Αγροτικά Ηλεία

Η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – Πήγαν, είδαν και απήλθαν!

Ακούστε το άρθρο

Με πολλές προσδοκίες η προσέλευση, με απογοήτευση η αποχώρηση μετά το ραντεβού που είχε χθες η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων με τον Υφυπουργό κ. Βασίλη Κόκκαλη.

Ο Υφυπουργός για τα περισσότερα θέματα που τέθηκαν δεν έδωσε καμία δέσμευση και δήλωσε αναρμόδιος, πλην του θέματος της αναδιάρθρωσης της Κορινθιακής σταφίδας και της υπογειοποίησης του δικτύου ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ.

Εκτός από τον Υφυπουργό κ. Κόκκαλη και τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστο Βαλιανάτο, στην συνάντηση παρευρέθηκαν ο βουλευτής κ. Γιάννης Κουτσούκος, εκπρόσωπος της βουλευτού κας Έφης Γεωργοπούλου- Σαλτάρη, ο πρόεδρος της Ένωσης Οργάνωσης Παραγωγών Ηλείας και πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ενώσεως κ. Θανάσης Σωτηρόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Οργάνωσης Παραγωγών και διευθυντής της Παναιγιαλείου κ. Μιλτιάδης Σταυρόπουλος και ο δικηγόρος της Παναιγιαλείου κ. Γιάννης Ρωμανός, καθώς εκτός από τα θέματα της Ηλείας τέθηκαν και ορισμένα θέματα της Παναιγιαλείου Ενώσεως.

Τα αιτήματα

Η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας επικεντρώθηκε στα όσα περιελάμβανε το υπόμνημα που είχε δοθεί και στους συμβούλους του πρωθυπουργού, εν όψει του Αναπτυξιακού Συνεδρίου στην Πάτρα.

Τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν στον Υφυπουργό ήταν, η αναδιάρθρωση της Κορινθιακής σταφίδας, προκειμένου να διασωθεί η καλλιέργεια. Επίσης, ζητήθηκε για το έτος 2017 μείωση των κιλών από 150 στα 50, προκειμένου όλοι οι σταφιδοπαραγωγοί να λάβουν την στρεμματική ενίσχυση. Τέθηκε η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, για να προσαρμοστεί στις νέες κλιματικές συνθήκες, η διενέργεια αυστηρών ελέγχων στην ελληνοποίηση των εισαγόμενων προϊόντων, να μην επιβληθεί ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια, να καταργηθεί ο ειδικός φόρος στο κρασί, να καταβληθεί άμεσα το αγροτικό πετρέλαιο, να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση για την βιομηχανική τομάτα, να αναδιοργανωθούν οι ΤΟΕΒ του νομού με εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και του δικτύου, να μην πληρώνουν οι αγρότες ΟΣΔΕ για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, να αποζημιωθούν οι πυρόπληκτοι κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι του δήμου Ήλιδας, να διαμορφωθεί νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου τις παραλίμνιες εκτάσεις να τις καλλιεργούν πραγματικοί αγρότες. Επιπλέον, τέθηκε  το θέμα της δημιουργίας δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων, καθώς να προχωρήσει η διαδικασία για την διαμόρφωση του Ινστιτούτου γεωργικής έρευνας στον Κόροιβο.

Μόνο για δύο!

Ο κ. Κόκκαλης ανέφερε ότι στηρίζει τις θέσεις της Ομάδας για την αναδιάρθρωση της Κορινθιακής σταφίδας και ζήτησε από την Ομάδα να αποστείλει αίτημα στο Υπουργείο προκειμένου να μην συμπεριληφθεί το θέμα της αναδιάρθρωσης στα σχέδια βελτίωσης, αλλά να ενταχθεί σε ξεχωριστό πρόγραμμα που θα αφορά στην αναμπέλωση της σταφίδας. Αίτημα, το οποίο στην συνέχεια το Υπουργείο θα κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, ο κ. Κόκκαλης ήταν θετικός στο θέμα της υπογειοποίησης του δικτύου ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ και όπως είπε υπάρχει μελέτη η οποία θα επανεξεταστεί και τόνισε ότι θα στηρίξει το συγκεκριμένο πλάνο.

Ο κ. Βαλιανάτος αμέσως μετά την συνάντηση δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από την συνάντηση και τόνισε: «Δυστυχώς ο υφυπουργός στα περισσότερα θέματα δήλωσε αναρμόδιος και ουσιαστικά λάβαμε θετικές απαντήσεις μόνο για την αναδιάρθρωση της σταφίδας και στήριξη επί της ουσίας στο αίτημα για την υπογειοποίηση του δικτύου τον ΤΟΕΒ. Εμείς θα ενημερώσουμε τους αγρότες και από εκεί και πέρα, τα θέματα θα τα θέσουμε και στο Αναπτυξιακό Συνέδριο με τον πρωθυπουργό».

Όλη η επικαιρότητα