Γ Εθνική

Ολυμπιακός Ζαχάρως: Στο επίκεντρο της ανάπτυξης του ποδοσφαίρου μέσω του δικτύου Smart Football

Ακούστε το άρθρο

Η μοναδική στην Πελοπόννησο ομάδα και περιοχή η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα Smart Foootball είναι η Ζαχάρω και η Ακαδημία του Ολυμπιακού.

Ο σύλλογος της Ζαχάρως, φέρνει μια επανάσταση στο επίπεδο των τμημάτων ανάπτυξης όχι μόνο στη νότια Ηλεία, αλλά στην Πελοπόννησο γενικότερα, προετοιμάζοντας και παρουσιάζοντας το πρόγραμμα Smart Foootball στο οποίο θα συμμετάσχει, καθώς και τη συνεργασία με τον εγνωσμένης αξίας προπονητή Νίκο Τζώτζιο, ο οποίος θα αναλάβει επικεφαλής της Ακαδημίας, ευρισκόμενος σε διαρκή συνεργασία και μετέχοντας εξάλλου και στο επιτελείο του προπονητή της μεγάλης ομάδας, Άρη Ρουμελιώτη.

Το Smart Football, είναι ένα διεθνές δίκτυο ακαδημιών, ένα πρόγραμμα της Καταλανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, στο οποίο θα ενταχθεί από τη νέα σεζόν και ο Ολυμπιακός Ζαχάρως. Από τη Βαρκελώνη ξεκίνησε η τελευταία «επανάσταση» στο ποδόσφαιρο με τον τρόπο παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρντιόλα και οι Καταλανοί ξαναχτυπούν, αυτήν τη φορά επί ελληνικού εδάφους, με το «Smart Football», που σημαίνει «έξυπνο ποδόσφαιρο». Τι θα πει αυτό με δυο λέξεις; Πρώτα σκέφτεσαι και μετά παίζεις. Διότι, όπως είπε ο αείμνηστος μέντορας του εγκεφαλικού ποδοσφαίρου, «ιπτάμενος Ολλανδός» Γιόχαν Κρόιφ, «το ποδόσφαιρο παίζεται με το μυαλό και τα πόδια απλά υπακούουν».

                               Η μεθοδολογία του «Smart Football»

Έχει ως πρωταρχικό στόχο την ενδυνάμωση του εγκεφάλου, προκαλώντας διορθωτικές αλλαγές στη σκέψη του, που σκοπό έχει να ελέγξει όλα τα απρόβλεπτα που μπορούν να συμβούν κατά τη διάρκεια ενός ματς. Ο Νίκος Τζιώτζιος σχετικά για το θέμα έχει τοποθετηθεί ως εξής:  «Ο 21ος αιώνας χαρακτηρίζεται ως ο αιώνας του εγκεφάλου και εμείς έχουμε πλήρη επίγνωση αυτού. Το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα. Η πλαστικότητα του εγκεφάλου μάς δίνει τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσουμε τον εγκέφαλο των αθλητών από τα πρώτα στάδια της ζωής τους και να τον προσαρμόσουμε στην πραγματικότητα του παιχνιδιού».

Το όλο πρότζεκτ έχει και νευροεπιστημονική προσέγγιση, καθότι από το «Smart Football» έχουν αφαιρεθεί όλες οι ασκήσεις στις οποίες δεν υπάρχει δραστηριότητα του εγκεφάλου, ενώ το οτιδήποτε γίνεται έχει ως βάση προβλήματα στα οποία οι προπονητές δεν δίνουν τη λύση αλλά, αντίθετα, βοηθούν τους αθλητές να βρουν μόνοι τους τις σωστές απαντήσεις χρησιμοποιώντας τα καλύτερο εργαλείο, τις ερωτήσεις.

Το «Smart Football» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σαν μια βελτιωμένη έκδοση μελέτης Ιαπώνων, οι οποίοι «τυποποίησαν» τον τρόπο παιχνιδιού κάθε ποδοσφαιριστή, εισάγοντας στον υπολογιστή όλα τα δεδομένα του.  Λόγου χάριν, πώς αντιδρά όταν παίρνει την μπάλα με πλάτη, πως επιταχύνει  κ.λπ..

Ο θεμελιωτής Χουάν Λουΐς Μαρτίνες Γκαρσία

Δημιουργός του Smartfootball είναι ο Χουάν Λουΐς Μαρτίνες Γκαρσία ο οποίος έχει εφαρμόσει την μεθοδολογία σε κορυφαίες ακαδημίες ως Τεχνικός Διευθυντής στις ακαδημίες της Εσπανιόλ και της Ντιναμό Μόσχας και ως διευθυντής μεθοδολογίας στην ακαδημία της Ρεάλ Μαδρίτης. Το SF είναι η πρώτη μεθοδολογία παγκοσμίως που βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στον εγκέφαλο. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα ενδυνάμωσης του εγκεφάλου, που έχει στόχο να δημιουργήσει έξυπνους και δημιουργικούς ποδοσφαιριστές.

                               Ο προπονητής Νίκος Τζώτζιος

Ο Νίκος Τζώτζιος κατάγεται από την Αθήνα και έχει εργαστεί στο παρελθόν στην Κ18 του Πανιωνίου, του Αλίμου, αλλά και στο δίκτυο σχολών του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ και είναι κάτοχος διπλώματος UEFA Pro.

Ρ. Γουργούλη: «Η Ζαχάρω στο επίκεντρο της ανάπτυξης του ποδοσφαίρου»

Η υπεύθυνη του προγράμματος ανάπτυξης του Ολυμπιακού Ζαχάρως Ρούλα Γουργούλη, αναφορικά με το νέο αυτό πρότζεκτ του συλλόγου, ανέφερε: «Πιστεύουμε πολύ στη λέξη «παιδί». Πρέπει να δώσεις να καταλάβει το παιδί γιατί παίζει ποδόσφαιρο. Μπάλα δεν σημαίνει απλά κλωτσάμε. Αυτό το κάνω και εγώ. Εμείς εδώ δυστυχώς δεν έχουμε αυτές τις δυνατότητες και πρέπει κάποιοι να έρθουν να διδάξουν όλα αυτά. Η Ζαχάρω θα στηρίξει και τα παιδιά της γύρω περιοχής, καθώς θα έχει την αποκλειστικότητα στο πρόγραμμα Smart Football. Πρέπει λοιπόν να πάμε οργανωμένοι για να τα καταφέρουμε. Ο Νίκος Τζιώτζιος έχει την εμπειρία να βοηθήσει πολύ τα παιδιά».

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι τα παιδιά θα συμμετέχουν σε καμπ που διεξάγονται σε διάφορα σημεία της χώρας που υπάρχει το δίκτυο Smart Football. Κάθε χρόνο το δίκτυο που είναι διεθνές, επιλέγει μια χώρα για να διεξάγει ένα τουρνουά και εκεί είναι πιθανόν να συμμετάσχει και ο Ολυμπιακός Ζαχάρως. Επίσης, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έρχονται στις εγκαταστάσεις του δικτύου, κατά συνέπεια και στη Ζαχάρω, οι Ισπανοί προπονητές του δικτύου, για να παρακολουθήσουν τα παιδιά και να προπονήσουν. Όπως ανέφερε ο Ρούλα Γουργούλη, ο εγγραφές έχουν ξεκινήσει και παιδιά μπορούν να έρθουν και από τις γύρω περιοχής, ενώ το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί μέσω της σελίδας του Ολυμπιακού Ζαχάρως στο facebook.

Όλη η επικαιρότητα