Ολυμπία: Η «Σακίρα» και τα άλλα άτυχα ζώα

   Όταν κάποιος δολοφονεί ένα ανυπεράσπιστο ζώο όπως η μικρή «Σακίρα», χωρίς λόγο και αφορμή, τότε σίγουρα θα μπορούσε να κάνει κακό και σε άνθρωπο.

Το φαινόμενο θανάτωσης σκύλων στην Ολυμπία έχει αρχίσει να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, με τους κατοίκους να εκφράζουν την ανησυχία τους για τα παιδιά τους που παίζουν στις γειτονιές και θα μπορούσαν να είχαν πάθει καό αλλά και την οργή και αγανάκτηση τους γι’ αυτούς τους ανθρώπους (;) που θανατώνουν ζώα και για εκείνους που, ενώ έχουν την ευθύνη δεν δίνουν λύση.

   Τους τελευταίους μήνες, στους δρόμους της πόλης και στις γειτονιές κυκλοφορούν πολλά αδέσποτα, τα οποία βέβαια έχουν στειρωθεί και εμβολιαστεί. Τα περισσότερα είναι φιλικά με τον κόσμο και δεν είναι λίγοι οι τουρίστες που θα τα χαϊδέψουν και θα παίξουν μαζί τους στις βόλτες τους στην Ολυμπία. Κατά καιρούς, οι επαγγελματίες αλλά και οι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για εκείνα που είναι λιγότερα φιλικά, καλώντας τους αρμόδιους του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας να δώσουν λύση, συγκεντρώνοντας τα ζώα σ’ ένα χώρο. Κάτι για το οποίο – παρά τις πολλές συζητήσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς – δεν έχει δοθεί λύση ακόμα. Δεν είναι λίγοι δε εκείνοι που τα έχουν «υιοθετήσει» και τα φροντίζουν, προσφέροντάς τους λίγη τροφή και νερό….

Μαζικές θανατώσεις

   Το μεσημέρι της Πέμπτης, η μικρή Σακίρα της Μαρίκας Κριτσέλη, ένα συμπαθέστατο και φιλήσυχο τσοπανόσκυλο ενός έτους, δολοφονήθηκε, όταν έφαγε δηλητηριασμένη τροφή, στον χώρο που – ουσιαστικά ζει και κινείται. Η Σακίρα, βρίσκεται πάντα δεμένη, έξω από το κατάστημα της κας Κριτσέλη, όταν η ίδια τη μετέφερε σε χώρο στάθμευσης οχημάτων της οικογενειακής επιχείρησης για την ανάγκη της, λίγα μόλις μέτρα από την πόρτα του καταστήματος. «Έφαγε τη φόλα  στο χώρο που είχα. Την ίδια ώρα που είχα το δικό μου στον κτηνίατρο και προσπαθούσαμε να το σώσουμε, μάθαμε ότι έχουν θανατώσει 2 ή 3 ακόμα την ίδια ημέρα. Είναι κλασικές συντονισμένες προσπάθειες θανάτωσης ζώων που – δυστυχώς – παρατηρούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα στην πόλη και αυτό είναι λυπηρό», λέει η κα Κριτσέλη,

Δεν έκρυψε όμως και τη δυσαρέσκειά της για την αδυναμία ή αδιαφορία (;) των αρμόδιων να δώσουν λύσεις όταν υπάρχουν Ευρωπαϊκά Προγράμματα και Χρηματοδοτήσεις για την φροντίδα των αδέσποτων.

Ούτε σκύλος, ούτε…γάτα

Η Σακίρα, ήταν υπερβολικά φιλική. Όλοι έπαιζαν μαζί της στη γειτονιά, έπαιζε με τα παιδιά δεν ενοχλούσε κανέναν και κανένας δεν είχε κάνει ποτέ παράπονο. Είχα πάντα το λουρί της και καθόταν ήσυχα έξω από την πόρτα. Ακόμα και οι τουρίστες έπαιζαν και φωτογραφίζονταν μαζί της. Δυστυχώς, δεν τα κατάφερε, αφού όπως αποδείχθηκε, το δηλητήριο που είχα φάει ήταν πολύ ισχυρό φυτοφάρμακο.

Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό δεν υπάρχει στη γειτονιά ούτε μια γάτα. «Ταΐζαμε κάποιες γάτες στη γειτονιά και όσο κυκλοφορούσαν εδώ δεν υπήρχε ούτε ποντίκι, ούτε φίδι. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο ζώο στην επαρχία. Τις θανάτωσαν όλες κι αυτές με αποτέλεσμα, τακτικά, να βλέπουμε και ποντικούς στους δρόμους και ανησυχούμε», λέει η κα Κριτσέλη.

Φόβος για τα παιδιά

Πέρα όμως από την απάνθρωπη και καταδικαστέα πράξη θανάτωσης ανυπεράσπιστών ζώων, πέρα από την οργή και αγανάκτηση που υπάρχει, οι κάτοικοι δεν κρύβουν και την ανησυχία τους για την ασφάλεια των παιδιών. «Εδώ κάθε απόγευμα παίζουν παιδάκια. Τι θα γινόταν αν κάποιο παιδί χωρίς να ξέρει ακουμπούσε το δηλητήριο και μετά, στο παιχνίδι, έβαζε τα χέρια του στο στόμα; Πρέπει να πάθει κάποιο παιδί κάτι κακό για να καταλάβουν πόσο καλό κάνουν κάποιοι;», αναρωτιέται η ίδια, ενώ ο Γιώργος Μπούσδας, κάτοικος της περιοχής χαρακτηρίζει τουλάχιστον «θλιβερό» να συμβαίνουν τέτοια πράγματα, στο κέντρο της Ολυμπίας, όπου καθημερινά κυκλοφορούν εκατοντάδες τουρίστες και μικρά παιδιά. «Δίπλα από το σημείο που θανατώθηκε η Σακίρα παίζουν παιδιά. Το ίδιο συμβαίνει και 20 μέτρα παραπέρα, στην Παιδική Χαρά και στο προαύλιο της εκκλησίας», λέει ο ίδιος, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την ασφάλεια των παιδιών και καλεί τους αρμόδιους «…να δώσουν την δέουσα προσοχή και την ενδεδειγμένη λύση πριν χαθούν και ανθρώπινες ζωές».

Δημοσιογράφος της εφ.Πατρίς