Ηλεία Καιρός

Ομίχλη μεταφοράς «εξαφάνισε» το Κατάκολο – Ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο που ίσως ευθύνεται και για την πτώση του μοιραίου Mirage 2000-5

Ακούστε το άρθρο

Μάρτυρες ενός σπάνιου καιρικού φαινομένου έγιναν την Τρίτη πολλοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Κατακόλου (σ.σ. καθώς και σε διάφορα ακόμα παράλια της Ηλείας). Πυκνή χαμηλή νέφωση «τύλιξε» την περιοχή από νωρίς το πρωί έως και αργά το μεσημέρι, δημιουργώντας εύλογες απορίες ενώ σε συγκεκριμένη περίπτωση κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία με την ενημέρωση πως πρόκειται για πυρκαγιά! Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη αφού το φαινόμενο έχει επιστημονική καιρική εξήγηση και χαρακτηρίζεται ως… ομίχλη μεταφοράς!

«Σε αυτές τις περιπτώσεις ασυνήθιστα θερμός και υγρός αέρας που πλησίασε την ακτή και ήρθε σε επαφή με την ψυχρή θάλασσα προκάλεσε τη σπάνια ομίχλη που τύλιξε την περιοχή. Η θερμοκρασία του εδάφους το πρωί της Τρίτης ήταν πολύ πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη θάλασσα, όμως, η θερμοκρασία ήταν πολύ χαμηλότερη, καθώς το νερό έχει μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα από τον αέρα και δεν είχε προλάβει να θερμανθεί από τη ζέστη των προηγούμενων ημερών. Το πρωί της Τρίτης, ασθενείς νοτιάδες στα κατώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας έφεραν μέχρι την ακτή θερμό αέρα, γεμάτο υδρατμούς που προέρχονται από την εξάτμιση της θάλασσας. Όταν ο θερμός και υγρός αέρας ήρθε σε επαφή με την παγωμένη θάλασσα κοντά στην ακτή, η θερμοκρασία του έπεσε απότομα με αποτέλεσμα να υγροποιηθούν οι υδρατμοί και να σχηματίσουν ομίχλη»… δήλωσε στην ΠΑΤΡΙΣ ο προγνώστης καιρού Θοδωρής Κονδύλης.

«Η ομίχλη αυτή ονομάζεται ομίχλη οριζόντιας μεταφοράς επειδή οι υδρατμοί μετακινούνται οριζόντια από τη θάλασσα στη στεριά. Είναι ένα σπάνιο φαινόμενο που παρατηρήθηκε και στην περιοχή της Κυλλήνης»… διευκρίνισε ο κ. Κονδύλης.

«Το συγκεκριμένο φαινόμενο φαίνεται ότι αποτελεί και την βασική αιτία της πτώσης του αεροσκάφους Mirage 2000-5, το μεσημέρι της Πέμπτης 12 Απριλίου σε θαλάσσια περιοχή της Σκύρου, που είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί η ζωή του πιλότου Γιώργου Μπαλταδώρου. Εκείνη την μοιραία ημέρα καταγράφηκε σε έντονο βαθμό ομίχλη μεταφοράς στην συγκεκριμένη περιοχή, γεγονός που μπέρδεψε τον πιλότο μας αφού –πιθανότατα- θεώρησε ότι πετούσε σε μεγαλύτερο ύψος ενώ στην πραγματικότητα ήταν πολύ χαμηλά»… συμπληρώνει ο κ. Κονδύλης.

Όλη η επικαιρότητα