Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Δαφνιώτισσα και Γεράκι – Νέα εστία φωτιάς στα Λυμπεραίϊκα (PHOTOS – VIDEO)

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, στα δύο πύρινα μέτωπα που μαίνονται από χθες στην Ηλεία.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε τη Δευτέρα συνέχισε να καίει σε χαράδρα μέχρι και το πρωί με την κατάσβεση από πεζοπόρα τμήματα να είναι πολύ δύσκολη.

Στην φωτιά στην Ανάληψη, νέο πύρινο μέτωπο ξέσπασε το πρωί, αλλά ευτυχώς χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των δυνάμεων της Π.Υ., δεν πήρε έκταση.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή Δαφνιώτισσα Αμαλιάδας, αυτή την ώρα επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 32 οχήματα, 33 άτομα πεζοπόρο τμήμα ενώ τις προσπάθειες συνδράμουν από αέρος, τρία ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη.

Μετά την ολονύχτια μάχη η εικόνα είναι καλύτερη και δεν απειλούνται μέχρι αυτή την στιγμή κατοικίες. Σύμμαχος είναι ο καιρός, καθώς δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Στο δεύτερο πύρινο μέτωπο, που ξέσπασε αργότερα χθες το μεσημέρι, μεταξύ των περιοχών Γεράκι και Ανάληψη, επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 14 οχήματα και 6 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Εμπρηστές θέλουν να κάψουν και πάλι την Ηλεία

Εμπρηστές έχουν βάλει στόχο να κάψουν και πάλι την Ηλεία. Χθες ξεσπασε φωτιά στην Δαφνιώτισσα σε δασική έκταση,  και τρεις ώρες αργότερα στην Ανάληψη επίσης σε δασική έκταση. Δικαιολογημένα αξιωματικοί της ΠΥ μιλούν για ένα καλά οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών.

Στις χθεσινές πυρκαγιές που βρίσκονταν μέχρι αργά το βράδυ σε εξέλιξη, χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές υπήρχε άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων και σωστός συντονισμός από τον δήμο Ήλιδας, την αστυνομία και την Περιφέρεια.

Άμεση κινητοποίηση

Η φωτιά στη Δαφνιώτισσα, ξεκίνησε λίγο μετά τις 13.30 σε δασική έκταση  στην Δαφνιώτισσα. Γρήγορα παίρνει διαστάσεις. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επίγειες και εναέριες κινητοποιούνται άμεσα και φθάνουν στο σημείο αρχικά με 15 οχήματα, 30 άνδρες ενώ από αέρος επιχειρούν δύο Καναντέρ , ένα ελικόπτερο και  ένα Ericson.  Επικεφαλής ο διοικητής της ΠΥ Αμαλιάδος κ Κώστας Χριπάτσιος ενώ στη συνέχεια φθάνουν στο σημείο ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής, Κώστας Κυριακόπουλος και ο  Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Πύραρχος, Γιάννη Καραμαλίκης.

Σωστός συντονισμός

Προς στιγμή η φωτιά δείχνει να απειλεί τον οικισμό των περίπου 200 κατοίκων. Τα σπίτια που βρίσκονται στην πλαγία του βουνού εκκενώνονται για προληπτικούς λόγους. Οι κάτοικοι του οικισμού παραμένουν στα σπίτια τους ενώ ο δήμος Ήλιδας έχει φροντίσει και βρίσκονται στην  μικρή πλατεία του χωριού δύο λεωφορεία για να απομακρύνουν αν χρειαστεί τους κατοίκους. Τελικά δεν χρειάστηκε.  Πάντως και από τον δήμο υπήρχε σωστός συντονισμός. Να τονιστεί ότι υπήρχαν και μεγάλα χωματουργικά για να επενέβαιναν αν χρειαζόταν, ενώ ανοίχτηκε και αντιπυρική ζώνη..

Η φωτιά δεν πλησίασε το χωριό, άλλαξε μέτωπο και συνέχισε να καίει την δασική περιοχή προς τις κεραίες. Αργά το βράδυ τέθηκε υπό μερικό έλεγχο και οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονταν όλο το βράδυ σε επιφυλακή. Ευτυχώς που οι άνεμοι στην περιοχή ήταν σχετικά μικρής έντασης (4 μποφόρ)

Την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν οχήματα του δήμου Ήλιδας από την πρώτη στιγμή ενώ από τους πρώτους που έφθασαν στο σημείο ήταν ο δήμαρχος κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος. Επίσης στην Δαφνιώτισσα έφθασε ο  Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Κατσιφάρας και οι αντιπεριφερειάρχες κ. Πάνος Μπράμος και Κώστας Μητρόπουλος. Επί τόπου έγινε έκτακτο συντονιστικό.

Δήλωση δημάρχου

Ο δήμαρχος Ήλιδας κ Χρήστος Χριστοδουλόπουλος δήλωσε το μεσημέρι από τον τόπο της φωτιάς:: «Δεν υπάρχει κίνδυνος για το χωριό,  δεν χρειάστηκε να εκκενωθεί το χωριό, μίλησα με τον διοικητή της πυροσβεστικής του νομού και πράγματι μου είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Μηχανήματα έργων έφτιαξαν μια αντιπυρική ζώνη για να διασφαλίσουμε το χωριό γιατί μέλημά μας βασικά είναι η ασφάλεια των πολιτών. Ευτυχώς ο αέρας δεν γύρισε την φωτιά προς το χωριό. Το πύρινο μέτωπο είναι προς τον επαρχιακό δρόμο στην περιοχή που είναι το εκτροφείο θηραμάτων και επιχειρούν δύο καναντέρ το «Erickson» και ένα ακόμη ελικόπτερο και επιπλέον έρχονται και άλλα δύο από Ελευσίνα. Έχουμε και δύο λεωφορεία στην πλατεία του χωριού για τους κατοίκους αν χρειαστεί, τα μηχανήματα έργων και τις υδροφόρες»

Δύσκολη νύχτα στην Ανάληψη

Σε μια γνώριμη περιοχή των εμπρηστών, την Ανάληψη, ξέσπασε χθες λίγο πριν τις 5 το απόγευμα  φωτιά ενώ μεγάλο μέρος των Πυροσβεστικών δυνάμεων επιχειρούσαν στο μέτωπο της Δαφνιώτισσας.

Το δεύτερο μέτωπο λοιπόν, αυτή τη φορά εμφανίστηκε στο πευκόφυτο δάσος ανάμεσα στις περιοχές Γεράκι και Ανάληψη. Κοντά στο μοναστήρι και περίπου 1 χιλιόμετρο από το χωριό Ανάληψη. Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής εκτιμούν πως πρόκειται για εμπρησμό. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει γίνει στόχος πολλές φορές τα τελευταία χρόνια.

Στο σημείο έσπευσαν και επιχειρούσαν 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρο, ενώ τις προσπάθειες κατάσβεσης ενίσχυαν από αέρος το ελικόπτερο Erickson  και δύο Canadair. Ο δρόμος προς το χωριό έκλεισε από την αστυνομία  γιατί η φωτιά κατέκαιγε τα πεύκα που βρίσκονταν αριστερά και δεξιά της οδού. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν και δίνουν μέχρι τα ξημερώματα σήμερα σκληρή μάχη με την φωτιά, αφού η περιοχή είναι πευκόφυτη.

Τις προσπάθειες κατάσβεσης συντόνιζαν ο υποστράτηγος της Πυροσβεστική, Κώστας Κυριακόπουλος, σε συνεργασία με τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Πύραρχο, Γιάννη Καραμαλίκη. Στην περιοχή μετέβησαν ο περιφερειάρχης κ. Απόστολος Κατσιφάρας, οι αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Πάνος Μπράμος και Κώστας Μητρόπουλος ο δήμαρχος Ήλιδας και αντιδήμαρχοι.

Δείτε Φωτογραφίες και Βίντεο

(από αριστερά: Δήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών: Παν. Μπράμος, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης: Κώστας Μητρόπουλος)

Διαβάστε ακόμη

Αμαλιάδα: Σε ύφεση η φωτιά στη Δαφνιώτισσα – Υπό έλεγχο στην Ανάληψη [ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ]