Ομογένεια

«Όλοι οι μήνες είν’ καλοί, όλοι να ’χουν την ευχή» από την Εστία Βελιγραδίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

belgr_3.jpg
Ακούστε το άρθρο

Αφιέρωμα στους δώδεκα μήνες του χρόνου μέσα από ελληνικά παραμύθια, έθιμα, παροιμίες, τραγούδια και σύμβολα παρουσίασε η Εστία Βελιγραδίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού από τις 15 Δεκεμβρίου 2014 έως τις 13 Φεβρουαρίου 2015, με την επιμέλεια της Εύης Γεροκώστα.

Κάθε μήνας και μια ιστορία, ένα άκουσμα, μια γεύση, μια μυρωδιά, μια εικόνα. Η παρουσίαση των δώδεκα μηνών του χρόνου συνοδευόταν από προβολή ενός σύντομου βίντεο με θέμα τα έθιμα της Ελλάδας, παραδοσιακές και έντεχνες μουσικές για τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα, αναμνηστικό υλικό και το «δέντρο των μηνών», μια αναπαράσταση των εθίμων μέσα από συμβολικά αντικείμενα. 

Σημαντικό μέρος του υλικού του αφιερώματος αντλήθηκε από το Ημερολόγιο «Όλοι οι μήνες είν’ καλοί, όλοι να ’χουν την ευχή: Λαϊκά παραμύθια για τους δώδεκα μήνες», που κυκλοφόρησε το 2008 από τις εκδόσεις Αρμός σε ανθολόγηση-επιμέλεια των συγγραφέων και αφηγητριών Εύης Γεροκώστα και Χριστίνας Φραγκεσκάκη και σε εικονογράφηση του Γιώργου Κόρδη. 

Το ταξίδι αυτό μέσα από την ελληνική λαϊκή παράδοση διοργανώθηκε με αφορμή τα εγκαίνια του νέου χώρου της Εστίας Βελιγραδίου. 

Επιμέλεια δημοσιεύματος: Βάσω Ν. Χαριτοπούλου


Όλη η επικαιρότητα