Ηλεία

Ολυμπιονίκες στο Αρχοντικό Πετραλιά

Ακούστε το άρθρο

Επίσκεψη στο Αρχοντικό Πετραλιά-Κέντρο Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Δίβρης, πραγματοποίησαν χθες το πρωί μαθητές δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων της Ορεινής Ηλείας, με σκοπό να μάθουν μυστικά και να μυηθούν στα αθλήματα από τις Ολυμπιονίκες υδατοσφαίρισης Εύη Μωραϊτίδου, ιστιοπλοΐας Βιργινία Κραβαριώτη και πάλης Βούλα Ζυγούρη.

Με πρωτοβουλία της οικογένειας Πετραλιά και συγκεκριμένα της πρώην υπουργού της ΝΔ Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, της Τίτης Ψιλάκη και της Ντόρας Πάλλη-Σιούτου, του Αντιδημάρχου Δ.Ε. Λαμπείας Βασίλη Αρβανίτη και του καταγόμενου από τη Δίβρη καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νίκου Αναστασόπουλου, υλοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με βασικό του στόχο τη μετάδοση του ολυμπιακού ιδεώδους στους μαθητές, αξιοποιώντας παράλληλα και τις επιπλέον δυνατότητες που προσφέρει η έκθεση στο Αρχοντικό Πετραλιά που εγκαινιάστηκε ένα χρόνο πριν από τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο. Συμμετοχή στο πρόγραμμα είχαν μαθητές από όλα τα σχολεία της Δίβρης, καθώς και από τα Δημοτικά Σχολεία Λάλα, Κούμανι και Πανόπουλο, ενώ οι διοργανωτές ήδη έχουν ξεκινήσει διεργασίες για να επαναλαμβάνεται η δράση κάθε τρεις μήνες.

Το λόγο ανέλαβε ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Βασίλης Αρβανίτης, ο οποίος αφού καλωσόρισε τις τρεις Ολυμπιονίκες και τα σχολεία που βρέθηκαν στο χώρο, ευχαρίστησε με τη σειρά το Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Παναγιώτης Ζεύλας, το δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιο Κοτζά, τον Επίκουρο Καθηγητή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νίκο Αναστασόπουλο, τη δημοτική σύμβουλο Μαρία Πάτση, τα σώματα ασφαλείας, τους δασκάλους και καθηγητές, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και τέλος την οικογένεια Πετραλιά για τη στήριξη που έχει προσφέρει στον τόπο αυτό. Η μαθήτρια Μιχαέλα Αλμπάνη με τη μοναδική φωνή της τραγούδησε για τη Δίβρη, κερδίζοντας για ακόμα μια χρονιά το χειροκρότημα μετά και την περσινή της ερμηνεία στα εγκαίνια του κτιρίου μπροστά στον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ παράλληλα χόρεψαν και τρεις μαθήτριες.

Ο κ. Κοτζιάς καλωσόρισε με θέρμη τον κόσμο στην Δίβρη με τις όμορφες χάρες της και στάθηκε ιδιαίτερα στην ιστορία του χωριού, στην υποδοχή των παιδιών αλλά και στην προσφορά της κ. Πετραλιά στον τόπο με την αναστήλωση ενός κτηρίου-σύμβολο. Ο Παναγιώτης Ζεύλας από την πλευρά του, τόνισε πως οτιδήποτε γίνεται στη Δίβρη έχει νόημα και πρέπει μια χώρα που είναι σε χρεοκοπία να βρει τέτοιους πυρήνες. Τέλος, η κ. Πετραλιά δήλωσε χαρούμενη που επισκέφτηκε για ακόμα μια χρονιά τα πάτρια εδάφη της και βρέθηκε σε επαφή με παιδιά των σχολείων Δίβρης, Κούμανι, Λάλα και Πανόπουλο, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τις τρεις Ολυμπιονίκες που δέχθηκαν να συναντηθούν με τα παιδιά και να τους μεταφέρουν τις ιδέες του αθλητισμού και τις αξίες αυτού. Ιδιαίτερη εντυπωσιασμένη από τις γνώσεις που κατείχαν τα παιδιά, θέλησε να συγχαρεί καθηγητές και δασκάλους για το έργο τους, τα παιδιά, τον κ. Ζεύλα και το δήμαρχο κ. Κοτζιά, ενώ φανέρωσε και την επιθυμία οργάνωσης ενός προγράμματος που θα ξεκινήσει από Σεπτέμβριο και θα είναι για όλα τα σχολεία και όχι αποκλειστικά γι’ αυτά της Ηλείας, αφού το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στα όρια του νομού μας.

Στην συνέχεια, ακολούθησαν παράλληλες δράσεις εντός και εκτός κτηρίου. Στο εξωτερικό του, η Εύη Μωραϊτίδου και η Βούλα Ζυγούρη έδειχναν στα παιδιά μυστικά των αθλημάτων τους όπως το χειρισμό της μπάλας ή ειδικές λαβές της πάλης, ενώ στο εξωτερικό η Βιργινία Κραβαριώτη τους μάθαινε τα διάφορα είδη κόμπων ενός σχοινιού. Στα ανώτερα στρώματα του σπιτιού, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από τον κ. Αναστασόπουλο που μετέδωσε πληροφορίες τόσο για την ευρύτερη περιοχή, όσο και για την ιστορία της οικογένειας Πετραλιά και για τον αντίκτυπο που είχαν στην πολιτική ζωή του τόπου και γενικότερα της χώρας, με την κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά να συμμετέχει έντονα και να αναφέρεται σε όσα έχει κάνει η οικογένειά της. Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, μοιράστηκαν στα παιδιά καπέλα και αυτόγραφα από τις τρεις Ολυμπιονίκες.

Όλη η επικαιρότητα