Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η Ολυμπία Αθλητική Πόλη της Ευρώπης για το 2018

Ακούστε το άρθρο

Τον σημαντικό τίτλο της Αθλητικής Πόλης της Ευρώπης κέρδισε η Ολυμπία για το 2018.  Η επιτυχία αυτή αφενός μεν αποτελεί αναγνώριση του ρόλου που πρέπει να έχει η γενέτειρα των ολυμπιακών αγώνων στο σύγχρονο αθλητικό γίγνεσθαι αφετέρου δε μετατρέπει την Ολυμπία και γενικότερα τον νομό Ηλείας σε κέντρο αθλητικών δραστηριοτήτων με ευρωπαϊκή προβολή.

Η σχετική επιστολή  του προέδρου της ACES Europe, κου Torsten Rasch προς τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας κο Ευθύμιο Κοτζά που έφθασε  στα γραφεία του δήμου γέμισε με ικανοποίηση τους ιθύνοντες της δημοτικής αρχής, αφού μια προσπάθεια μηνών είχε αίσιο τέλος.

Ο κος Torsten Rasch αναφέρει μεταξύ άλλων:

Αγαπητέ Δήμαρχε,
Έχουμε την τιμή να ανακηρύξουμε την πόλη της Ολυμπίας ως Ευρωπαϊκή Πόλη Αθλητισμού 2018.

Σας συγχαίρουμε για την απόκτηση του τίτλου καθώς η πόλη σας αποτελεί πραγματικά ένα καλό παράδειγμα του αθλητισμού για όλους ως μέσο υγείας, εκπαίδευσης και σεβασμού, αξίες που είναι οι κύριοι στόχοι της ACES Europe.

Για το λόγο αυτό, σας προσκαλούμε στην Απονομή Βραβείων της ACES EUROPE στις 6 Δεκεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Πολλοί άνθρωποι θα παρακολουθήσουν την εκδήλωση, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Υπουργών, δημάρχων και διαφόρων αρχών. Η Μασσαλία 2017 θα παραδώσει τον τίτλο της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας αθλητισμού στη Σόφια 2018 κατά την διάρκεια αυτής της μεγάλης τελετής.

Επιπλέον, όλες οι βραβευμένες πόλεις θα λάβουν τον τίτλο και τη σημαία τους για το 2018. Ο δήμαρχος της Σόφιας ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Αθλητισμού 2018 θα είναι επίσης εκεί. Η  πόλη της Βουδαπέστη 2019 και της Μάλαγα 2020 θα παρουσιάσουν σύντομα το αθλητικό πρόγραμμά τους για τα επόμενα χρόνια. Τέλος θα ανακοινώσουμε την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Αθλητισμού για το 2021 με τις υποψηφιότητες της Λισαβόνας και της Χάγης.

Αυτή θα είναι η ιδανική ευκαιρία για να ανταλλάξετε εμπειρίες και να αλληλεπιδράσετε με τους δήμους που θα φιλοξενήσουν τον επόμενο τίτλο.

Κε Δήμαρχε

Η πόλη σας είναι πλέον ευπρόσδεκτη στην οικογένεια ACES EUROPE. Χρειαζόμαστε την συμμετοχή σας ως πόλη-μέλος και θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε επίσης ότι έχουμε δημιούργησε μια νέα διάκριση που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Πόλη Αθλητισμού της Χρονιάς, που σημαίνει ότι η καλύτερη βραβευμένη πόλη του 2018 θα αναγνωριστεί το επόμενο έτος ως πόλη αναφοράς από άποψη του αθλητισμού στην Ευρώπη.

Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας και ανυπομονούμε να σας καλωσορίσουμε
στις Βρυξέλλες στις 6 Δεκεμβρίου, στις 17.30, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η  ACES Europe  είναι ως γνωστόν, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τις Βρυξέλλες που κάθε χρόνο από το 2001 βραβεύει Ευρωπαϊκές Πόλεις με βάση την ανάπτυξη του αθλητισμού.

Ο Δήμαρχος Ολυμπίας κος Ευθύμιος Κοτζάς σχολιάζοντας την Ευρωπαϊκή αθλητική βράβευση της Ολυμπίας τόνισε.

«Αποτελεί αναγνώριση της αναγκαιότητας του ρόλου που πρέπει να παίζει το αξιακό αθλητικό υπόβαθρο της Ολυμπίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Αποτελεί επίσης  συνέχεια της προσπάθειας της δημοτικής αρχής για ενεργότερη παρουσία της γενέτειρας του ολυμπισμού στο αθλητικό γίγνεσθαι της Ευρώπης. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί εντατικότερα και το 2018 με κυρίαρχους στόχους την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την επαναλειτουργία του ολυμπιακού μουσείου αλλά και την μόνιμη σύνδεση της Ολυμπίας με τους παγκόσμιου παιδικούς αγώνες, για το οποίο ετοιμάζουμε σειρά προτάσεων προς το διοικητικό συμβούλιο του παγκόσμιου αυτού θεσμού».

Όπως τόνισε και ο υπεύθυνος για τα αθλητικά θέματα του δήμου Αντώνης Χρυσανθακόπουλος, η επιλογή αυτή της Ολυμπίας είναι μεγάλη πρόκληση για όλους μας. Πρόκληση γιατί πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να σηκώσουμε με επιτυχία το βάρος τέτοιων υψηλών προδιαγραφών αθλητικών εκδηλώσεων και να διαδώσουμε μέσω του αθλητισμού τις αξίες αυτού του τόπου. Ακόμα η περιοχή μας μπορεί να καταγραφεί ως τόπος διοργάνωσης αθλητικών εκδηλώσεων που προωθούν και τον αθλητικό τουρισμό.

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε τον πλήρη φάκελο αθλητικών δράσεων στα πλαίσια του παραπάνω προγράμματος. Πρώτη μας επιλογή θα είναι η συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας για την συνδιοργάνωση τελικών μαθητικών αγώνων στην Ολυμπία.

Να υπενθυμίσουμε ότι την υποψηφιότητα της Ολυμπίας στήριξαν σημαντικά πρόσωπα όπως:

Έλενα Κουντουρά, Υπουργός Τουρισμού, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρο Ζαγοράκης, Ευρωβουλευτής , Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος Ε.Ο.Ε, Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντή Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Κωνσταντίνος Νικολούτσος, πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας, κ. Γερμανός, Μητροπολίτης Ηλείας, John Suthers, δήμαρχος Αδελφής Πόλης Colorado Springs, Jojiro Kato, δήμαρχος Αδελφής Πόλης Ιναζάβα και Herbert Jakob, δήμαρχος Αδελφής Πόλης Γκροσσοστάιν, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο Mr. Torsten Rasch πρόεδρος των Παγκόσμιων Παιδικών Αγώνων κ.ά.

Όλη η επικαιρότητα