Ελλάδα

Ομιλία Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για τη Novartis

Ακούστε το άρθρο

«Ζούμε στιγμές στις οποίες δοκιμάζεται η ευθύνη», είπε στην έναρξη της τοποθέτησής του ο πρωθυπουργός. Μίλησε για τις ευθυνες του παλιού πολιτικού συστήματος για την χρεοκοπία της χώρας. Ο πρωθυπουργός, είπε ακόμα ότι η χώρα κατέληξε στην χρεοκοπία και εξαιτίας των πρακτικών διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Μίλησε για ηθική παρακμή και εκφυλισμό ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος.

Θράσος, ιδιοτέλεια και μέθοδοι μαφίας. Αριθμοί λογαριασμών σε μηνύματα κινητών τηλεφώνων και δημαγωγία κάθε φορά που πιανόταν κάποιος στα πράσα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν υπήρξε είπε μια αποκάλυψη σκανδάλου που να μην έπαιξε η ίδια κασέτα περί πολιτικής δίωξης. Άλλο η πολιτική εκτίμηση και άλλο να νρισκόμαστε μπροστά σε καταγγελίες που παίρνουν την ομορφή ογκώδους δικογραφίας, είπε ο πρωθυπουργός.

Είπε ακόμα ότι η ευθυνη της Αριστεράς είναι πολύ μεγάλη. Είναι τεράστια η ευθύνη ώστε να συνδράμει να αποκατασταθεί η ευθύνη απέναντι στους θεσμούς, την δικαιοσύνη και την πολιτική. Δεν είναι μόνο ηθικής σημασίας ζήτημα αλλα και ζήτημα που αφορά το αύριο της χώρας, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τίποτα κρυφό, τίποτα κάτω από το χαλί, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Χωρίς λαϊκά δικαστήρια και χωρίς κηνύγι μαγισσών. Είναι ξένη και εχθρική προς την Αριστερά να πάρουμε κάποιου είδους ρεβάνς, είπε ο κ. Τσίπρας. Αυτό το πλήρωσε ακριβά στο παρελθόν η Ελλάδα. Μίλησε για fake news, φωτογραφίζοντας την αντιπολίτευση.

«Μόνο έτσι θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική, είπε ο πρωθυπουργός. «Δεν θα κουκουλώσουμε πρόσωπα και πράγματα και δεν θα εμποδίσουμε το έργο της δικαιοσύνης. Δεν θα τρομάξουμε από τις κραυγές των πολιτικών μας αντιπάλων. Δεν θα υποκύψουμε στην ισχύ των οικονομικών συμφερόντων. Εχουμε πιο δυνατούς συμμαχους, την αρετή και την αλήθεια. Με αυτούς πορευτήκαμε και με αυτούς θα πορευτούμε. Κάποιοι επιμένουν να προσβάλλουν την ίδια την δικαιοσύνη και τους δικαστές. Μιλούν για κουκουλοφόρους μάρτυρες αλλά εμείς δεν θα υποχωρήσουμε. Σε αυτή την προσπάθεια θα έχουμε δίπλα μας την κοινωνία», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναλογίστηκε πόση ζημιά προξένησαν οι πρακτικές της διαφθοράς στην ελληνική κοινωνία και την οικονομία. Μίλησε για ευτελισμό της ίδιας της δημοκρατίας. Είπε ακόμα ότι είναι ανυπολόγιστο το κόστος για την οικονομία. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσο αληθινά κόστισε στην ελληνική οικονομία. Μόνο για την υπόθεση της Novartis, το κόστος είναι της τάξεως αρκετών δισ ευρώ. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς από το 2000 έως το 2010 η απώλεια είναι 23 δισ. Ένα μνημόνιο δηλαδή. Το σημαντικότερο είναι ότι αυτά τα χρήματα έλειψαν από τα ταμεία των ασφαλισμένων είπε ο πρωθυπουργός.

Αν έμεναν στα δημόσια ταμεία ίσως να είχαμε αποφύγει την μνημονιακή περιπέτεια. Την ώρα που έκοβαν συντάξεις και μισθούς και επέβαλλαν δυσβάσταχτους φόρους φρόντιζαν να εξυπηρετούν με το αζημίωτο τις πολυεθνικές και τους κρατικοδίαιτους επχιειρηματίες. Σήμερα ξεμπερδεύουμε με την χυδαιότητα του «μαζί τα φάγαμε». Δεν τα φάγαμε μαζί. Σας ζητώ να αναλογιστείτε την ηθική τους ευθύνη και εξαχρείωση, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής η μόνη θεσμική οδός

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι: Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνησή μας δεν θα παραιτηθεί από το δικαίωμα διεκδίκησης των χρημάτων που χάθηκαν από αποζημιώσεις από την φαρμακευτική Novartis. Για τον θεσμικό χειρισμό της υπόθεσης, ο πρωθυπουργός είπε: «Χωρίς ταλαντεύσεις θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται θεσμικά. Η μόνη θεσμική οδός που έχουμε είναι η σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Κι αυτό για να προσδιοριστούν οι σχετικές εισαγγελικές αρμοδιότητες. Μοναδικός αρμόδιος για να κρίνει η είναι η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, είπε ο πρωθυπουργός.

«Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει το εσωτερικό αλλά και το διεθνές δίκαιο για να πάρουμε πίσω μέχρι και το τελευταίο ευρώ το οποίο έκλεψαν τον ελληνικό λαό», τόνισε.

Σκληρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Από την υπόθεση αυτή προκύπτουν κρίσιμα ερωτήματα για τον κ. Μητσοτάκη και την μεταλλαγμένη ηγεσία της ΝΔ. Δεν έχουν υιοθετήσει μια στάση χυδαία και ενοχική. Εχουν αποδυθεί σε μια επιχείρηση εκφοβισμού και απειλών μαρτύρων και εισαγγελέων. Κινούνται στην γκρίζα ζώνη είπε. Απλώνουν μια μαύρη σκιά πάνω από την δικαιοσύνη και την χώρα. Για να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες και τις ποινικές ευθύνες κάποιων αν αυτές αποδειχθούν. Δημόσια υιοθετούν πρακτικές εκφοβισμού, παρακράτους και κουκούλας. Και αναρωτιέμαι: ποιος κυβερνά αυτό το κόμμα; Τι σχέση έχει το κόμμα της εμφύλιας ρητορείας με το συντηρητικό κόμμα της τάξης και της νομιμοφροσύνης;

«Η Αγία μετατράπηκε σε μια νύχτα σε πόρνη, αναφερόμενος στην δικαιοσύνη κατά τη ΝΔ. Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ να διασύρονται και να εκφοβίζονται ανοικτά εισαγγελικοί λειτουργοί επειδή ασκούν το λειτούργημά τους. Αυτό ξεπερνά τα όρια. Αυτό το αστείο πρέπει να τελειώσει. Να μιλήσει με ονόματα ο κ. Μητσοτάκης. Ας μας πει ο κ. Μητσοτάκης ποιος έστησε τη σκευωρία; Ποιοι δικαστικοί λειτουργοί κινήθηκαν κατ’εντολή της κυβέρνησης; Ποιος έστησε τις εκθέσεις του FBI και κατάφερε να εμπλέξει στη σκευωρία το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, την αμερικάνικη Πρεσβεία, δικαστές, εισαγγελείς και μάρτυρες; Τον καλώ να δώσει άμεσα απαντήσεις. Αν δεν τις έχει, που δεν τις έχει, να μην ξανατολμήσει να μιλήσει για σκευωρία. Είναι όμηρος μιας ακροδεξιάς ομάδας στο εσωτερικό του κόμματός του. Δεν έχει το πολιτικό σθένος», είπε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: newsit

Όλη η επικαιρότητα