Αγροτικά Ηλεία

Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδος: Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της σταφίδας

Ακούστε το άρθρο

Επιτακτική θεωρεί την  ανάγκη εφαρμογής  προγράμματος αναδιάρθρωσης Κορινθιακής Σταφίδας με οικονομική ενίσχυση, ο πρόεδρος Ομάδας Παραγωγών  Αμαλιάδος και εκπρόσωπος του Δήμου Ήλιδας για αγροτικά θέματα Χρήστος Βαλιανάτος σε επιστολή-υπόμνημα που απέστειλε χθες προς τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ιωάννη Τσιρώνη και τους βουλευτές των νομών Ηλείας και Αχαΐας.

Ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος

Ιστορία της Ελλάδος η σταφίδα

Στο υπόμνημα ο κ. Βαλιανάτος τονίζει τα εξής: «Η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα του ελληνικού κράτους συνδέεται άμεσα με την αξιοποίηση προϊόντων μοναδικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένα τέτοιο προϊόν αποτελεί η Κορινθιακή Σταφίδα, η οποία αποτελεί προϊόν με μακραίωνη ιστορία, με καθοριστική συμβολή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, με αξιοζήλευτο και αξιόλογο προϊόν, αλλά και μέλλον στις αγορές τόσο της Ευρώπης, όσο και της παγκόσμιας αγοράς. Η Κορινθιακή Σταφίδα είναι προϊόν συνυφασμένο με την ιστορία της Ελλάδας, είναι εκείνο το προϊόν που συνετέλεσε στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας μεταπολεμικά και είναι εκείνο το προϊόν που θα δώσει διέξοδο στον Έλληνα αγρότη των περιοχών, όπου ευδοκιμεί, στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας. Προτεραιότητα της αγροτικής πολιτικής πρέπει να αποτελεί και η καλλιέργεια της Κορινθιακής Σταφίδας, η στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και κατ’επέκταση των Σταφιδοκαλλιεργητών, καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος. Το γεγονός, ότι η Ελλάδα έχει το μονοπώλιο σχεδόν της Κορινθιακής Σταφίδας καθιστά απαραίτητη και αναγκαία την στήριξη του Ελληνικού Κράτους για τη συνέχιση και διατήρηση της καλλιέργειας».

Οικονομική ενίσχυση

Και ο κ. Βαλιανάτος συνεχίζει: «Από την καλλιέργεια της Κορινθιακής Σταφίδας παράγεται ένα προϊόν εξαγώγιμο κατά 95%, το οποίο καλλιεργείται σε μειονεκτικές και ορεινές περιοχές, χωρίς τη δυνατότητα εναλλακτικής καλλιέργειας. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό προϊόν με υψηλό όμως κόστος παραγωγής λόγω των εργατικών εξαιτίας της περιορισμένης εκμηχάνισης της καλλιέργειας. Η ετήσια παραγωγή του είναι διαρκώς μειούμενη και αυτό οφείλεται στο ότι ο αμπελώνας της Κορινθιακής Σταφίδας γηράσκει, με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγικότητας του, χωρίς να έχουν οι παραγωγοί την οικονομική δυνατότητα να προβούν σε ανασύσταση. Για την προστασία και στήριξη της καλλιέργειας θεωρούμε αναγκαίο και επιτακτικό την εφαρμογή του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης Κορινθιακής Σταφίδας με οικονομική ενίσχυση (αντίστοιχο των αμπελώνων οινοποίησης).

 

Οι στόχοι

Αναφερόμενος στους στόχους του προγράμματος αναφέρει: «Στόχοι του προγράμματος θα πρέπει να αποτελούν η ποιοτική αναβάθμιση του αμπελουργικού δυναμικού της Κορινθιακής Σταφίδας, η εγκατάσταση  γονότυπων με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον και η βελτίωση των τεχνικών διαχείρισης των αμπελώνων Κορινθιακής Σταφίδας εισαγωγή σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών για τη διαφύλαξη της προστασίας του περιβάλλοντος.

Αιχμή του δόρατος

Και ο κ. Βαλιανάτος στην επιστολή του καταλήγει:«Η Κορινθιακή Σταφίδα είναι τα μονοπωλιακό εκείνο προϊόν που θα μπορούσε να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την Ελληνική Αγροτική Οικονομία, όπως υπήρξε σε προγενέστερους χρόνους, αν λάβει την στήριξη του Ελληνικού Κράτους. Με σεβασμό στην ιστορία και την προσφορά της αξίζει να γίνει προσπάθεια για τη διάσωση της και την τοποθέτηση της στη θέση που της ανήκει για την υποβοήθηση της Αγροτικής Ανάπτυξης στις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.Η πεποίθηση είναι ότι έχει ακόμα πολλά να προσφέρει και της το οφείλουμε».

Όλη η επικαιρότητα