Αχαϊα Ηλεία

Δρομολογείται η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Πατρών – Πύργου

Ακούστε το άρθρο

Το θέμα της επαναλειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής Πατρών – Πύργου, προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ συζητήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν χθες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ, Παναγιώτη Θεοχάρη.

Όπως έγινε γνωστό από την Περιφέρεια, διαπιστώθηκε πως υπάρχει ωριμότητα και σύντομα δρομολογούνται όλες οι διαδικασίες για την ένταξή του στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Δυτική Ελλάδα 2014-2020”.

Η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής θα γίνει, σύμφωνα πάντα με την Περιφέρεια, όπως έχει συμφωνηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, δηλαδή με συγχρηματοδότηση -εξ ημισείας- από τις δυο διαχειριστικές αρχές, της Περιφέρειας και του υπουργείου, ενώ οι πόροι που θα προέλθουν από κάθε επιχειρησιακό πρόγραμμα, θα είναι της τάξης των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ.

Όσον αφορά το θεματικό τρένο Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία, που έχει ήδη περιληφθεί στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση της περιοχής, είναι σε ισχύ ανοικτή πρόσκληση από ειδική υπηρεσία διαχείρισης του ΠΕΠ “Δυτική Ελλάδα 2014-2020”.

Ο ΟΣΕ, σύμφωνα με την Περιφέρεια, έχει ήδη καταθέσει πρόταση σε ότι αφορά στο σκέλος της ανακατασκευής της μετρικής γραμμής και τα αυτόματα συστήματα ισόπεδων διαβάσεων και απομένει η κατάθεση αντίστοιχης πρόσκλησης και από τη ΓΑΙΑΟΣΕ για το κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού Πύργου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Απόστολου Κατσιφάρα με τον Παναγιώτη Θεοχάρη συζητήθηκε και η επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου από την Πάτρα έως την Κάτω Αχαΐα που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Μαΐου. Μάλιστα θα γίνει δοκιμαστική λειτουργία του τρένου, παρουσία επιβατών.

Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στη συνάντηση, μέσα στον Μάρτιο θα ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές λειτουργίες των αυτόματων συστημάτων ισόπεδων διαβάσεων, ενώ ήδη έχει ολοκληρωθεί το πρώτο υποέργο που αφορούσε στην αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής από τον σταθμό του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, έως την Κάτω Αχαΐα, με παράλληλη διαμόρφωση – αναβάθμιση των αποβάθρων σε ενδιάμεσους σταθμούς.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 5,3 εκατ. ευρώ και το δεύτερο υποέργο του αφορά στην “προμήθεια και εγκατάσταση νέων αυτόματων συστημάτων ισόπεδων διαβάσεων και αποκατάσταση λειτουργίας των υπαρχόντων”.

Όλη η επικαιρότητα