Αγροτικά Ηλεία

Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας: Ζητά πολιτική παρέμβαση για την μη αποζημίωση λόγω καύσωνα από ΕΛΓΑ

Ακούστε το άρθρο

Θα προσφύγουν στην Δικαιοσύνη…

Στην Δικαιοσύνη θα προσφύγει η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας, στην περίπτωση που ο ΕΛΓΑ εμμείνει στην απόφαση ότι δεν αποζημιώνονται οι παραγωγοί που οι καλλιέργειες τους υπέστησαν ζημιές στην βόρεια Ηλεία λόγω καύσωνα, με το αιτιολογικό ότι δεν έφτασαν και δεν ξεπέρασαν τους 40 C, τη στιγμή που σε κάποιες περιοχές, όπως για παράδειγμα στο Καπελέτο κατεγράφη η θερμοκρασία 39,8 C!

Χθες, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Χρήστος Βαλιανάτος έκανε δηλώσεις σχετικά με το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει, λέγοντας ότι πρώτα θα αναμένονται απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τους βουλευτές Ηλείας, στο έγγραφο που τους απέστειλε την Τετάρτη.

Στην περίπτωση δε, που ο ΕΛΓΑ δεν αλλάξει την απόφαση αυτή, θα ζητηθεί πολιτική παρέμβαση. Σε διαφορετική περίπτωση Ομάδα Παραγωγών και παραγωγοί θα ακολουθήσουν την δικαστική οδό.

«Οι ζημιές στην βιομηχανική τομάτα, στο καρπούζι και στην Κορινθιακή σταφίδα είναι μεγάλες από τον καύσωνα. Είχαμε επικοινωνία με τον ΕΛΓΑ, ο οποίος δεν αποζημιώνει, όσες περιοχές ήταν κάτω από 40 C. Όμως αυτό, δηλαδή εάν ήταν κάπου 39,9 C ή 40 C  και πάνω είναι σχετικό. Δηλαδή υπήρχε τέτοια συνέχεια στις μετρήσεις και τέτοια ακρίβεια και σε όλες τις περιοχές που μένουν απέξω, ώστε να αποδεικνύεται κάτι τέτοιο;», αναρωτήθηκε ο κ. Βαλιανάτος.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών αναφέρθηκε και στις προ ημερών αυτοψίες κλιμακίου του ΕΛΓΑ, όπου και εκεί παρέμειναν ανένδοτοι: «Είμαστε έκπληκτοι με το γεγονός ότι δεν αποζημιώνεται όλος ο νομός. Δεν έλαβαν υπόψη ούτε την Πολιτική Προστασία. Πήγαμε και κάναμε και αυτοψίες και είδαμε και είδαν τις ζημιές. Πρέπει να αποζημιώσουν τους πληγέντες παραγωγούς. Τα έξοδα είναι πάρα πολλά…», δήλωσε.

Ο κ. Βαλιανάτος είχε χθες το μεσημέρι τηλεφωνική επικοινωνία με τον βουλευτή Ηλείας της ΝΔ Ανδρέα Νικολακόπουλο, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα κάνει παρέμβαση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ αναμένονται και οι κινήσεις των άλλων βουλευτών και βέβαια της ηγεσίας του υπουργείου.

«Εάν δεν λάβουμε σαφής απαντήσεις, ώστε άμεσα να λυθεί το πρόβλημα, θα μαζέψουμε τους πληγέντες παραγωγούς και θα προσφύγουμε στην Δικαιοσύνη. Θα κινηθούμε με ένδικα μέσα εάν δεν αλλάξει κάτι», κατέληξε.

Για Κορινθιακή σταφίδα

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών μίλησε και για την Κορινθιακή σταφίδα, η συγκομιδή της οποίας ξεκίνησε.

Επεσήμανε ότι ήδη η Ομάδα Παραγωγών είναι σε ετοιμότητα και θα αρχίσει η τις επόμενες μέρες από την αποθήκη Χαβαρίου η διανομή των υλικών.

Οι σταφιδοπαραγωγοί είπε θα πρέπει να έχουν αποξηράνει πολύ καλά το προϊόν τους, για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή τιμή με τους μεταποιητές. Τους κάλεσε, παράλληλα, να υποβάλλουν τις δηλώσεις συγκομιδής αμπελιών έτους 2019, έως το τέλος Νοεμβρίου, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα αποκλειστούν από το δικαίωμα ενίσχυσης. Οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά, ωστόσο όσοι επιθυμούν μπορούν να απευθύνονται στην Ομάδα Παραγωγών για την κατάρτιση και υποβολή της δήλωσης.

Όλη η επικαιρότητα