Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Ολυμπία Οδός: Η Πάτρα βγαίνει από την πολυετή απομόνωση – Τι μένει να υλοποιηθεί

Ακούστε το άρθρο

Με τη λειτουργική παράδοση της Ολυμπίας Οδού, η απόσταση μεταξύ Πάτρας – Αθήνας, μειώθηκε πλέον στη 1,5 ώρα και η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και της βόρειας Πελοποννήσου, αποκτούν έναν ενιαίο σύγχρονο αυτοκινητόδρομο συνολικού μήκους 202 χλμ, με 12 σήραγγες μήκους 18 χλμ, 43 νέες γέφυρες, 133 διαβάσεις, 23 γέφυρες και 13 νέους ανισόπεδους κόμβους.

Το συνολικό κόστος του αυτοκινητόδρομου μαζί με το κόστος των απαλλοτριώσεων ανέρχεται σε 2 δισ. 57 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να διευκρινίζεται αν σε αυτό περιλαμβάνονται και τα χρήματα που έχουν πληρώσει μέχρι σήμερα στα διόδια οι χρήστες.

Συγκεκριμένα, το κατασκευαστικό κόστος (περιλαμβανομένων και των εκτελεσθεισών παλαιότερα εργασιών του τμήματος Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα) ανέρχεται σε 1,834 δισ. ευρώ και το κόστος των απαλλοτριώσεων 223 εκ. ευρώ.

Το γεγονός πάντως είναι ότι με την παράδοση του αυτοκινητόδρομου, έληξε η πολυετής απομόνωση της Πάτρας, της Δυτικής Ελλάδας, της Ηπείρου και των Επτανήσων, όπως και η αγωνία του ατυχήματος, σε έναν δρόμο που έχει ποτιστεί με αίμα.

ΤΙ ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ

Η χθεσινή παράδοση της Ολυμπίας Οδού περιλαμβάνει την παράδοση σε κυκλοφορία του συνόλου του αυτοκινητοδρόμου μήκους 120 χιλιομέτρων, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ) ανά κατεύθυνση και πλήρως αποπερατωμένες και σε λειτουργία τις 12 νέες σήραγγες.

Λειτουργική παράδοση σημαίνει ότι ακόμη και στις παρακάτω θέσεις που δεν είναι ακόμα πλήρως ολοκληρωμένες, οι οδηγοί θα μπορούν να κινούνται με ασφάλεια, καθώς ήδη περιλαμβάνουν δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και πλήρως διαχωρισμένο οδόστρωμα.

Πρόκειται ουσιαστικά για έξι χιλιόμετρα συνολικά και προσδιορίζονται στα παρακάτω σημεία:

ΣΤΟ ΔΕΡΒΕΝΙ Του Βόρειου κλάδου του αυτοκινητοδρόμου στην περιοχή μεταξύ της Ανατολικής και Δυτικής διασταύρωσης με τη Σιδηροδρομική Γραμμή Υψηλών Ταχυτήτων στην περιοχή Δερβένι σε μήκος 2,5 χλμ. περίπου όπου όμως η κυκλοφορία θα διεξάγεται σε δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση. Η ολοκλήρωση του κλάδου αυτού θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί από την ΕΡΓΟΣΕ το τεχνικό εξόδου της σιδηροδρομικής σήραγγας που βρίσκεται κάτω από τον Αυτοκινητόδρομο.

ΣΤΙΣ ΚΑΜΑΡΕΣ
Της περιοχής διασταύρωσης του αυτοκινητοδρόμου με την σιδηροδρομική γραμμή στην περιοχή Καμάρες Αιγιαλείας σε μήκος 1,0 χλμ περίπου, όπου επίσης η κυκλοφορία θα διεξάγεται σε δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση μέχρι την ολοκλήρωση του τεχνικού Άνω Διάβασης της σιδηροδρομικής γραμμής.
ΣΤΑ ΑΡΑΧΩΒΙΤΙΚΑ Της περιοχής Αραχωβίτικων σε μήκος 1,5 χλμ περίπου.
ΣΤΟ ΡΙΟ Ορισμένων κλάδων του Ανισόπεδου Κόμβου του Ρίου, στον οποίο θα είναι ολοκληρωμένοι και σε κυκλοφορία οι δύο κύριοι υπόγειοι κλάδοι που συνδέουν την Αθήνα με τη γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου.
ΣΤΟ ΚΑΜΑΡΙ Της περιοχής Καμαρίου Κορινθίας όπου ο κλάδος του αυτοκινητοδρόμου από Πάτρα προς Αθήνα θα είναι ολοκληρωμένος και σε λειτουργία ενώ ο κλάδος από Αθήνα προς Πάτρα θα κυκλοφορείται επί της ΝΕΟ σε μήκος περίπου 1 χλμ.
ΑΣΦΑΛΤΙΚΑ Επίσης δεν έχει ολοκληρωθεί η διάστρωση της αντιολισθηρής στρώσης σε κάποια τμήματα μεταξύ του κόμβου Ακράτας και Ρίου. Στα τμήματα αυτά θα υπάρχουν ολοκληρωμένες τέσσερις ασφαλτικές στρώσεις γεγονός που καθιστά απόλυτα λειτουργικό και ασφαλή τον αυτοκινητόδρομο για τους χρήστες.
Πηγή: Εφημερίδα Πελοπόννησος

Όλη η επικαιρότητα