κ Μοσχοβισί στις δηλώσεις που έκανε μετά την συνεδρίαση και ερωτώμενος για το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές εμφανίστηκε σίγουρος

«Είναι προφανώς το επόμενο βήμα»,σημείωσε για να προσθέσει «Οι επενδυτές πήραν δυο ισχυρά σήματα με την εκταμίευση της δόσης και την έξοδο από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος: Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της. Είναι όλο και πιο αξιόπιστη χώρα και με πληθυσμό με πολύ ταλέντο μπορείς να εμπιστευτείς αυτή τη χώρα».

Επόμενο βήμα θα είναι η αναμενόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Standard & Poors την επόμενη Παρασκευή 20 του μήνα.

enikos.gr

Όλη η επικαιρότητα